Hirdetés
Nő az állami dolgozók fizetése, átírják a bérmegállapodást
2023. január 16. hétfő, 08:00

balaAz állami közszolgáltató cégek, a MÁV, a Volán, a Magyar Posta és az állami közművek jövő héten egyeztetnek az idei bérrendezésekről. A 2021-ben megkötött bérmegállapodás alapján az idei évre tervezett 5 százalék helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet az érintett munkavállalók fizetése.

Az állami közszolgáltatóknál gyors megegyezésre számítanak a fizetések rendezéséről, ami az infláció miatt régóta napirenden van – írja a Napi.hu.

A MÁV, a VOLÁNBUSZ, a Magyar Posta és az állami közműszektor munkavállalóinak a bére átlagosan 15-16 százalékkal emelkedhet 2023-tól az érvényben lévő bérmegállapodás alapján tervezett 5 százalék helyett.

A szakszervezetek, a kormány és a vállalatvezetők mielőbbi megállapodásra törekednek, így valószínű, hogy már a januári fizetések is tartalmazzák a vártnál nagyobb béremelést. A tárgyalások az állami vállalatok országos érdekegyeztető fórumának keretében a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán (KVKF) kezdődnek.

A szakszervezeti konföderációk és az állami cégek vezetői mellett a kormány képviseletében Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese tárgyal a 2021-ben aláírt, három évre szóló bérmegállapodás korrekciójáról.

A KVKF keretében zajló egyeztetés után folytatódik az alkudozás az állami vállalatok vezetőit tömörítő Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) és a munkavállalói érdekképviseletek között.

Az új feltételekkel életbe lépő béralku aláírása után a szakszervezeteknek helyben kell folytatniuk az egyes cégeknél a konkrét, munkakörökre szabott bérintézkedésekről szóló tárgyalásokat. A folyamat még ebben a hónapban lezárulhat.

Nem lett volna elég az 5 százalék

Az állami cégeknél régóta téma a 2021-ben megkötött, 2021-re, 2022-re és 2023-ra összesen 15 százalékos alapbérfejlesztést tartalmazó bérmegállapodás újratárgyalása. Ennek oka, hogy idén mindössze 5 százalékkal nőtt volna az eredeti alku szerint a nélkülözhetetlen állami közfeladatokat ellátó dolgozók keresete.

A történelmi rekordokat döntő infláció miatt 2022-ben az árak emelkedése gyakorlatilag reálértéken három év bruttó béremelését nullázta le, így a napirendre tűzött korrekció nélkül jelentősen visszaesne a dolgozók bérének vásárlóereje.

A MÁV-nál és a Volánnál a minimálbér és a garantált bérminimum összegéért dolgozók száma nem jelentős, ugyanakkor a postánál a munkavállalók nagy része a bérminimum emelése miatt 14 százalékkal magasabb alapbért kap januártól. Ez pedig bérfeszültséget okoz.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...