Hirdetés
Barlangok és földvárak biztonságban
2021. július 20. kedd, 09:30

barlKiemelkedő és eredményes munkát végez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az élettelen természeti értékek megóvása érdekében – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Felsőtárkányban, a barlangok és a térségben található földvárak megóvását célzó projektek zárórendezvényén.

A két program keretében együttesen 560 millió forint értékben zajlottak fejlesztések, melyeknek köszönhetően sikerült a legjelentősebb földvárakat és környezetüket megóvni, illetve 38 barlangban zajlottak állagmegóvó munkálatok.

Rácz András beszédében hangsúlyozta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt 10 évben megduplázta látogatóinak számát, és évente már több mint 200 ezer vendéget fogadnak létesítményeikben. Hozzátette: Magyarország nemzeti parkjai kiemelt szerepet töltenek be a hazai ökoturizmusban, hiszen az országban található 700 ökoturisztikai létesítmény felét az igazgatóságok üzemeltetik.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak ebből a szempontból is kiemelt szerepe van, hiszen a teljes nemzeti parki bemutatási infrastruktúra negyede, összesen 89 létesítmény az igazgatóság fenntartásában, működtetésében van.A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a rendezvényen kiemelte, hogy a most záruló két projekt jól illeszkedik a geológiai értékek őrzésének célkitűzéseihez, emellett megmutatja azt is, hogy a nemzeti park igazgatóságok munkája nem csupán az élő növény- és állatvilág védelmére terjed ki, ugyanennyire fontos az élettelen természeti kincsek megóvása is.

Rónai Kálmánné emlékeztetett arra, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén több mint 1200 barlang található, ami az ismert magyarországi barlangok több mint egynegyedét jelenti, éppen ezért kiemelt feladatnak és felelősségnek nevezte a barlangok állapotának megőrzését.

Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt években összesen már 763 millió forintot fordított a barlangok védelmére és fenntartására. Ennek a folyamatnak a negyedik üteme a most záruló program, amely 380 millió forintból segítette a természeti képződmények megóvását és állapotuk megőrzését.

Rónai Kálmánné a részletekkel kapcsolatban elmondta: 25 fokozottan védett, 11 megkülönböztetett jelentőségű és 2 védett barlangban, valamint ezek környezetében történtek különböző védelmi beavatkozások. A munkák során biztosították a bejáratokat, megszüntették az eltömődéseket. Az igazgatóság emellett a Bükk hegység geológiáját, a barlangok kialakulását, élővilágát ismertető kiállítást is kialakított a Szalajka-völgyi információs házban.

Szintén átfogó fejlesztéssel segítette az igazgatóság a földvárak megóvását, összesen hét helyszínen zajlottak beavatkozások annak érdekében, hogy a térségben található legjelentősebb földvárak állapotát hatékonyan és sikeresen lehessen megőrizni. A természeti és kultúrtörténeti emlékek bemutatását 5 új tanösvény is segíti együttesen 21 kilométer hosszúságban, emellett 6 esőházat is kialakítottak, erdei bútorokat és ismeretterjesztő táblákat helyeztek ki.Összesen 180 millió fordított a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az érintett földvárak megóvására, bemutatási lehetőségeik fejlesztésére. A munkák fő eleme a földvárak rekonstrukciója volt, de régészeti feltárások is történtek a területen.

A projekt ugyancsak fontos részét képezte a nem őshonos vagy agresszíven terjeszkedő fajok visszaszorítása, az eredeti növényzet regenerációjának segítése. A projekt keretében összesen hét helyszínen történtek beavatkozások: a Kelemen-székén; a Verebce-bércen, Dédesi váron; Cserépfalu – Mésztetőn; Felsőtárkány Kő-közi váron; Bükkzsérc – Hódos-tetőn; Felsőtárkány Vár-hegyen illetve a Sajónémeti Vár-hegyen.

(AM Sajtóiroda)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • De miért nem nyilvános - hiszen az ország érdekét szolgálja, vagy nem?... Tovább...
 • Lassan minden területen ez lesz - orvosi végzettség nélkül a háziorvos... Tovább...
 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...