Hirdetés

girdmario

Ma 2022. szept. 27., kedd, Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.

Fogalomtár

Kezdőbetűk:

Adatbiztonság

Informatikai rendszerek és eszközök (szoftver, hardver vagy ezek együttese) által tárolt és kezelt adatok bizalmassága, sértetlensége és rendelkezésre állása.

Adatvédelem

A személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozása, az érintett személyek védelmét biztosító alapelvek, szabályok, eljárások, adatkezelési eszközök és módszerek összessége. (Az adatvédelem fogalmilag csak személyes adatok esetében értelmezhető.)

Államreform

Az Államreform Operatív Program (ÁROP) keretében összesen mintegy 40 milliárd forint     támogatási forrás felhasználására kerül sor a 2007-2013-as időszakban, túlnyomó többségben kiemelt projektek támogatásán keresztül. Célja, hogy a támogatásokon keresztül növelje az igazgatási rendszer teljesítményét, és a szolgáltatások színvonalát a szűk erőforrások optimális felhasználásán keresztül.

Átengedett központi adók

Ez a kategória a szakemberek által is vitatott többnyire ide szokták besorolni egyrészt a magánszemélyek jövedelemadóját, amelynél ez évben a bevétel 40 százaléka illeti meg az önkormányzatokat, a ténylegesen helyben maradó pedig mindössze 8 százalék. E mellett itt szokták említeni a gépjármű adót, amely 1992 óta többször változott. Jelenleg a bevétel teljes mértékben az önkormányzatokat illeti.

Átláthatóság

Angolul Transparency. A támogatások odaítélésével, a pályáztatás rendszerével, a programirányítás döntéseivel, a pénzek felhasználásával kapcsolatos nyilvánosság, ellenőrizhetőség és számon kérhetőség. Az átláthatóság a tényleges és formális döntési szabályok előre történő rögzítését és következetes alkalmazását követeli meg.

Automatizált folyamatok

Standard munkafolyamatok technikai támogatása, gépesítése, informatikai eszközökkel történő megvalósítása.

Azonosítási szint

Angolul Identification Level. A teljes infrastruktúra konfigurációs elemekre való lebontásának legalsó szintje, amelyet a nyilvántartás (követés) bonyolultsága és a konfigurációkezelés tevékenységeihez szükséges információ mélysége határoz meg elsősorban.

Back-office

A közszolgálati szektor intézményeinek belső működése, a háttérfolyamatok és az azok működését biztosító rendszerek.

Benchmarking

Egy beavatkozás teljesítményszintjének minőségi és mennyiségi összehasonlítása egy olyannal, amely hasonló téren a legjobbnak minősül. Az összehasonlítást megkönnyíti, hogy országos vagy regionális szinten rendelkezésre állnak adatok a jó vagy kevésbé jó megoldásokról.

Biometrikus azonosító

Egy személy egyedi fizikai, testi jellemzőinek (pl. ujjlenyomat) azonosításra történő felhasználása.

Összes fogalom:  92  -  10  oldal

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Közigazgatási ABC

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?