Hirdetés
Rétvári: az egyházak jó gazdái a szociális intézményeknek
2022. január 27. csütörtök, 09:00

retvaribAz egyházak nemcsak az elmúlt években, hanem az elmúlt évszázadokban is jó gazdái voltak a szociális intézményeknek – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírvasváriban.

Rétvári Bence a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában lévő Szent Simeon és Anna Görögkatolikus Szeretetotthon több mint 92 millió forintból megújult épületének átadásán elmondta, ehhez a feladathoz a kormány is igyekezett hozzájárulni: az elmúlt tíz esztendőben 635 ezer forintról 1,1 millió forintra emelte a bentlakásos szociális intézmények normatív támogatási összegét, ami jelentős, a korábbihoz képest csaknem kétszeres emelkedés

Ezzel szemben 2008 és 2009 környékén 30-100 ezer forinttal csökkentették azt a normatívát, amelyből az intézmények gazdálkodni tudtak – emlékeztetett.

Az államtitkár hangsúlyozta, a támogatás emelkedése mellett több ezres nagyságrendben bővültek az ilyen jellegű férőhelyek Magyarországon, így egyre több idős ember számára nyújtanak lehetőséget és biztonságot az állami és egyházi bentlakásos otthonok.

Rétvári Bence kifejtette, az időskori biztonság megteremtéséhez hozzátartozik a megfelelő mértékű nyugdíj megléte is, ezért volt fontos a kabinet által bevezetett 80 ezer forintos nyugdíjprémium, a tavaly év végi ötszázalékos nyugdíjemelés, illetve a 13. havi nyugdíj teljes mértékű visszavezetése.

„Ez nekünk egyfajta kötelezettségünk is, hiszen mindenünk, amink van {...}, mindent a szüleink, nagyszüleink és dédszüleink munkája révén kaptuk, ezért ahogy ők gondoskodtak rólunk, ennek egy részét vissza tudjuk gondoskodásként az idősek felé adni” – fogalmazott Rétvári Bence.

Jelezte, ez a beruházás is az idősek tiszteletét és megbecsülését szolgálja, ezért fontos, hogy bár éljenek családban, egyedül vagy idősotthonban, mindig érezzék a nekik nyújtott biztonságot.

Az eseményen Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, a megújult nyírvasvári idősotthon mellett számos intézmény újulhatott meg a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatai segítségével a Nyírbátor központú választókerületben, ahová 14 pályázatban 2,5 milliárd forintnyi fejlesztés érkezett.

A 92 millió forint értékű nyírvasvári beruházás során megújult az épület energetikai rendszere, korszerű nyílászárókat építettek be és napelemeket telepítettek. A több mint 61 millió forint értékű pályázati támogatást a görögkatolikus egyházmegye 30 millió forint saját forrással egészítette ki.

OPH

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #1 Vidéki 2022-01-30 12:58
Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szekuláris állam működik (az állam és az egyház teljesen szét van választva, ezért rákényszerítik az egyébként vallását nem gyakorló embereket és gyermekeket is, az állam által finanszírozott, de az egyház által fenntartott intézményeket vegye igénybe. Javaslatom - az egyházi intézményeket tartsa el az egyház, az államiakat pedig az állam.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Először összevonják a kis iskolákat, aztán a kis önkormányzatoka t, az... Tovább...
 • Gazdasági válság - óriási államadósság, óriási költségvetési hiány, ór... Tovább...
 • Csak úgy mellékesen megkérdezném tőle, hogy az egyházi iskolák miért k... Tovább...
 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...