Hirdetés
Közigazgatási szakembereket avattak fel a nemzeti közszolgálati egyetemen
2018. július 18. szerda, 08:00

diplA közigazgatásnak nemzet- és társadalomépítő hatása van, ezért kiemelten fontos terület – fogalmazott Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a közigazgatási vezetők diplomaátadó ünnepségén. A felsőfokú okleveleket többek között kiberbiztonsági, fejlesztéspolitikai, antikorrupciós, kommunikációs és önkormányzati területekre specializálódott szakértők vehették át.

Közigazgatási vezetők vehették át diplomájukat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE): összesen 1263 hallgató kapta meg oklevelét szombaton a szakirányú továbbképzési szakokon – olvasható az egyetem honlapján.

A végzettek között 204 fő megyei kormányhivatali vezető fejezte be kormányzati tanulmányait, amelyet a törvény kötelezőként ír elő a vezetői beosztáshoz. Ezen felül több száz közigazgatási szakértő kapott felsőfokú oklevelet kiberbiztonsági, fejlesztéspolitikai, antikorrupciós, kommunikáció és önkormányzati szakterületeken.

A kormányzati tanulmányok szakirányú továbbképzési szak a közigazgatásban a felsővezetői feladatellátáshoz szükséges ismeretek és képességek fejlesztését célozza. A képzés eredményes elvégzését 2016-ban az állami tisztviselői törvény tette kötelezővé a területi közigazgatásban dolgozó vezetőknek. Az egyetemi képzést a vezetők munkahelyükön, a digitális tanulás technológiáit alkalmazva végezhették el. A kormányzati tanulmányok képzést az NKE a fővárosi és megyei kormányhivatalokkal szoros együttműködésben valósította meg uniós forrásból az államtudományi és közigazgatási karon – közölték.

Patyi András, az NKE rektora a diplomaátadón úgy fogalmazott: a közigazgatás kiemelten fontos terület, mivel ha jól működik, nemzetépítő, társadalomépítő hatása van. A rektor szerint ahhoz, hogy olajozottan működjön a rendszer, olyan friss tudásra van szüksége a szakmának, amivel az évek során az NKE felvértezte a hallgatókat.

Kis Norbert, az államtudományi és közigazgatási kar dékánja az ünnepségen arról beszélt, a végzős hallgatók számos változást éltek át a képzésük során, az intézménnyel együtt fejlődtek. Példaként említette, hogy tanulmányaikat a közigazgatás-tudományok fellegvárának is nevezett Ménesi úti campuson kezdték meg, azonban diplomájukat már a megújult Ludovikán vehették át.

Bíró Attila hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár kiemelte, az egyetem hallgatóinak meghatározó erkölcsi vezérfonal a kötelesség, a becsület és a rend. – A Ludovika mindig arra nevelte a hallgatóit, hogy tartsák meg Magyarországot független, szabad és magyar országnak. A közigazgatás célja, hogy méltóképpen működjön az ezeréves magyar államisághoz, valamint hogy megfeleljen a XXI. század kihívásainak – hangsúlyozta Bíró Attila.

Az NKE-n múlt év tavaszán indult a Kiberbiztonsági Akadémia, a mostani diplomaosztón ötven olyan szakember kapott oklevelet, akik a közszolgálatban dolgoznak majd kiberbiztonsági vezetőként. Krasznay Csaba, az akadémia programigazgatója az M1 csatornán ennek kapcsán tegnap elmondta: a kibertér egy olyan műveleti tér, ahol katonai cselekményeket kell végrehajtani. Ezért ki kell alakítani azokat a képességeket, amelyek támadás esetén reagálásra adnak lehetőséget.

A programigazgató kiemelte: világszerte egy-másfél millió, uniós szinten 300-400 ezer, Magyarországon is mintegy 5-10 ezer szakember hiányzik a területről. Megjegyezte: nemcsak műszaki szakemberekre van szükség, hanem rendőrökre, katonákra, bírókra is, akiknek a saját szakterületüket érintően kell tudniuk reagálni. – Az elmúlt években folyamatosan nőtt a kibertér veszélyeivel kapcsolatos tudatosság – tette hozzá Krasznay Csaba.

 (Magyar Idők)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+17 #2 Vidéki 2018-07-18 08:48
A területi meg az önkormányzati igazgatást nem a vezetők tartják életben, hanem az elkötelezett, a közigazgatásban évek-évtizedek óta dolgozó ügyintézők!Az ügyfelek velük találkoznak, ők oldják meg az ügyes-bajos dolgaikat, csak éppen nincsenek megfizetve. A köztisztviselők nek - 37.000. fő - 10. éve (!!!!!) nincs központilag emelve a bére! Ilyet se az Eu-ban, se a fejlett világban még nem csináltak, hogy az állam a saját alkalmazottait szegénységben tartja.
Idézet
 
 
+12 #1 Lófasz és estifény 2018-07-18 08:33
Üzennék Patyi mesternek, mert úgy látom, különbözőképpen látjuk a dolgokat: " úgy fogalmazott: a közigazgatás kiemelten fontos terület, mivel ha jól működik, nemzetépítő, társadalomépítő hatása van." ez idáig igaz is lehet, viszont a második fele " A rektor szerint ahhoz, hogy olajozottan működjön a rendszer, olyan friss tudásra van szüksége a szakmának, amivel az évek során az NKE felvértezte a hallgatókat." na ez nem teljesen igaz. Amire marha nagy szükség lenne már, az a bérek rendezése, mert ilyen *** bérért lassan nem fog dolgozni senki, nemhogy rendes szaktudással rendelkező kollégát nehéz találni ennyi pénzért, hanem olyat is, aki egyáltalán hajlandó a közigazgatás állandóan változó, és anyagilag lenézett bugyraiba belevetni magukat. Szóval kedves Patyi elvtárs: Majd akkor beszélhet itt sikerekről, ha mi, például önkormányzatokn ál dolgozó ügyintézők is megkapjuk a munkánk valódi elismeréséért járó juttatást, mert valljuk meg őszintén, az, hogy ma Magyarországon a 30 éves közigazgatási múlttal rendelkező középfokú végzettséggel rendelkező önkormányzati ügyintéző MINIMÁLBÉRT kap, hát már igazából SZÁNALMASnak sem mondható, mert ez már annál is kevesebb!!!!
Követeljük a béreink azonnali rendezését!!!!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...