Hirdetés
Meghallgatta a nemzetiségek bizottsága a belügyminisztert
2020. december 15. kedd, 09:00

pinterA roma felzárkózásban kormányzati szinten koncepcióváltás történt, e szerint általában is kell dolgozni a felzárkózáson, de koncentrált feladatokat kell végrehajtani bizonyos településeken - mondta Pintér Sándor belügyminiszter 2020. december 10-én, csütörtökön a parlament magyarországi nemzetiségek bizottságában.

Éves meghallgatásán Pintér Sándor emlékeztetett, 2019 májusában került a társadalmi felzárkózás szakmai felügyelete a Belügyminisztériumhoz. Mint mondta, koncepcióváltás történt a kormányban, hogyan álljanak a feladathoz. A korábbi gondolkodásmód szerint a roma lakosságot, a leszakadó területeket egyszerre, együtt kell felemelni, és ennek az eredménye lesz az, hogy jobban integrálódik a társadalomhoz ez a népcsoport.

Az új elképzelés szerint „kell általában dolgozni a felemelkedésen, minden szinten, de ezen az általános feladaton túl koncentrált feladatokat kell végrehajtani (...) településeken" - fogalmazott a belügyminiszter, hozzátéve, hogy az érintett településeken kell megalkotni a pilotprojekteket.

Megjegyezte, hogy az érintett területen nagyon sokan a közfoglalkoztatásban dolgoznak, és így összekapcsolták a közfoglalkoztatási és a felzárkózási feladatokat. A belügyminiszter közölte, a felzárkózási stratégiának megfelelően az oktatási, képzési, foglalkoztatási célkitűzések mellett cél a területi hátrányok csökkentése, az egészségügyi fejlesztés, a gyermekjóléti intézkedések és a szemléletformálás.

A gyermekek oktatási esélyteremtő programjairól szólva elmondta, azokba 93 ezer embert vontak be, és mintegy 61 milliárd forintot használtak fel. A foglalkoztatási, képzési és lakhatási programokba 84 ezer embert vontak be, és mintegy 75 milliárd forintot fordítottak rá - mondta Pintér Sándor, hozzátéve: mindehhez jelentősen hozzájárultak az önkormányzatok és az egyházak is.

A településeken végrehajtandó feladatokról szólva Pintér Sándor elmondta, első ütemben a leghátrányosabb települések közül 31-et választottak ki, s e célra 2 milliárd forintot különítettek el. További 36 települést már kijelöltek, és a következő évtől még 50-et jelölnek ki - közölte. Ezeken a településeken igyekeznek százszázalékos foglalkoztatást biztosítani a közfoglalkoztatás segítségével. Az érintett településeken több mint 2000 ember vesz részt közfoglalkoztatásban. Továbbá igyekeznek ezeken a helyeken javítani a gyógyszer-, tűzifa- és élelmiszerellátáson, valamint igyekeznek a falugondnoki hálózatot teljesen kiépíteni. A faluprogram keretében az említett településeken tíz óvodát és tizennyolc közösségi teret is létrehoztak, továbbá történtek orvosi eszközfejlesztések is - jelezte.A belügyminiszter közölte azt is, hogy a gyermekszemészeti szűrőbuszon történt vizsgálaton 2167 gyermek vett részt. Egészségügyi szűrőbuszokon további 2329 ember esett át vizsgálaton.

Az érintett települések közül 13-ban kamerarendszert is kiépítettek, több településen iskolarendőrt is biztosítottak és megerősítették a polgárőrséget. Idén mintegy 500 millió forintot fordítottak zenei eszközök, hangszerek vásárlására több településen, és 23 helyszínen műfüves sportpályát is építettek. Gazdaságélénkítő programot is indítottak, ebbe 50 települést vontak be, s reményeik szerint a program végéig 445 településen lesz gazdaságélénkítés.

A lakhatási problémákról szólva a miniszter elmondta, új, gyári rendszerrel elkészíthető házak építésébe kezdenek majd romák foglalkoztatásával.

Vecsei Miklós, a romastratégia koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos az ülésen úgy fogalmazott: most először látjuk azt, hogy nagyon hosszú távon tervezhetünk, és ekkora figyelmet ez az ügy soha nem kapott.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a nemzetiségi pályázatokról elmondta, hogy 2018-hoz képest 400 pályázóval többet támogatott a tárca, és 570 millióról 620 millió forintra emelték a keretet a roma kultúra és civil szervezetek támogatására.

(MTI/Belügyminisztérium)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...