Hirdetés
A főváros átadná a Biodómot az államnak
2021. október 21. csütörtök, 09:30

biodom1Március óta nem reagált a kormány a főváros javaslatára, amely szerint visszaadnák az államnak az állatkert területén elkezdett Biodóm és Pannon Park beruházás befejezési építési munkáit. A főváros ezért új ajánlatot tesz annak érdekében, hogy több mint két év után rendeződjön a fejlesztés sorsa - jelentette be Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes.

Budapest vezetése átadja a Biodómot az államnak, azért, hogy az minél előbb látogatható legyen a nagyközönség számára. A főváros közleménye szerint a 2013 óta zajló Biodóm-projekt költségei az elmúlt nyolc évben drasztikusan megemelkedtek: a beruházás becsült összköltsége 2014-ben 16 milliárd forint volt, ez az összeg 2019-ben pedig már összesen 64 milliárdra emelkedett.

Budapest 2020-ban megvizsgáltatta a beruházás állapotát: az Enviroduna Kft. által elkészített jelentés megállapította, hogy még legalább 16,4 milliárd forintos ráfordítás szükséges az átadásig.  Az elmaradt tervezési munkák pótlása, a szükséges újratervezések és a jogi eljárások várható elhúzódása reálisan 2024-es befejezést eredményeztek volna.

A hatályos támogatási szerződés alapján rendelkezésre álló szerződéses kötelezettségvállalásokkal jelenleg nem terhelt keretösszeg megközelítőleg 6 milliárd forint, a kormányzat többletforrást a projekt befejezéséhez nem biztosít – mondta Gy. Németh Erzsébet. Ezért a főváros azt kezdeményezi, hogy telekalakítás után vegye át a Biodómot az állam. „Ehhez szükséges, hogy a Biodóm és a Pannon Park tervezett telke önálló, a Fővárosi Állat- és Növénykert történelmi területétől jogilag is elhatárolt terület legyen” – tette hozzá.

A fővárosi önkormányzat a közfejlesztések tanácsa március 18-ai ülésén azt javasolta, hogy fejezze be az állam a Biodom és Pannon Park építési munkálatait, és utána a fővárosi önkormányzat saját forrásból elvégezné az állat- és növénybetelepítést, a Fővárosi Állat- és Növénykert vezetésével - mondta Gy. Németh Erzsébet. A javaslat érdekében többször egyeztettek a kormánnyal, a főpolgármester-helyettesek több levelet írtak, de érdemi választ nem kaptak. (Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség fővárosi fejlesztésekért felelős államtitkára már egy évvel ezelőtt azt mondta, hogy a kormány átvállalja - az eddig is kormányzati forrásból megvalósuló - Biodóm befejezését - a szerk.)

A fővárosi önkormányzat nem akar tovább várni, szeretnék, ha minél hamarabb megnyitna a Biodóm, amit eddig 44 milliárd forint kormányzati forrásból építtetett szerkezetkészre tavaly novemberre az állatkert, de a hátralévő munkákra és a befejlésre szükséges 15-20 milliárd forintra a fővárosnak nincs saját forrása - tette hozzá a főpolgármester-helyettes. A főváros jelenleg nem tudja finanszírozni a befejezési építési munkákat, azt viszont luxusnak tartják, hogy a beruházás több mint két év után se fejeződjön be. Szeretnék, ha nem állna tovább üresen a Biodóm, és azt mielőbb megnyithassák az idelátogatók előtt.

A beruházást még az előző, Tarlós István főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat, illetve a tulajdonában lévő állatkert kezdte el, kormányzati forrásból. A beruházást a Karácsony Gergely vezette önkormányzat átvilágíttatta, és a feltárt szabálytalanságok miatt feljelentést tettek. A Biodóm-beruházás 12-15 milliárd forint körüli összegről indult és a vége, az állatkert korábbi vezetőjének számítása szerint több mint 65 milliárd forint lett volna.

A főváros be szerette volna fejezni a beruházást, de erre a kormányzati elvonások miatt jelenleg nincs 15-20 milliárd forintja.

Mi épül?

A Pannon Park az állatkerttel szomszédos egykori Vidámpark területén jön létre, ott az egykori pannon ősvadon élővilágát mutatnák be, ennek része a fedett Biodóm is.

(VG/Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...