ecopro2Pénteken letették az alapkövét a dél-koreai EcoPro 280 milliárd forintos beruházásának Debrecenben. A világ egyik legnagyobb katódgyártójának ez lesz az első külföldi üzeme.

Előzmények: a 30 milliárd forint közpénzzel támogatott, 630 munkahelyet létrehozó beruházást 2021-ben jelentették be. Bár az alapkőletételt szimbolikusan pénteken tartották, már a gyár szerkezetét építik.

EcoPro: az 1998-ban alapított cég rohamtempóban nő, tavaly 275 százalékos növekedéssel 4 milliárd dollár volt a bevétele , amely idén kétszeresére nőhet. A következő öt évben évi 80 százalékos növekedéssel számol a cég. Tágabb kontextus: a következő években Debrecen autóipari központtá válik. A BMW és a CATL gyára mellett a kínai Halms és Semcorp is autóipari üzemet épít, a szintén kínai Eve Energy pedig szintén akkugyárat építhet.

  • A tervek szerint 2025-26 körül kezd el termelni a már épülő BMW-üzem és az ide települő beszállítók.
  • Szijjártó Péter a pénteki eseményen azt mondta, a következő évek legmeghatározóbb európai gazdasági folyamata a többnyire keleti akkugyártók Európába települése lesz.

Igen, de: nem átlátható, hogy a kiépülő ipari park energia- és vízfogyasztása mennyire lesz fenntartható, amit zavarosabbá tesz egy rejtélyes elbocsátás.

  • Az EcoPro üzeméről szóló hatástanulmány szerint „az üzemelés hatásai minden környezeti elemre negatívan hatnak”, például a felszín alatti vízkészletek minőségi romlását okozhatja a gyár.

A gyár katasztrófavédelmi engedélyezési eljárása részeként tavaly szeptemberben közmeghallgatást tartottak, az Átlátszó szerint azonban szinte megtalálhatatlan volt az erről szóló felhívás az önkormányzat honlapján.

  • Lakosság részről így egy ember sem vett részt az eseményen, ahogy a debreceni főjegyző az Átlátszóval közölte: „a lakosság részéről érdeklődő nem volt”.

( G7)

Hirdetés