Hirdetés
Feljelentést tesz a főváros a Biodóm-beruházással kapcsolatban
2020. október 12. hétfő, 09:00

biodom1A korábbi költségbecslésekhez képest körülbelül 10 milliárd forinttal kevesebb pénzből befejezhető - az előző városvezetés által elkezdett, eddig kormányzati beruházásként megvalósult - Biodóm-építés a fővárosi állatkert területén, de még így is plusz forrásokra lesz szükség - derült ki Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján. Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes közölte: a beruházással kapcsolatban felmerült ügyekben a NAV is vizsgálódik már, és a városvezetés feljelentést is tesz.

Elkészült a Biodóm-beruházás - az Enviroduna Kft. által készített - vizsgálati jelentése, amely arról szól, hogy mit kell tenni a projekt befejezése érdekében. „Az a jó hírem, hogy egy felelős gazdálkodással a projekt befejezhető, de természetesen plusz forrásokra szükségünk lesz. Ezzel együtt is, nagyjából 10 milliárd forinttal kevesebből be tudjuk fejezni a Biodóm-beruházást, mint ahogy az korábban felmerült a költségbecslések során" - idézte az MTI Karácsony Gergelyt.

A 10 milliárdos különbség a beruházás tervezett befejezési összegénél abból adódik, hogy néhány olyan munkát, amelyek nem szükségesek a Biodóm megnyitásához, későbbre halasztanak - mondta el Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes. Példaként említette, hogy a hullámvasút 2,5 milliárdra tervezett felújítása nem szükséges a Biodóm megnyitásához. Azt akkor újítják majd fel, amikor lesz rá forrás.

A fővárosi önkormányzat a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának október 15-i ülésén szeretné a kormánnyal megtárgyalni, hogy az eddig kormányzati beruházásként megvalósult projektet hogyan tudják befejezni. „Mi az ehhez szükséges szakértői munkát elvégeztük" - mondta a főpolgármester, akinek reményei szerint lesz közös szándék a főváros és a kormány között abban, hogy pontot tudjanak tenni a beruházás végére.

Elszálltak az árak - ötszörös szorzó

A fővárosi állatkert által bonyolított Biodóm-beruházás számos kérdést vetett fel - folytatta a főpolgármester. A Fővárosi Közgyűlés februárban döntött arról, hogy egy részletes elemzést folytat a beruházásról. Az volt a cél, hogy lássanak tisztán: miért „szálltak el" a korábban tervezetekhez képest a költségek, a megvalósult beruházások meddig jutottak el, és mit kell tenni annak érdekében, hogy a beruházást be tudják fejezni.

A Biodóm-beruházás 12-15 milliárd forint körül indult és a vége, az állatkert korábbi vezetőjének számítása szerint több mint 65 milliárd forint lett volna - közölte Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

A jelentés szerint 16,4 milliárd forint kell még a beruházás befejezéséhez. Ebből a támogatási szerződés alapján meg van 5,4 milliárd forint, továbbá a közfejlesztési tanács október 15-i ülésén szeretnék döntésre vinni, hogy a Hermina Garázs meg nem építéséből megmaradó 5,6 milliárd forintot a Biodóm-beruházásra lehessen fordítani. Ezeken felül még mintegy 5 milliárd forint kell a Biodóm befejezéséhez, és ezt szintén a kormánytól várják, hiszen ez egy állami, kormányzati beruházás - mondta el Gy. Németh Erzsébet.

Feljelentést tesznek

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a jelentés alapján úgy látják, a beruházás megkezdésével, illetve ellenőrzésének lehetőségével kapcsolatban "nagyon komoly kérdések merülnek fel". A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódik már, ugyanakkor a városvezetés szükségesnek érzi, hogy a felmerült ügyekben feljelentést is tegyenek - közölte az MTI szerint Kerpel-Fronius. A városvezetés tudni szeretné, hova tűnt több tízmilliárd forint, amit eddig a Biodómra költöttek. Ismeretlen tettes ellene tesznek feljelentést. A fővárosi önkormányzat vizsgálóbizottságának a munkája is folytatódik ebben az ügyben.

A jelentés teljes egészében elérhető lesz a nyilvánosság számára, a főváros honlapján közzéteszik - közölte Kerpel-Fronius.

2024-ben nyithat a látványosság

A beruházást átvilágító cég és a városvezetés úgy látja, hogy a Biodómot 2024 márciusára meg tudják nyitni - mondta Gy. Németh Erzsébet. A jelentés azt mutatta, hogy "egy kényszerpályán vagyunk", igazából nincs döntése a fővárosi önkormányzatnak a Biodóm ügyében. "Egészen egyszerűen ezt a beruházást be kell fejeznünk és be is fogjuk fejezni". Jó színvonalon és mindent beletéve - jelentette ki a főpolgármester-helyettes megjegyezve, hogy a 2500 köbméteres akváriumba különféle tengeri állatokat hoznak majd, de lesz benne tengeri tehén is, és az ősvadonba hoznak bonobókat is.

Gy. Németh Erzsébet elmondta azt is, hogy szeptember 30-án a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy az állatkert új főigazgatói pályázatának kiírásával egy időben költségvetési intézményből gazdasági társasággá alakítják át a Fővárosi Állat- és Növénykertet, utolsóként az ország állatkertjei közül. Szerintük ez az átláthatóságot és a hatékonyságot kifejezetten növelő lépés lesz a fővárosi önkormányzat részéről.

Közölte azt is, hogy a főváros a jövő évi „szűkös" forrásaiból több száz millió forintot fordít majd a műemléki állatkert felújítására - tudósított az MTI.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...
 • Sikerült megoldani a legnagyobb magyarországi problémát - a vármegye e... Tovább...
 • Nagyon bízom benne, hogy szeptemberben egy pedagógus sem veszi fel a m... Tovább...
 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...