Hirdetés
Szeptember a hitelek hónapja PDF Nyomtatás
2016. szeptember 08. csütörtök, 08:00

pt0Minden évben megugrik szeptemberben a fogyasztási hitelek iránti kereslet. A személyi hitelek piacán ez a legerősebb hónap, de az áruhitelek is jól fogynak, a folyószámlák pedig nagyobb mínuszba kerülnek, mint korábban – írja a Világgazdaság.

pt0Minden évben megugrik szeptemberben a fogyasztási hitelek iránti kereslet. A személyi hitelek piacán ez a legerősebb hónap, de az áruhitelek is jól fogynak, a folyószámlák pedig nagyobb mínuszba kerülnek, mint korábban – írja a Világgazdaság.

Nagyon jó hónap elébe néznek a bankok. A fogyasztási hitelezés fellendülőben van, szeptember pedig különösen erős hónap lehet az iskolakezdés miatt. A Budapest Bank friss felmérése szerint az iskolakezdés gyerekenként átlagosan 84 ezer forintba kerül, ennek hat százalékát a családok hitelből finanszírozzák. Mivel a gyerekek jó iskoláztatása szinte minden családban kiemelt szempont, a szülők nem zárkóznak el attól, hogy hitelt vegyenek fel a költségekre. Százból 18 szülő vett már fel korábban kölcsönt iskolai célokra, és 37 százalék nyilatkozott úgy, hogy szükség esetén hitelből is hajlandó fedezni az ilyen kiadásokat.

A felmérést a statisztikák és a többi hitelintézet tapasztalatai is alátámasztják. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint minden szeptemberben megugrik az új fogyasztási hitelek volumene. Az elmúlt években általában szeptember volt az a hónap, amikor az adott év során a legtöbb fogyasztási hitelt vették fel a háztartások. A kilencedik hónap hitelfelvétel szempontjából tavaly és tavalyelőtt is az első helyen végzett, és a korábbi években is mindig dobogós helyen állt. A folyószámlahitelek mennyisége is megugrik szeptemberben, ami azt jelenti, a hónap végén nagyobb mínuszban vannak a számlák, mint az év többi időszakában.

Az MNB és az FHB adatai évek óta összecsengenek – erősítik meg ez a szakértők. Szeptemberben mindig megnő az igény a személyi kölcsönökre és a folyószámlahitelre is. Ugyanígy látja a többi hitelintézet is. Az egyik slágertermék a személyi hitel, ebből tavaly szeptemberben csaknem 14 milliárd forintnyit helyeztek ki, többet, mint bármikor az év folyamán. Az idén is várják a bankok, hogy megugrik a kereslet erre a hiteltípusra.

Egyebek között a Cofidisnél, a Takarékbanknál, a Magyar Cetelem Banknál, az OTP-nél és az MKB-nál is erre számítanak. Utóbbi banknál egyébként az idei iskolakezdés környékén kétszer annyi személyi hitelt igényeltek, mint tavaly. Több pénzügyi intézmény készül tanévkezdési akcióval. Az OTP személyihitel-kampányának középpontjában a beiskolázás áll, a szövetkezeti hitelintézetek pedig egyedi iskolakezdési konstrukció­kat is kínálnak. A legkedvezőbb feltételű személyi hitelek kamata egyébként már a 10 százalékot sem éri el, sőt akadnak 9 százalék alatti kamatú kölcsönök is.

A másik kedvelt hiteltípus iskolakezdés idején az áruhitel. A Budapest Bank felmérése szerint főleg új bútorokat, például íróasztalt, és informatikai eszközöket finanszíroznak a szülők ebből a kölcsönből. A felvett kölcsönök több mint feléből valamilyen számítógépet, telefont, tabletet vásárolnak a szülők, és több mint a negyedét költik bútorra. Az áruhitelpiacon is kiugró hónap a szeptember, bár a karácsonyi vásárlások miatt a decemberrel nem veszi fel a versenyt. Akciós hitelt viszont ilyenkor is több pénzügyi intézmény kínál, az OTP és a Cetelem több partnerénél is nullaszázalékos THM mellett lehet most részletre vásárolni. Az áruhitelek egyébként, ha nem akciósak, rendkívül drágák, a jegybank adatai szerint az idén nyáron bővel 20 százalék fölött alakult az átlagos kamatuk.

A folyószámlahitelek volumene jó néhány milliárd forinttal nő a kilencedik hónapban. Tavaly például folyamatosan csökkent a folyószámlakölcsönök mennyisége, szeptemberben viszont 6,6 milliárd forinttal nőtt az állomány, és meghaladta a 341,5 milliárd forintot. Hitelkártyát kevesen használnak iskolakezdés idején, a kamatozó kártyahitelek mennyisége ugyanis stagnál vagy enyhén még csökken is.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...