Hirdetés
Peragrin Kft. PDF Nyomtatás

lamp A modern gazdálkodás egyik alapfeltétele az energiaköltségek optimalizálása. A Peragrin Kft. által forgalmazott világító eszközök maximálisan alkalmasak a költség- és energiahatékony közvilágítás, beltéri világítás kialakítására. Hivatalos megállapodások alapján  a cég megkezdte az Innolumis, a Lemnis Lighting, a Samsung LED és a Toshiba LED világítótestek magyarországi forgalmazását.

 Mi a LED?
A fénykibocsátó dióda vagy LED neve az angol Light Emitting Diode rövidítéséből származik. A dióda által kibocsátott fény színe a félvezető anyag összetételétől, ötvözőitől függ. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki. A fény spektruma az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet.

Működése
A fénykibocsátás úgy keletkezik, hogy a diódára adott áramforrás a dióda anyagában levő atomok elektronjait gerjeszti, amitől azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd ezek miközben visszatérnek eredeti helyükre, fotonokat bocsátanak ki. Nyitóirányú áram esetén a PN átmeneten az elektronok a N rétegből a P-be, a lyukak a P rétegből az N-be diffundálnak. A diffúziós kisebbségi és többségi töltéshordozók között rekombinációs folyamat indul meg, melynek során a felszabaduló energia formájában kisugárzódik. Nagyobb feszültség hatására nagyobb a kisugárzott fotonok mennyisége, egészen egy bizonyos nyitóirányú áramértékig, ahonnan már nem számottevő a változás.

A sugárzás csak úgy jöhet létre, ha az elektronok átkerülnek a nagyenergiájú vezetési sávból a kisebb energiájú vegyérték sávba. Az elektron eme állapota nem stabil, hanem egy kis idő elteltével visszaugrik az eredeti elektronpályájára. A többletenergia, amivel előzőleg képes volt feljebb lépni, sugárzás formájában hagyja el az atomot. Ez a sugárzás a hullámhossztól függő fény formájában jelentkezik. A rekombinációknak körülbelül az 1%-a jár foton kibocsátással, míg a többi hőtermeléssel. Legnagyobb hatásfokkal az infravörös fénydióda rendelkezik (1-5%), a többinél ez 0,05% alatt van.

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramot és feszültséget igényelnek, nagy a kapcsolási sebesség, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk.

 A fény
A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös) és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is.
A fény tulajdonságait meghatározó három fő szempont:

 • intenzitás vagy amplitúdó, amelyet az ember fényerőként, fényességként érzékel,
 • frekvencia (és ezzel összefüggésben a hullámhossz), amelyet az ember színként érzékel, és
 • polarizáció, azaz az elektromágneses rezgés iránya, ezt az átlagember normál körülmények között nem érzékeli, de például bizonyos rovarok igen.

A hullám-részecske kettősség alapján a fény hullám- és részecske tulajdonságokkal is jellemezhető. A részecskéket a kvantummechanika a fény kvantumainak, fotonoknak nevezi. A fotonok olyan részecskék, amelyek nyugalmi tömege zérus, üres térben pedig fénysebességgel mozognak.


Az emberi szem az elektromágneses sugárzás 380-780 nm közötti hullámhosszúságú tartományát érzékeli látható fényként. Látószervünk azonban nem egyformán érzékeny a különböző hullámhosszú sugárzásokra, ezért eltérő érzékenységi görbe vonatkozik a világosban és a sötétben való látásra.

A világítástechnika rendszerint a világos érzékenységi görbét veszi alapul, melyet V(lambda) jelöléssel illet. A sötét érzékenységi görbe jelölése a V'(lambda).

Fényáram
A fényáram a láthatóság szerint értékel fényteljesítmény, amelyet egy fényforrás a tér minden irányába sugároz. Mértékegysége: 1 lumen (lm)

Fényerősség
A fényáram egy adott irányba (térszögbe) kisugárzott része. Mértékegysége: 1 candela (cd)

Megvilágítás
Az a fényáram mennyiség, amely egy fényforrásból egy általa megvilágított, adott felületre esik. Mértékegysége: 1 lux (lx)

Fénysűrűség
A fénysűrűség az emberi szem által érzékelt világító, vagy megvilágított felület világossága.
Mértékegysége: 1 candela/m (cd/m)

Fényhasznosítás
A fényforrások fontos jellemzője. A fénykeltés hatásfoka. A kibocsátott fényáram és a fényforrás által felvett villamos teljesítmény hányadosa.  Mértékegysége: 1 lumen/Watt (lm/W)


Innolumis - Energiatakarékos LED közvilágítás

Javítsa a biztonságot és a láthatóságot az Innolumis közvilágítási termékeivel! Lámpáink LED fényforrásai optimális fényspektrumot bocsátanak ki, kiváló látási viszonyokat produkálnak, nincs fényszennyezésük és akár 80%-os villamos áram költség megtakarítást tesznek lehetővé.

Garantáljuk, hogy az Önök közvilágítása fenntartható lesz és a termék élettartama eléri a 80.000 órát. Az egyedül felmerülő karbantartási igény mindössze a tisztítás lesz. Fényforrásaink a már meglévő oszlopokra is felhelyezhetőek és fénykibocsátásuk könnyen szabályozható.

A Lemnis Lighting

A Lemnis Lighting a világméretű LED-alapú világítástechnikai ipar egyik vezető cége, 2006 - az első Pharox termék piacra dobása - óta piacvezetőként ismerik el. A vállalat 2009-ben elnyerte a World Economic Forum Technology Pioneer elismerését.

A Lemnis Lighting az otthoni és a professzionális, illetve a kültéri, az üvegházi és a napelemes felhasználású LED világítási termékek fejlesztését és gyártását végzi. A cég központja Hollandiában van, irodát nyitott San Francicoban, Hong Kongban, Szingapúrban és Johannesburgban.

A Lemnis Lighting a Tendris Holding leányvállalata. A Tendris Holding tevékenységét tekintve a piac-orientált, fenntartható és környezetbarát megoldásokat szállító vállalkozásokba befektető, fejlesztésben érdekelt cég.

A Lemnis Lighting cégről további tájékoztatást talál a www.lemnislighting.com oldalon.

 

Samsung

 

Toshiba

 

Valamennyi termék jellemzői:

 • Magas energiahatékonyság
 • Hosszú élettartamú és magas megbízhatóság
 • Több éves cseregarancia
 • Akár több mint 40.000 óra élettartam beltéri termékek
 • 50-80.000 óra élettartamú kültéri termékek
 • Azonnali bekapcsolás
 • Beltéri és kültéri használat
 • Magas fény- (lumen) kibocsátás
 • Környezetkímélő: higany- és ólommentes, minimális CO2 lábnyom
 • Alacsony UV/IR sugárzás
 • Minimális hő kibocsátás

 


PERAGRIN Kft.

Iroda és bemutatóterem: EXPO Logisztikai Központ - 1103 Budapest, Albertirsai út 3.
Telefon: +36-1-787-2062
Fax: +36-1-787-2276
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Várkonyi András ügyvezető igazgató
Mobil: +36-20-5113446
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 

Dr. Majsai Sándor Gábor LED Üzletág igazgató
Mobil: +36-30-3979739
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Ossza meg a bejegyzést