Hirdetés
Az Állami Számvevőszék éves beszámolója PDF Nyomtatás
2016. április 29. péntek, 07:00

allami szamvevoszekBenyújtotta az Állami Számvevőszék a 2015-ös tevékenységéről és működéséről szóló beszámolót az Országgyűlésnek. A tájékoztatás szerint a számvevőszéki ellenőrzések tavaly a gazdasági növekedésre, a versenyképességre, az államadósságra és a költségvetési egyensúlyra ható területekre fókuszáltak, valamint nagy hangsúlyt helyeztek a közfeladatokat ellátó, közszolgáltatásokat nyújtó gazdálkodó szervezetekre is.

Az Állami Számvevőszék tavaly 221 jelentést hozott nyilvánosságra, a 750 ellenőrzött szervezetből 350-nek csaknem 2000 intézkedést igénylő javaslatot tett. 2015-ben a számvevőszék 194 alkalommal értesítette valamely hatóságot, illetékes felügyeleti szervet az ellenőrzései során feltárt bűncselekményre vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt.

A szervezet ellenőrzésével hozzájárult az állami adóhatóság működési és szervezeti megújításához, az adóbeszedés és hátralékkezelés hatékonyságának a növeléséhez. A Magyar Nemzeti Bankba integrálódott, korábbi Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ellenőrzésével az Állami Számvevőszék ráirányította a figyelmet a pénzügyi felügyelet korábbi hiányosságaira - írták.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség rendszerellenőrzése, az európai uniós források ellenőrzési tapasztalatainak összegzése alátámasztotta a hazai uniós támogatási intézményrendszer átalakításának indokoltságát - áll a jelentésben.

Az Állami Számvevőszék ellenőrzött továbbá több tucat önkormányzati és állami tulajdonú, vagy többségi állami tulajdonú gazdasági társaságot is 2015-ben, sor került a rezsicsökkentésben is érintett önkormányzati távhő- és hulladékgazdálkodó társaságok ellenőrzésére. Az Állami Számvevőszék tavaly felhívta a kormány figyelmét a veszélyekre és kockázatokra, aminek nyomán kormány 2015. szeptemberi határozatában megerősítette, hogy szükségesnek tartja az állami tulajdonú társaságok és gazdasági társaságok menedzsment rendszerének átalakítását.

Az Állami Számvevőszék elvégezte mind a 22 állami erdőgazdaság ellenőrzését is és tavaly befejezte a felsőoktatási intézmények átfogó, rendszerszintű ellenőrzését, valamint hozzájárult az ágazat működését szabályozó törvények megújításához, az intézmények pénzügyi- és vagyongazdálkodási előírásainak megerősítéséhez.

A jelentés szerint az Országgyűlés 2015 júliusában a vezetői rendszerekre vonatkozó tanácsadó tevékenység szélesítésével és az etikus közpénzügyi vezetőképzést támogatásával bízta meg az Állami Számvevőszéket. A szervezet - a Miskolci Egyetemmel megkötött együttműködéssel - letette a duális képzés alapjait, amely a közszféra teljesítményének mérését kutatja, oktatja majd.

A számvevőszék ötödik alkalommal végezte el éves integritásfelmérését, amely a magyar közszféra korrupciós kockázatait térképezi fel. A 2014-es részvételi rekordhoz képest 2015-ben mintegy ezerrel több, 2557 szervezet csatlakozott, a résztvevő szervezetek a magyar közszféra teljes létszámának több mint felét tették ki.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...