Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy húsz százalékkal emelkedik a nevelési ellátmány összege, az a támogatás, amelyet a gyermek étkezésére, ruházkodására, tanfelszerelésére lehet fordítani.


Az államtitkár közölte: a nevelési ellátmány jelenleg alapesetben, egy átlagos szükségletű gyermeknél 53.437 forint havonta, ezt emeli meg a kormány tizenegyezer forinttal, a növekményt ez év január 1-től visszamenőlegesen megkapják az érintettek. Ez összességében több mint kétmilliárd forintot jelent.

Az államtitkár kiemelte, ez a lépés a tavalyi ellátmánynövelés folytatása; akkor 25 százalék volt a növekedés, így két év alatt 50 százalékkal nőtt ez a támogatási forma. Kitért arra, hogy a parlament múlt héten fogadta el a gyermekvédelmi törvény módosításait, ami „egy új szintet, új korszakot jelent" a gyermekvédelemben. A szigorításokat, fejlesztéseket is tartalmazó jogszabály alapján például a nevelőszülők már a kollégiumi elhelyezés időszakára is teljes díjazásra számíthatnak.

(Belügyminisztérium/MTI)

Hirdetés