Hirdetés
Méltatlansági eljárással buktatnák meg az ORÖ elnökét
2022. május 03. kedd, 08:30

agocs janos oroA javaslatot a Lungo Drom frakcióvezetője tette. Agócs János szerint mondvacsinált okokról van szó.

Méltatlansági eljárást kezdeményeznek Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke ellen – derül ki a Népszava cikkéből, amely az ORÖ szombati rendkívüli közgyűléséről számol be. 

A szombati közgyűlés előtt Dancs Mihály (Roma Polgárjogi Mozgalom) az ORÖ feloszlatását is indítványozta, és bár Agócs tárgyalni akart a feloszlatásról, a jelenlévők többsége végül úgy döntött, hogy egyelőre nem veszik napirendre a témát.

A közgyűlésen ifjabb Farkas László (Fiatal Romák Országos Szövetsége) azt hangsúlyozta, hogy a testületnek jó együttműködést kell kialakítania a kormánnyal, és felmerült az is, hogy Farkas Flórián visszatérne az ORÖ-be. Farkas Flórián a Lungo Drom vezetője, korábban az ORÖ elnöke is volt, egészen mostanáig pedig a Fidesz parlamenti képviselője is, ám neve súlyos gazdasági visszaélésekkel került összefüggésbe. A rendkívüli közgyűlésen részt vett Farkas Félix (Lungo Drom) eddigi parlamenti roma szószóló is, aki a lapnak viszont azt mondta, nem tud róla, hogy Farkas Flórián szeretne visszatérni az ORÖ-be. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Csóka János, a Lungo Drom frakcióvezetője is.

A szombati közgyűlésen nem vették napirendre Dancs Mihálynak azt az előterjesztését sem, hogy csökkentsék az elnök és az elnökhelyettesek tiszteletdíját, és bár a jelenlévők azt megszavazták ugyan, hogy a benzinkártyával együtt elvegyék Agócs Jánostól az általa használt, az ORÖ hivatalának tulajdonában lévő gépkocsit, de az elnök szerint nem is a hivatal, hanem az önkormányzat autóját használja.

A jelenlévő képviselők többsége ugyanakkor támogatta Csóka János javaslatát, hogy a bíróságon méltatlansági eljárást kezdeményezzenek az elnökkel szemben. Arra hivatkoztak, hogy Agócs nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségének, alapelveiben és folyamatosan sérti az önkormányzat működésének szabályait. 

Agócs János a lapnak kijelentette: mondvacsinált indokokról van szó, ezért arra számít, hogy a bíróság a számára kedvező döntést hoz majd.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ORÖ-nek nem sikerült a választásokra roma nemzetiségi listát állítania, mert a Fidesszel szövetséges Lungo Drom megtámadta a bíróságon az ezzel kapcsolatos határozatot, az Alkotmánybíróság pedig decemberben végül nekik adott igazat. A január végi közgyűlésen, amikor ismét napirendre került a téma, Agócs János és Farkas Félix volt a két jelölt, ám 12 órás tanácskozás után sem sikerült döntésre jutni – így nem hogy roma nemzetiségi listára nem lehetett szavazni április 3-án, de nemzetiségi szószólója sem lesz a romáknak az új parlamentben.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...