Elindult a jelentkezés a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2024-es évfolyamára. Az ösztöndíj idén külön uniós elnökségi alprogramot is kínál – közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.


A közleményben idézték Panyi Miklóst, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárát, aki azt mondta: a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram „minden, a haza és a köz szolgálata iránt elkötelezett fiatal számára különleges lehetőséget biztosít kormányzati és közigazgatási tapasztalatok szerzésére”.

Az államtitkár a program különlegességének nevezte, hogy a fiatalok a 10 hónapos ösztöndíjas időszakból legalább 3 hónapot külföldön töltenek. Idén külön uniós elnökségi alprogram is indul, 20 fiatalnak egy nagyon intenzív időszakban fél éven keresztül Brüsszelben lesz lehetősége megismernie az uniós intézményeket és döntéshozatalt, támogatnia a magyar érdekképviselet, az elnökségi célok megvalósulását.

Magyarország 2024 második felében tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Panyi Miklós beszélt arról is, hogy a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram nemcsak a tanult, nyelveket beszélő, kreatív gondolkodású és a közigazgatás iránt érdeklődő fiataloknak lehetőség, hanem a kormányzatnak is fontos utánpótlásképző bázis, „kapocs” a fiatalokhoz.

Megemlítette: a Miniszterelnökségen is sok olyan kolléga dolgozik felelős beosztásokban, aki részt vett ebben a programban. Már csak ezért is különös figyelmet fordítanak a kiválasztásra és az azt követő 10 hónapos gyakornoki, képzési időszakra - mondta a közlemény szerint az államtitkár.

A Miniszterelnökség által működtetett program jövőre két komponensből áll: a 2024 februárjában induló "A" komponensbe felvételt nyerő ösztöndíjasok hét hónapig egy hazai minisztériumban szereznek szakmai tapasztalatot, majd három hónapig Magyarország külképviseleti szerveinél, nagykövetségein, főkonzulátusain és nemzetközi szervezetek melletti állandó képviseleteknél dolgoznak. A "B" komponens ösztöndíjasainak 2024 márciusától négy hónapig tart a belföldi programszakasz, míg a külföldi programszakasz hat hónapot ölel fel, amely az EU Tanácsának magyar elnökségét támogatva folyik Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletén, Brüsszelben – írták.

A pályázati felhívás és a jelentkezési felület szeptember 15. és október 15. között az www.mkoprogram.hu oldalon érhetők el.

(MTI)

Hirdetés