Hirdetés
Átváltoznak a vidéki postahivatalok
2021. június 25. péntek, 08:00

kisposta1Felpörögtek a fiókösszevonások a Magyar Postánál, mostanra a társaság közel 20 településen bútorozott össze a Takarékbankkal. Immár a Coop-csoportot is a postapartnerek sorában találjuk: egyes községekben az élelmiszerüzletekben külön postapultokat alakítottak ki.

Az integráció költségmegtakarítást hozhat az állami cégnek, hiszen az egyik leginkább veszteséges tevékenysége a vidéki kisposták üzemeltetése. Az együttműködés a Takarékbanknak is egyértelműen kedvez, hiszen új ügyfeleket szerezhet magának.

Több száz olyan település van, ahol a Posta és a Takarék Csoport is saját kirendeltséget üzemeltet, ezeken a helyeken az együttműködés kölcsönös előnyökkel járhat minden érintett számára. A Magyar Posta és a Takarékbank összesen közel 3500 fiókot működtet országszerte, jelentős részben olyan településeken, ahol a kirendeltségek nyereséges üzemeltetése egyre kevésbé biztosítható - szólt a közös bejelentés még tavaly júniusban.

Valóban, a kistelepüléseken lévő, alacsony forgalmú postahivatalok üzemeltetése jellemzően veszteséges tevékenység, amelyet a posta állami segítség nélkül nem lenne képes az elvárt mértékben és feltételek mellett biztosítani. E "méltánytalan többletteher" miatt a cég tavaly is, mintegy 5 milliárd forintos követlen támogatásra volt jogosult, amely hozzásegítette, hogy nyereségessé váljon.

A Magyar Posta a Takarékbankkal való együttműködést még 2020 végén kezdte meg, amikor azt a célt tűzték ki, hogy tesztjelleggel több mint húsz, 1000 és 3300 fő közötti településen a posták takarékbanki postapartnerként üzemelnek majd tovább. Az összevonás egyes esetekben a korábbi postai ingatlan felszabadulását is lehetővé teszi, továbbá az állami cég az üzemeltetési és a bérköltségek lefaragásával kompenzálni tudja a veszteségeit.

Az első hivatalos fiókösszevonás tavaly novemberben történt meg a Bács-Kiskun megyei Csengődön. Úgy tűnik, hogy a 'pilot programot' nagyrészt sikerült abszolválni, hiszen jelenleg 19 azon települések száma, ahol megtörtént az együttműködés a Takarékbankkal - tudta meg a Napi.hu a Magyar Postától. Ezek jellemzően olyan települések, ahol a lakosság száma 2000 fő alatt van.

A társaság elárulta azt is, hogy a Takarékbanki fiókokban a pénzintézet munkavállalói dolgoznak, a kialakított postai kiszolgáló részen szolgálják ki a postai szolgáltatást kérő ügyfeleket. Az érintett takarékbanki munkatársak a tevékenység ellátásához postás szakmai képzést kaptak és kezdetben munkájukat postai munkatársak is segítették.

A társaság szerint az elmúlt időszakban számtalan esetben fordult elő, hogy a helyi postai dolgozót átvette a Takarékbank, de arra is volt már példa, hogy postai munkatársat más településre irányítottunk át vagyis nem került sor létszámleépítésre.

Egyetemes postai szolgáltatások a Coopban

A Magyar Posta az elmúlt időszakban két településen - a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Bujon és Nyírkarászon - költözött a helyi Coop üzletbe. Ezekben a boltokban külön posta pultok kerültek kialakításra és ott történik a postai ügyfelek kiszolgálása.

A vállalat szerint minden esetben a már korábban megszokott szolgáltatások érhetők el, a nyitvatartási idők módosultak, így hosszabb nyitvatartási idővel várják az ügyfeleket. A Coop postai munkavállalókat vett át, de a saját munkatársai közül is képzett ki a postai szolgáltatás ellátására és a szerencsejáték termékek forgalmazására munkavállalókat.

A hivatalos bejelentések alapján korábban nem volt szó arról, hogy a kiskereskedő cég is postapartner lesz, mi több, a lapunkhoz eljutott hírek szerint egyes településeken az önkormányzati hivatalok is átvehetnek postai feladatokat. Utóbbit az állami cégnél sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánták.

Rákérdeztünk arra is, hogy a tervek szerint összesen hány településen tervezik megvalósítani a programot a jövőben, illetve, hogy körülbelül mekkora költségmegtakarítást hozhat az integráció, de ezekre a posta sajtóosztálya szintén nem küldött választ.

A fiókösszevonások ugyanakkor számos települést megkímélhetnek attól, hogy postai szolgáltatások nélkül maradjanak. Az elmúlt években országszerte több kisposta is bezárt, a postai szolgáltatóhelyek száma jellemzően évről évre csökken. A KSH adatai szerint ez a tendencia tavaly is folytatódott: 2020-ban 2650 szolgáltatóhelyet üzemeltett a Magyar Posta, amely 24 egységgel kevesebb, mint a megelőző évben.

(Napi.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...