Hirdetés
Információszabadság hatékonyabban
2021. április 14. szerda, 09:00

informÁtfogó fejlesztési projektet indított a NAIH az információszabadság hatékonyabb érvényesülése érdekében. A projekt során vizsgálják az önkormányzati nyilvánosságot, a központi közigazgatás nyilvánosságát, a közigazgatáson kívüli, de közpénzekkel gazdálkodó és/vagy közfeladatot ellátó szervezetek nyilvánosságra tartozó tevékenységét, és azokat a jogi eszközöket és mechanizmusokat, amelyekkel elősegíthető (kikényszeríthető) a közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz való teljes körű hozzáférés.

Egymilliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezésére és hatékonyságának növelésére.

A KÖFOP-2.2.6-VEKOP-18-2019-00001 azonosítószámú kiemelt projekt célja az információszabadság hazai gyakorlata érvényesülésének vizsgálata kutatásokkal, valamint a szükséges optimalizációs javaslatok kidolgozása.

A hatóság célul tűzte ki az információszabadság mint alkotmányos alapjog magyarországi állapotának teljes körű, tudományos alapú feltérképezését és a kutatási megállapítások alapján a jogi és egyéb szolgáltató környezet javítását célzó koncepciók, javaslatok és egyéb eszközök kidolgozását. A projekt pozitív hatást gyakorol a szolgáltatói szemlélet és az etikus működés megerősítésére a közszolgálatban, és emellett közvetlenül összefügg a közigazgatási folyamatok átláthatóságának javításával.

Az online nyitókonferenciát március 24-én tartották, melyen csaknem 80 szervezet közel 150 fővel képviseltette magát. Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy a közérdekű és a közérdekből nyilvános adatokhoz való hozzáférést garantáló alkotmányos alapjog elmúlt 30 éves hazai története számos tapasztalattal szolgál. Emiatt is hiánypótló projektről van szó: a tájékoztatási kötelezettségek gyakorlati megvalósulásának átfogó, országos és minden kötelezetti kört érintő vizsgálata időszerűvé vált Magyarországon. A projekten belül erre a vizsgálatra nyílik lehetőség, így az információszabadság hatékony érvényesülését a jövőben nagymértékben támogathatja és megalapozza egy pontos, célcsoport-specifikus, átfogó helyzetkép. Az átláthatóság növelését szolgáló projekt a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok elérhetőségének könnyítésére, a tájékoztatás javítására fókuszál és ezen keresztül az információszabadság társadalmi kontroll funkcióját erősíti.

Mint elhangzott, a kutatások eredményeként megtörténik a hatékonysági vagy egyéb jogalkalmazási, jogkövetési problémák, valamint az átláthatóságot hátráltató tényezők pontos meghatározása, ezt követően pedig a problémák kezeléséhez szükséges beavatkozások, optimalizációs folyamatok kidolgozása. A NAIH ezáltal megbízható képet kap arról, hogy országos szinten mennyire érvényesül az információszabadság, melyek a problémás területek és ezeken milyen eszközökkel lehet segíteni – emelték ki.

Az adatkezelőket a különféle érintett célcsoportoknak szóló útmutatók, kézikönyvek fogják támogatni, továbbá javaslatok és ajánlások készülnek a döntéshozók és jogalkotók számára a sikeresebb jogérvényesítés érdekében. Az információszabadság iránt érdeklődők számára online tájékoztató felület készül – közölték.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

etk 3k

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...