Tizenkétmilliós, százszázalékos támogatási intenzitású európai uniós támogatást kapott a város.


 Balatonfűzfő Város Önkormányzata 2022. november 23-án támogatási kérelmet nyújtott be a Vidékfejlesztési Program (VP) „Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” című, VP6-19.2.1.-7-2-17 kódszámú felhívás keretében a „Közösségi kemence építése a balatonfűzfői Fűzfőfürdői Közösségi és Rendezvény Téren” című projektjére, amelynek eredményeként 12.106.123 forint összegű vissza nem térítendő, százszázalékos támogatási intenzitású európai uniós támogatást nyert.

A projekt közvetlen célja a balatonfűzfői Fűzfőfürdői Közösségi és Rendezvény Tér szolgáltatásainak bővítése egy fedett-nyitott térben megjelenő új közösségi kemence építése a közösségi tevékenységek, a helyi fejlesztési igények támogatása és mindegyik korosztály részére szervezhető közösségfejlesztő programok színvonalasabb megvalósítása érdekében. A projekt során három civil szervezettel, a Mozgássérültek Veszprém Megyei Egyesülete – Balatonfűzfő és Térségének Mozgássérültek Csoportjával, a Balatonfűzfő-Litér Turisztikai Egyesülettel és a Balatonfűzfői Vendégváró és Gasztronómiai Egyesülettel kívánnak együttműködni. Mindhárom szervezet rendszeres használója az intézménynek, az egyik legjelentősebb városi fesztivál lebonyolításában – önkéntes alapon – aktívan részt vesznek.

A projekt megvalósításával új kulturális szolgáltatással bővül az intézményi telephely. A közösségi kemence köré szervezendő program önálló vonzerő lehet a helyiek és az idelátogató turisták számára, de lehet kiegészítő programeleme is egy jelentősebb fesztiválnak.

A fejlesztés eredményeként egy 110 cm belső átmérőjű kemence épül két sparhelttel, egy kéménnyel és két munkapulttal, az egyikben dupla mosogató tálcával, továbbá egy 31 m2 fedett-nyitott tér, amelyből 16 m2 a növényfuttató acél keret.

Az önkormányzat a kemence megépítésével egy közösségépítés kezdeményezője is egyben, ugyanis az elképzelés szerint nemcsak a turisztikai szezonban, hanem azon kívül is lehetőség lesz a kemence befűtésére. „Egy ilyen kemence olyan közösségi színtérré teszi intézményünket – írják –, ami összehozza, formálja és a gasztrokultúra megerősítésével építi a közösségeket, asztalhoz ülteti a helyi és az idelátogató családokat, és amíg sül vagy fő a kemencében az étek, a résztvevők elbeszélgetnek, barátkoznak egymással, egyszerre van jelen a hagyományőrzés és a közösség találkozása. A közösségi kemence használata során megerősödnek az emberek közötti kapcsolatok, új ismeretségek születnek, egy-egy programra pedig olyanok is ellátogatnak, akik később a közösség szerves részeivé válhatnak.”

Önkormányzati sajtószolgálat

Hirdetés