Hirdetés
Új képzések indulnak a közszolgálati egyetemen PDF Nyomtatás
2016. július 20. szerda, 07:00

patyi andras03Ősszel, majd jövőre is több új képzést indít a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, és a budapesti Ludovika Campus fejlesztése is folytatódik. Modern oktatási épületet, sportközpontot építenek, az Orczy-park eddig elhanyagolt és kihasználatlan részeit rendbe teszik.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen számos új képzést készítenek elő – mondta Patyi András rektor az MTI-nek adott interjújában. Már idén elindítanak két, az új állami tisztviselőkről szóló törvény előmeneteli rendszerébe illeszkedő szakirányú továbbképzési szakot: a közigazgatási tanulmányokat és a kormányzati tanulmányokat. A közigazgatási szakvizsgát is kiváltó képzéseket nemcsak a fővárosban, hanem minden megyében igyekeznek elérhetővé tenni, együttműködve más felsőoktatási intézményekkel, a megyei kormányhivatalokkal, valamint e-learning és távoktatási módszerek révén. Idén a pótfelvételi eljárás keretében meghirdetik, és már szeptembertől elindítják a nemzetközi tanulmányok mesterszakot, amelyre az elmúlt időszakban a hallgatók körében, de a külügyi szférából is komoly igény mutatkozott.

A napokban kezdeményezték egy új államtudomány mesterszak indításának akkreditációját – folytatta a rektor. Ezzel Magyarországon több évtizedes szünet után, a hagyományt felelevenítve, de modern formában indítanák újra az államtudományi képzést. Az új mesterszak a jogászképzéshez hasonlóan nem ciklusokra bontott, hanem ötéves, doktori címmel záródó képzés lesz. Várhatóan szintén jövőre indulhat el.

Patyi András kiemelt feladatnak nevezte, hogy a tervek szerint 2017-től a Belügyminisztérium döntése alapján a rendészeti képzéseket háromévesről négyévesre bővítik. A közigazgatás-szervező alapszakon pedig egy adóigazgatási, pénzügyi szakirány létesítésén dolgoznak, együttműködve a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal.

A rektor szólt arról is, hogy az elmúlt időszak biztonságpolitikai környezetváltozása nyomán, az egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkája iránti igény kormányzati és szakmai szervezetek részéről is megnőtt. Ennek nyomán Tálas Péter, az kutatóközpont igazgatója, aki eddig az egyetem nemzetközi tanulmányok karának dékáni posztját is betöltötte, úgy döntött: a kutatóközpont megnövekedett feladataira koncentrál a jövőben. A nemrég indított nemzetközi tanulmányok kar továbbépítését pedig dékánként az eddigi dékánhelyettes, Koller Boglárka folytatja.

Patyi András a Ludovika Campus fejlesztésének jelenlegi állásáról elmondta: épül az új oktatási épület, valamint a sportközpont is, ahol nemcsak a hagyományos sportágak gyakorlására, hanem lovaglásra, lőkiképzésre is lesz lehetőség. A parkon kívül, a Diószeghy utcában álló üres telken és a mellette lévő korábbi rendőrségi épületben alakítják ki a rendészettudományi képzés új központját, ahonnan a hallgatók és az oktatók a tervek szerint egy hídon járhatnak majd át a parkba, hogy ezzel se zavarják a közúti közlekedést.

Az Orczy-parkban a közelmúltban történt tiltakozó akciókkal kapcsolatban a rektor úgy látja: azok valójában nem kizárólag a fákról szóltak, hanem részben kormányellenes megmozdulások is voltak. Elmondta, a helyiekkel egyeztetnek arról is, hogy a parkot mire szeretnék használni. Kiemelte, hogy a park területén nemcsak fák vannak, hanem számos régi, elhanyagolt épület. Az egyetem a teljes területet rendbe rakja, használhatóvá teszi, s nemcsak a maga, hanem a budapestiek számára is. Összességében több lesz a zöldfelület. Az egyetemi nagy beruházás második üteméről, a hadtudományi és honvédtiszti, valamint a katasztrófavédelmi képzésnek a Ludovika Campusra költöztetéséről a közeljövőben várható a kormánydöntés - mondta Patyi András.

Arra is kitért végül, hogy a több évvel ezelőtt indított, mindenki számára nyitott Ludovika Szabadegyetem előadásai egyre népszerűbbek. Így nem csak folytatják a következő szemeszterben, hanem más tudományterületek bevonásával bővítik is az előadások témáit.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...