Hirdetés
Bezárás szélén Miskolcon a városi kórház szülészete
2019. július 19. péntek, 09:00

szuleszetA miskolci városi kórház UNESCO-díjas szülészetén dolgozók biztosak benne, hogy osztályukat bezárják az önkormányzati választás után.

Az emberminisztérium nem cáfolta, hogy döntés születik az átszervezésről, amellyel a Semmelweis kórház műtétet is végző osztályai közül utolsóként csatolják majd a megyei kórházhoz a szülészetet. Az orvosok szerint a betegellátás színvonala romlani fog városban, az átszervezést követően a megyei kórház szülészetén évi 4500 szülést kellene levezetni, amelyre még klinikák se vállalkoznak. A kórház cáfolta az átszervezést, holott tavasszal már tájékoztatták a dolgozókat, hogy a szülészet helyére az egynapos sebészetet telepítik.

Árulkodó jelek

„A szülészet-nőgyógyászati osztályok tekintetében a szülő nők, újszülöttjük, családjuk, és a betegek biztonsága, az ellátás minőségének további fejlesztése központi szempont. Az ezzel kapcsolatos döntések mindezek figyelembevételével az ellátást biztosító szakemberek bevonásával fognak megszületni.” Ezzel a döntést lebegtető helyzetleírással reagált Rétvári Bence, az EMMI államtitkára Jakab Péter miskolci jobbikos országgyűlési képviselő azon kérdésére, hogy miért akarják bezáratni a miskolci Semmelweis Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályát.

Az orvosok és szakdolgozók között tavaly ősz óta beszédtéma az osztály bezárása. A magyarnarancs.hu-hoz egymástól függetlenül több az osztályon dolgozó szakember véleménye jutott el, akik egyformán meg vannak győződve arról, hogy az önkormányzati választás után, de legkésőbb 2020 folyamán kerülhet sor a bezárásra – addig ugyanis nem meri magára haragítani a miskolciakat a fideszes polgármester, Kriza Ákos.

Az ott dolgozók vélelme az előzmények ismeretében nem alaptalan. Az új kórházvezetés októberi kinevezése óta az osztály bezárásának irányába mutató alábbo jeleket észlelték. (Érdekesség, hogy hogy a megyei kórháznak, amelybe a városi kórház is betagozódott, az orvosigazgatója egyúttal a megszüntetendő osztályt befogadó megyei kórház nőgyógyászati osztályvezetője is.)

 • Júliustól a nőgyógyászati inkontinencia, endokrinológia, onkológia járóbeteg rendeléseket, továbbá az emlősebészet járó- és fekvőbeteg ellátást áthelyezték a megyei kórházba.
 • Heti 2 napra 2 aneszteziológus szakorvosukat a megyei kórházba átirányították, ezzel is csökkentve az osztály műtéti kapacitását.
 • Miközben a megyei kórház nőgyógyászatára hét rezidenst vettek fel, a városi kórház nőgyógyászatára csupán egyet.
 • Megnehezítették két ügyeleti ellátásra az osztályukra jelentkező debreceni szakorvosjelölt szerződésének a megkötését, munkába állását.
 • Az aneszteziológusi szakvizsgával rendelkező, azt azonban nem gyakorló nőgyógyászokat aneszteziológiai ügyelet vállalására kötelezték.
 • Eszközigényléseiket válasz nélkül elutasítják.

Ezeket az intézkedéseket a nőgyógyászati osztály leépítésének folyamataként azonosították az ott dolgozók, idén márciusban pedig világossá vált, hogy visszafordíthatatlan a folyamat. Az osztályértekezleten a kórházvezetést képviselő orvosigazgató konkrétumokat nélkülöző válaszokat adott, viszont a szemészeti, fül-orr-gégészeti osztály értekezletén nyíltan beszélt arról, hogy ezek az osztályok, illetve más egynapos sebészeti ellátásban résztvevő szakmák a szülészet helyére költöznének. Ekkor hangzott el, hogy az emlősebészeti profilt a megyei kórház általános sebészetéhez csatolják. A szülészeten ezt sem tartották helyes szakmai intézkedésnek, mivel tapasztalataik szerint a sebészeti osztályra történő visszaintegrálás – ismerve az osztály műtéti terheltségét, betegforgalmát, aneszteziológiai hiányosságát – visszalépést okozhat a betegellátásban. Az emlősebészekkel folytatott tárgyalásokon derült fény arra a szándékra is, hogy akövetkező lépés a nőgyógyászati osztály elköltöztetése lenne, mivel a létrehozandó egynapos sebészeti osztályt a szülészet épületében tervezik megvalósítani.

A Kásler Miklós emberminiszter nevében válaszoló Rétvári sem cáfolta, hogy elkerülheti a bezárást az osztály. Sőt az államtitkár kiemelte a Semmelweis kórház önálló státuszának megszüntetését, az integráció fontosságát, majd felsorolta az eddig elcsatolt, összevont osztályok történetét arra a következtetésre jutva, már csak a szülészet-nőgyógyászat van hátra.

Szeretik és fejlesztették is

A Semmelweis kórház szülészetének megszüntetését nem lesz könnyű letolni a miskolciak torkán. 1910 óta működik, 1994-ben, 2010-ben, 2014-ben elnyerte az UNESCO bababarát-kórház minősítését, míg 2011-ben, 2013-ban az év szülészete elismerést. Önálló magántámogatói köre van, amely éves szinten 100 millió forinttal segíti a gyógyítást. Ennek köszönhetően alakítottak ki szállodai színvonalú VIP-szobákat a várandós anyukák és családtagjaik számára. Tíz évvel ezelőtt nagyarányú átépítés, fejlesztés történt, a gyógyítás feltételei lényegesen javultak. Elkülönült a fekvő- és járóbeteg ellátás, korszerű műtők, szülőszobák épültek, komfortos kórtermekkel fogadják a kismamákat és a betegeket. A város és Göncz, illetve Erdőbénye lakosait ellátó osztály meglehetősen népszerű és elismert a miskolciak körében. A Semmelweis szülészetén évente 2000-2200 baba jön a világra, ami azt jelenti, beolvadása után a megyei kórház szülészetén évi 4500 szülést kellene levezetni, ami egyedülálló teljesítmény lenne, lévén az ország legnagyobb szülészetein és a klinikákon a születésszám épp hogy meghaladja a háromezret.

Az ott dolgozók szerint a már végrehajtott általános sebészeti, illetve urológiai osztályok összevonásával járó ellátásbeli problémák, az orvos- és szakdolgozói hiány kialakulása joggal lehetne elrettentő, intő példa. „A szülészetek összevonásával hasonlónak kitenni a lakosságot jogos felháborodást váltana ki, emiatt is felelőtlen döntés. Egy ekkora forgalmat bonyolító szülészet kialakítása minden szempontból szembemegy a családközpontú szülészetek kialakításának kormányzati szándékával” – írták az osztály munkatársai Kásler miniszternek. A levél végén megjegyezték, osztályuk jelenlegi formájában való megőrzése, emlősebészeik áldozatos munkájának megtartása érdekében minden lehetséges eszközt készek megragadni.

„Nincs napirenden”

A magyarnarancs.hu megkérdezte az EMMI-t, milvel indokolja az osztály bezárását, és hogy képes lesz-e ekkora kapacitással működni a szülészet a megyei kórházban. A minisztérium helyett a megyei kórház vezeője, Révész János főigazgató cáfolta a városi szülészet bezárását. „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban a szülészeti- és nőgyógyászati ellátás átszervezése nincs napirenden. A kórház egyetlen felelős vezetője sem hozott olyan döntést és nem kommunikált hasonlót, hogy bármely szülészeti- és nőgyógyászati osztályt bezárná. A szülészeti-és nőgyógyászati ellátás folyamatos és biztonságos.”

(Magyar Narancs)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...