Hirdetés
A nyelvtanulást segíti az uniós program PDF Nyomtatás
2016. szeptember 02. péntek, 08:30

nyelv0Várhatóan az év végén hirdetik meg azt a programot, amely a nyelvtanulást ösztönzi uniós forrásból – tudta meg a Magyar Idők. Erre nagy szükség van, mivel az utóbbi időben jelentősen csökkent az idegen nyelveket tanulók száma hazánkban.

A kormány 15 milliárd forintos uniós forrást biztosít a lakosság idegen­nyelv-ismeretének felzárkóztatására – értesült a Magyar Idők. A várhatóan decemberben induló, Idegen nyelvi készségek fejlesztése elnevezésű kiemelt program célja, hogy a visszaszoktassák a munkavállalókat, vállalkozókat a nyelvtanulásra a munkaerőpiaci igényekhez kapcsolódva.
Salusinszky András, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének alelnöke lapunknak hangsúlyozta: a 2008-as gazdasági válságot követően a lakosságnak át kellett gondolni a kiadásait, és bizonyos szolgáltatásokat máshova kellett sorolni a ranglistán. – Sajnos a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tanulás, ezen belül az idegen nyelvek tanulása a lista vége felé kapott helyet – hívta fel a figyelmet.

Emiatt a szakember szerint a nyelvet tanulók száma rendkívül nagy mértékben csökkent; a fiatal felnőttek köré­ben különösen az angolul tanulók aránya esett vissza. – Úgy látjuk, hogy ma nagyjából negyedannyival kevesebben tanulnak, mint a válság előtt. Elüthetnénk a problémát azzal a félig tréfás gondolattal, hogy a korábbi években a hiányzó negyed megtanulta a nyelvet, de ilyen rövid idő alatt ez egyszerűen képtelenség. A lakossági nyelvtanulás hanyatlását mutatja, hogy az angolul tanulók aránya körülbelül 7 százalékkal, a második idegen nyelv ismeretét fontosnak tartóké pedig még drámaibb mértékben, 14 százalékkal csökkent – mutatott rá Salusinszky András.

Kitért arra is, hogy Magyarország lakossága az európai országok között az utolsó helyek egyikén szerepel az idegennyelv-ismeretet illetően. Ezt a pozíciót az egyesület alelnöke szerint Európában csak az angolok engedhetik meg maguknak, ennek ellenére nemcsak ők, hanem a franciák, az olaszok és a spanyolok is a lista vége felé kullognak.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy évente nyolc-kilencezer diploma nem adható ki, mert hiányzik az oklevél megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga-bizonyítvány. A kormány még 2014-ben indította el a diplomamentő programot, amelynek éppen az volt a célja, hogy az érintettek minél hamarabb, de legkésőbb 2016. december 31-ig tudjanak nyelvvizsgázni. Ebben azok vehetnek részt, akiknek kizárólag a nyelvvizsga hiánya az akadálya a diplomájuk átvételének, és már nincs tanulói jogviszonyuk. Bár a tanfolyamok ingyenesek, a jelentkezők sokat veszíthetnek, mert a hallgatónak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a tanfolyam után leteszi a középfokú komplex nyelvvizsgát. Erre három lehetősége van, de minden próbálkozást a vizsgázónak kell fizetnie.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 Ahány nyelvet beszélsz... 2016-09-07 16:04
A kábel TV és műholdas TV szolgáltatókat is ösztönözni kellene, hogy többféle idegen nyelvű csatornát lehessen elérni, ne csak néhány német és angol csatornát.
Kedvenc olasz csatornánkat is most szüntette meg a szolgáltatónk, francia csatornát is csak elvétve lehet látni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...