eugyA Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a több rendelőt működtető háziorvosi szolgálatokat vizsgálja.

A több rendelőt is működtető háziorvosi szolgálatokat ellenőrizte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – írja a Magyar Nemzet. A vizsgálat eredménye szerint számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek: nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania – tudta meg a lap Kőrösi Lászlótól, a NEAK finanszírozási főosztályvezetőjétől, aki elmondta: azt vizsgálták például, hogy ténylegesen a rendelőben tartózkodik-e az adott háziorvos a rendelési időben, elérhető-e a betegei számára és mennyiben teljesíti a finanszírozási szerződésében rögzített vállalásait. A vizsgálat a legalább öt rendelőt fenntartó háziorvosi szolgálatokra terjedt ki.

A NEAK-ellenőrzés most befejeződött első köre hét vegyes típusú, azaz felnőtt- és gyermek-, valamint négy gyermekháziorvosi szolgálatot érintetett. A rendelők földrajzilag három régió – Észak-Magyarország, Nyugat- és Dél-Dunántúl – öt vármegyéjében helyezkednek el.

Az alapkezelő úgy találta, hogy „az ellenőrzés során számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek: nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania. Ez azért felettébb aggályos, mert veszélyezteti az adott településen lakók ellátásbiztonságát, hozzáférését az egészségügyi alapszolgáltatásokhoz.”

Somogy vármegyében három rendelőt kerestek fel, egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Hiányoztak a helyettesítéskiírási, a rendelkezésre állási, valamint a térítési díjakról szóló tájékoztatók. Az egyik rendelőben nem a szerződés szerinti helyettes orvos volt jelen, a másikban a helyettes orvos nem volt jelen a rendelési időben, a harmadik telephelyen a rendelő az ellenőrzés időpontjában zárva volt, a szerződés szerinti orvos és szakdolgozó nem volt jelen.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt. A hét rendelő közül egynél volt kiírva a rendelési idő, valószínűsíthető, hogy csak ott történik rendelés, a másik hat településről beszállítják a betegeket.

A hat rendelő közül kettő címe egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház – jegyzi meg a NEAK.

De vannak az alapkezelő szerint jól teljesítő rendelők is: A leginkább szabálykövető és legjobb gyakorlatot folytató szolgáltatókat Vas vármegye területén találták – szabályos, a finanszírozási szerződésekben vállalt betegellátást rögzítettek – írja a Magyar Nemzet.

Kőrösi László finanszírozási főosztályvezető rávilágított, lehet, hogy „beletenyereltek” a kiválasztásnál a rendelőkbe, de  általánosnak kell tekinteniük azt a tapasztalatot, hogy a kifüggesztett vagy a szolgáltatási szerződésekben rögzített rendelési időkben egész egyszerűen nem volt rendelés.

A helyszíni ellenőrzéseken túl a NEAK megvizsgálta a háziorvosi szolgálatok havi tételes betegforgalmi jelentéseit; azt nézték, hogy az érintett háziorvosi szolgálatok 2023. január és február hónapokban milyen mértékű orvos-beteg forgalmat, esetszámot jelentettek. Összességében a hét vegyes típusú szolgálat átlagos esetszáma közel 70 százalékkal volt magasabb, mint az országos átlag, a négy házi gyermekorvosi szolgálat pedig 23 százalékkal alacsonyabb teljesítményt mutatott az országos átlaghoz viszonyítva.

Ennek kapcsán is levonta a következtetést a NEAK: Ahol 70 százalékkal magasabb a betegellátás szintje, ott okkal feltehető, hogy a több rendelőt működtető háziorvosi szolgálat a vállaltnál kevesebb helyen látja el szerződéses feladatait. Ez a lakóhely közeli ellátás szempontjából nyilvánvalóan negatívan értékelhető. Az átlagtól 23 százalékkal elmaradó teljesítmény nem szorul magyarázatra: a betegek nem férnek hozzá az ellátáshoz.

Kőrösi László azt is elmondta: kiterjesztett, szélesebb körű ellenőrzéseket terveznek, melyek az ország teljes területén a négy vagy több rendelőt fenntartó háziorvosi szolgálatokat fogják érinteni.

(24.hu)

Hirdetés