Hirdetés
Kilencezer szervezet ellenőrzését zárta le az ÁSZ
2022. január 06. csütörtök, 07:00

domokos laszloAz Állami Számvevőszék 2021-ben a korábbiaknál jóval több, mintegy 9000 szervezet ellenőrzését zárta le, míg 2020-ban 1534, 2019-ben pedig több mint 1360 szervezetnél mozdította elő a közpénzügyi helyzet javulását – közölte évértékelésében Domokos László, az ÁSZ elnöke.

Az elmúlt időszak technológiai és módszertani fejlesztései teszik lehetővé – mondta az ÁSZ elnöke –, különösen a monitoring típusú ellenőrzések kifejlesztése. Ezekkel a számvevőszék eredményesen tudja növelni az ellenőrzött szervezetek számát, a korábbinál sokkal kevésbé terheli le azokat, és egyszerre akár több száz szervezet egyidejű vizsgálatára is képes. Domokos László szerint mindezek hatására nemcsak az ellenőrzéssel lefedett közpénz, közvagyon nagysága nőtt, hanem a társadalom bizalma is megerősödött a közpénzt, közvagyont felhasználó szervezetek irányában, hiszen az állampolgárok tudják, a szervezetek folyamatos ellenőrzés és számonkérés, valamint értékelés alatt állnak.

Az ÁSZ elnöke azt is elmondta, hogy elmozdulás történt a jelen idejű ellenőrzések felé a múlt hibáinak feltárása helyett. Az adatelemzés és egyéb digitalizációs eszközök lehetőséget teremtenek arra, hogy az alkalmazásukkal, a levont következtetések és értékelések alapján tovább haladhassanak, hiszen a számvevőszéki ellenőrzések célja alapvetően nem a hibakeresés, hanem a közpénzügyek fejlesztése, valamint az eredmények fenntartásának támogatása.

Sokan a számvevőszék szemére vetik – folytatta Domokos László –, hogy miért végez ilyen sok szabályszerűségi ellenőrzést, ahelyett, hogy a közpénzek eredményes, hatékony elköltését vizsgálná. Ő azonban úgy látja, hogy a közszférában nincsen eredményesség szabályszerűség nélkül: „Az ellenőrzéseink során rendre azt tapasztaljuk, hogy ahol nincs rend, ott nincs teljesítmény sem.” Kiemelte, hogy az alaptörvényben foglaltak szerint a közpénzt, illetve a közvagyont nemcsak szabályosan, hanem eredményesen kell felhasználni. A teljesítmény mérése elengedhetetlen, hogy a stratégiai célok megfelelően előkészítettek, illetve megalapozottak legyenek, a célkitűzések teljesítése mérhető legyen, valamint szükség esetén lehetőség legyen a korrekcióra az elvárt eredmény érdekében. Ezért az Állami Számvevőszék célul tűzte ki, hogy az integritás kultúrájának magyarországi elterjesztéséhez hasonlóan, egyfajta mozgalmat indít, „mértékadó divatot” teremt a teljesítménymérés fejlesztése, és erősítése érdekében a magyar közszféra szervezetei körében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+4 #1 Gyenes Zoltán 2022-01-07 12:46
Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét bája, hogy mindenki nálunk keresi az elveszett közpénzeket. Na ne fiúk, előbb "saját szemetekben a gerendákat" aztán mehetünk a fillérek nyomába is. Mert ez így kontraproduktív , "palifélékről" már szót sem ejtve.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...
 • Tisztelt Önkormányzati Klub. Volna egy kérdésem a vállalkozó háziorvos... Tovább...
 • Nehéz higgadnak maradni elnök úr szavai után, van annak egy diszkrét b... Tovább...
 • 1990-ben létrejött demokratikus államrendszer és közigazgatás célként ... Tovább...
 • Nem működik a kalkulátor...má snál esetleg?:D Tovább...
 • Látványos gesztusra készül a kormányzat, jövőre jelentősen emelni terv... Tovább...
 • Ebből is látszik mennyit hazudik kormányunk! Tovább...
 • Kistelepülésen a béremelés most már több mint 10 éve ÁLOM! Hol vagyunk... Tovább...
 • Az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők bruttó átlagkere... Tovább...
 • ...ezt a hírportált egyébként kormányunk is olvassa, vagy csak az aláb... Tovább...
 • ...jah! Azt hittem már nekünk (köztisztviselő knek) emelnek már valami... Tovább...
 • És a támogatás felélése, meg a választások után újra BEZÁR a bolt ! Tovább...
 • Tehát pl. egy 15 milliárd Ft közpénzből megépített stadiont odaadunk v... Tovább...