A főváros likviditási helyzete jelenleg nincs veszélyben – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.


„Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben itt maximum a magyar kormány akar csődöt látni, mi ezt nem látjuk” – jelentette ki Kiss Ambrus, felvetve, hogy ha valaki csődben van, hogyan tudnak a számlájáról levonni pénzt? Jelenleg mínusz 4,2 milliárd forinton áll a fővárosi önkormányzat folyószámlája, amelynek hitelkerete 60 milliárd. Ha csak a kormány által a Lánchíd felújítására ígért összeg megérkezne, akkor pozitívban lenne a számla – tette hozzá Kiss Ambrus.

Megismételte: nem lát a tényadatok alapján olyat, hogy a főváros likviditási helyzete jelenleg veszélyben lenne. „Csődről az beszél, aki csődöt akar előidézni” – mondta Kiss Ambrus, és úgy folytatta: továbbra sem érti, „miért arra büszke egy magyar pénzügyminiszer, hogy kétmilliárdot végrehajtóival leszedett a számlánkról?”

A főpolgármester-helyettes szerint a fővárosi önkormányzat kiadásai egyenletesen jelentkeznek, a havi működési kiadás ebben a félévben 27 milliárd forint környékén volt. Az adatok alapján azt látják, hogy az iparűzési adó tervszáma nincsen veszélyben.

Az energia-megtakarításról szólva elmondta: 2022 első negyedévében 9,9 milliárd forint volt a főváros energiaszámlája, 2023-ban – a fogyasztás csökkentése mellett – 24,6 milliárd, majd 2024 ugyanezen időszakában 11,7 milliárd.

Az első negyedéves adatokat összehasonlítva a főváros képes volt 2022-höz képest 36 százalékkal csökkenteni a gázfelhasználást, távhőben 24 százalékot tudtak megspórolni és 13 százalékot az áramban. A főpolgármester-helyettes azt is közölte, hogy a Kúria megsemmisítette a teherautó-behajtási díjról szóló rendeletet. A főváros ez ellen harcolt, de a Kúria a kormányhivatalnak adott igazat. A 2011-es rendeletet 2024. december 31-i hatállyal semmisítették meg. A következő Fővárosi Közgyűlésnek így ezzel feladata lesz.

A hátrányos helyzetű gyerekek színházjegy-támogatásáról szólva elmondta: eddig több mint 2300 diák jutott el jelképes áron előadásra.

A meleg időjárás kapcsán közölte: két hete vasárnap 491 ezer köbméter volt a vízművek felhasználása, ez szerdán 548 ezerre emelkedett, és hét elejére az érték elérhette a 600 ezer köbmétert. A tavalyi csúcs 621 ezer köbméter volt.

A családon belüli erőszak megelőzéséről szóló fővárosi stratégia kapcsán Kiss Ambrus bejelentette: megalakult az áldozatvédelmi fórum, valamint a mellette működő két munkacsoport is.

Kérdezték a főpolgármester-helyettest Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezéséről, amellyel a június 9-i főpolgármester-választás Budapest egész területén történő megismétlését szeretné elérni. Arra a felvetésre reagálva, hogy Karácsony Gergely lemondásával újra választást kellene tartani, Kiss Ambrus azt mondta: „az egy teljesen új választás lenne”, az újraszavaztatási kezdeményezés a június 9-ire vonatkozik, hiszen itt egyértelmű, hogy kik indultak. A lemondás csak októberben következhetne be, és az egy más választás, teljesen új helyzet lenne – mondta Kiss Ambrus, hozzátéve, hogy nem érti, a kettő között hogyan lehet párhuzamot találni. Szerinte a Fővárosi Közgyűlés működőképes lesz.

Hirdetés