Hirdetés
Fülöp Attila: A gyermekvédelem a közösség ügye
2019. május 15. szerda, 09:00

gyerektA szociális terület, a gyermekvédelem a közösség ügye, és csak akkor működik jól, ha az állam, az önkormányzat, az egyház és a civil szervezetek együtt tesznek a közösség minden tagjáért - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkára Befogadlak - egy nap a nevelőszülőkért elnevezésű program utolsó vidéki állomásán, Lakitelken.

Fülöp Attila kiemelte: a kormány, ahogy eddig, a továbbiakban is igyekszik minden támogatást megadni a nevelőszülői hivatást választóknak.

Fontos lépésnek tartja az államtitkár, hogy 2014-től foglalkoztatotti jogviszonynak minősül a nevelőszülőség, akárcsak azt, hogy jövő év január 1-jétől egy új családtámogatási forma keretében a nevelőszülőknek is elérhetővé válik a gyermekgondozási díj, a gyed.

A több mint fél éve elindított "Befogadlak" program céljának nevezte, hogy a nevelőszülők, a gyermekvédelemben dolgozók beszámolhassanak tapasztalataikról, a nevelőszülőknél élő gyermekek pedig elmondhassák, milyen az életük. Így mutatva meg, hogy Magyarországon az a 23 ezer gyermek, aki nem a vér szerinti családjában él, hanem a magyar gyermekvédelmi rendszerben nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban, ugyanolyan tagja a társadalomnak, mint bárki más - fogalmazott Fülöp Attila. 

Az államtitkár a nevelőszülő toborzó program keretében adta át a Lehetetlen nincs elnevezésű, a gyermekvédelmi ellátásban részesülő fiatalok részére kiírt pályázat Bács-Kiskun megyei díjait. A felhívásra országosan háromezernél több rajz, illetve kisfilm érkezett.

A nevelőszülői tevékenységet népszerűsítő országos program záróeseményét - egész napos családi rendezvény keretében - május 19-én, vasárnap rendezik meg a Várkert Bazárban.

Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: nincs tehetségtelen gyermek, csak tehetségtelen család, pedagógus vagy politika, amely nem képes olyan helyzetet, lehetőséget teremteni az élet különféle területein, hogy a minden gyermekben ott rejlő képesség, készség időben életre kelhessen, majd megerősödhessen.

Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta: a gyermekek érdekében minden befogadó családra szükség van. Emlékeztetett, a Bács-Kiskun megyei gyermekvédelem jelenleg 1699 gyermeket és fiatal felnőttet lát el. Többségükről, mintegy 85 százalékukról nevelőcsaládban gondoskodnak.

(MTI)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Oktatás 2020

okt2019

belso kulsonemz

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...