A helyben termelt élelmiszer az egészséges közétkeztetés kulcsa |
2020. augusztus 11. kedd, 08:00 |
A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete 2014-ben történt megalakulása óta egyik hazai zászlóshajója a helyi termékek és a családi gazdaságok támogatásának. Most egy több európai országot felölelő program keretében, a H2020 BOND projekt magyarországi résztvevőjeként készítettek nemzetközi jogi jó gyakorlat gyűjteményt amelyből érdemes tanulni, és amely válaszokat is adhat az EU új, „A termelőtől a fogyasztóig a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszerért” stratégiában foglaltak megvalósításának elősegítéséhez. A koronavírus-járvány alatt a helyi termékek vásárlása előtérbe került a fogyasztóknál. Ennek normál viszonyok között is így kellene történnie, hiszen az ellátási lánc rövidsége miatt kisebb egészségügyi és környezeti kockázatot hordoznak ezek a termékek. A friss zöldségek, gyümölcsök kevesebbet utaznak, kevesebb kézen mennek keresztül. Sok esetben közvetlenül a termelőtől juthatunk hozzá az élelmiszerekhez – mondta Szabadkai Andrea, a Kislépték elnöke. |