Hirdetés
Pedagógus-pénztárca – sztrájkra készülhetnek
2021. szeptember 07. kedd, 08:30

tanu1lA PDSZ felmérte a nevelésben-oktatásban dolgozók véleményét az iskolakezdés előtt: amellett, hogy a sztrájkhajlandóság óriásit nőtt március óta, mellbevágó eredmények születtek a munkatársak lakhatási szegénységéről, leterheltségéről, nélkülözéséről.

A felmérés szerint gyakorlatilag valamennyi nevelésben-oktatásban dolgozó nélkülözni kényszerül 2021 Magyarországán, ezt mutatja, hogy a válaszolók 97,4 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy „Vannak-e anyagi gondjaid, megélhetési problémáid?”. (Nyilván egy ilyen felmérés nem reprezentatív, és főleg egy ilyen kérdésnél erősen torzíthat is – tesszük mi hozzá.)

A válaszolók ötödének javult a bérhelyzete, amióta munkába állt (jellemzően az egyházi és alapítványi fenntartású munkahelyeken dolgozók válaszoltak így), a válaszolók 80 százalékánál tehát nem ez a helyzet.

A válaszadók mindössze 3,6 százaléka jelölte azt, hogy teljes mértékben elégedett a fizetésével, és csupán 8,5 százalékuk jelezte, hogy inkább elégedett vele, Ezzel szemben a válaszadók közel fele (45,2 százaléka) választotta az 1-es (teljes mértékben elégedetlen vagyok) választ, és a válaszadók 85,4 százaléka inkább elégedetlen a bérével.

Ezeken kívül még más kérdések is a pedagógusbérek tarthatatlanságát bizonyították (ezeket részletesebben itt tanulmányozhatjuk), sőt, mint írják, „kirajzolódik a felmérésből egy teljesen elszegényedett, a mélyszegénység peremén élő réteg – ezek ma a nevelésben-oktatásban dolgozók Magyarországon”.

Az is kiderült, hogy ma minden második nevelésben-oktatásban dolgozó rákényszerül egy másodállásra, és a másodállást vállalók közel fele harmadállásra is kényszerül annak érdekében, hogy megteremtse a megélhetéshez szükséges feltételeket.

A felmérés szerint a válaszadók 50,5 százaléka maximális hajlandósággal jelezte, hogy kész sztrájkolni. Azok aránya, akik inkább sztrájkolnának 74,4 százalék. (Ezek az értékek az előző, sztrájkhajlandóságot mérő felmérés óta radikálisan nőttek.) A válaszadók 58,6 százaléka ráadásul akár egy hosszabb sztrájkban is részt venne.

„Munkatársaink elszegényedését azonnal meg kell állítani, és ezért bármilyen eszközt meg kell fontolni és be kell vetni. A kormányzattal való tárgyalgatás időszaka véleményünk szerint lejárt: vagy érdemi lépéseket várunk a munkatársaink azonnali hatályú bérrendezése, a munkakörülmények javítása érdekében, vagy mi lépünk” – zárja a közleményé a PDSZ.

(HVG)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...
 • Mese a köbön! Tovább...
 • Késő, már megtörtént! A kis falvakban nincs munkahely, bolt,posta, orv... Tovább...
 • A köztisztviselők "bérmegállapodá sa" hol van??? Azzal történt valami? Tovább...
 • Magyarországon - ha kormányközeli vagy - lophatsz milliárdokat, mert n... Tovább...
 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...