Hirdetés
Kistelepülési értéktárak - kincsek az életünkből
2013. december 21. szombat, 10:00

horvathzsGálaműsorral zárult a Nemzeti Művelődési Intézet által szervezett országos mintaprojekt, melyben az ezer fő alatti kistelepülések értéktárainak kialakítására dolgoztak ki működőképes modellt a szakemberek. Az elmúlt hónapokban Veszprém megye tíz településén fogtak össze az intézet megyei irodájának képviselői, az önkormányzati, valamint a civil szféra vezetővel. Ezekben a falvakban azóta folyamatban van az értékgyűjtő munka, megkezdődött a települési értéktár feltöltése, valamint jelölések is történtek egyes értékek, megyei vagy épp magyar értéktárba való felvételére - számolt be az eseményről az INFOPÁPA.

„Amikor a hungarikumok védelméről szóló törvényt megalkottuk, két lehetőségünk volt. Vagy létrehozunk elismert szakemberekből egy testületet, akik a vidéki mustrákon majd döntenek arról, ott az adott településen mi az érték, vagy a helyi emberek kezébe adjuk a döntést. Az utóbbi utat választottuk, ami nagy lehetőség, de felelősséget is ró az önkormányzatokra. A legkisebb településnek is vannak értékei. Azt, hogy annak a településnek, mik a rejtett kincsi, hagyományai, melyek önazonosságát, identitását, kultúráját és egyediségét adják, azt ott helyben, annak a településnek a lakói tudják igazán. Miközben felkutatják, összegyűjtik a saját értékeiket, kötődésük is csak erősebb lesz. Büszkék lesznek a településükre, és arra fognak törekedni, hogy ezt a kincset a gyermekeiknek és azok gyermekeiknek is továbbadják majd” – emlékezett a projektzáró gálán dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság koordinátora. Hozzátette, egyre több települési önkormányzat hoz olyan döntést, hogy létrehozza saját értéktárát, sok esetben már egy korábbi hibás döntést megváltoztatva. „Az a tapasztalatunk, hogy addig ameddig csak a törvény szövegét ismerték, passzívabbak voltak az önkormányzatok. Nem látták át pontosan az ebben rejlő lehetőséget. Abban talán egyetlen testület sem kételkedett, hogy a településüknek lennének értékei, de nem látták pontosan mit kezdhetnének velük, ki fogja azokat összegyűjteni, s egyáltalán mire jó egy értéktár. A személyes találkozások megváltoztatták ezt a vélekedést, amint el tudtuk magyarázni, a gyakorlatban mire is ad lehetőséget ez a törvény, már az volt az általános válasz: „hát ez volt az amire vártunk!” – fogalmazott Horváth Zsolt.

Az első országos mintaprojekt egyfelől azt a cél szolgálta, hogy választ adjon a gyakorlati kérdésekre, elaltassa az esetleges bizonytalanságot, és ráirányítsa a települések figyelmét sajátos értékeikre. „Ezen a tíz állomáson kiderült, hogy mindegyik településen, járásban azonnal sorolni tudják az értékeket, büszkék a kultúrájukra és szinte napok alatt képesek megtölteni a térség értékeinek kirakatát” – mondta Számfira-Turupoli Nóri, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának vezetője. A projekt koordinátorával Mihalcsik Márta módszertani referenssel összegezték tapasztalataikat: elmondták, a cél megvalósult, sikerült gyakorlati útmutatót adni a polgármestereknek, akik a bemutatkozó esteken már nem csak saját településük, hanem a járás értékeit tárták a résztvevők elé. A programokat minden esetben kulturális műsor, kiállítás és gasztronómiai bemutató is színesítette. Akadt olyan polgármester is, aki az értéktárba jelölő dokumentum kitöltésének egyszerűségét is bemutatta polgármestertársainak. A tapasztalatokból most olyan módszertani program készül, mely alapján országszerte segíteni tudják az értéktárak kialakítását.

A záró gálán a mintaprojektben résztvevő települések egy-egy standon mutatták be saját „kincstárukat”, készülő értéktáruk legbecsesebb darabjait, valamint kiemelkedő művészeti csoportjaik adtak ízelítőt repertoárjukból.

A munka azonban ezzel nem ért véget, a hungarikumpiramis következő lépcsőfoka a megyei értéktárak feltöltése is folyamatban van. Információink szerint a Veszprém Megyei Értéktárba tizenhat jelölés érkezett, melyekről december 19-i ülésén határoz a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

etk 3k

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...