Hirdetés
Alig marad idejük az óvodapedagógusoknak a gyerekekre PDF Nyomtatás
2016. január 25. hétfő, 08:30

ovikaRendkívüli módon növekedett az óvodapedagógusok adminisztratív terhe, alig marad idő a gyermekekkel való foglalkozásra, ez pedig feszültséget vált ki a dolgozókból - mondta a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az Inforadio.hu-nak, hozzátéve: súlyos szakemberhiány van kialakulóban. 

Elég nehéz a helyzetük egyrészt azért, mert az óraszámuk emelkedett: 32 óra a kötelező óraszámuk, de négy órára értesítésre beoszthatók. Másrészt rendkívüli módon növekedtek az egyéb terheik, például az adminisztrációs terhek is, miután a béremelés következtében részt kell vállalniuk az előmeneteli rendszerben, az ellenőrzési rendszerben, és részt kell vállalniuk az önértékelésben is - ismertette Fábián Katalin. 

„Azon túl, hogy ez sok adminisztratív terhet jelent, fizikailag is megterheli a kollégákat. Ott tartunk, hogy már alig marad idő a legfontosabb feladatra, a gyerekkel való foglalkozásra" - hangsúlyozta.

„Ha ezt összességében átgondoljuk, akkor érthető, hogy feszültek, idegesek, fáradtak a kollégák, és természetesen ennek a következménye az, hogy hibáznak is" - magyarázta. 

Nem a magas gyereklétszám miatt túlterheltek az óvodapedagógusok - hiszen van, ahol nem magas a gyereklétszám - hanem sokkal inkább az intézményben töltendő idő miatt. Nem tud kikapcsolódni, mert helyettesítenie kell, más óvónőket kell látogatnia, az előmeneteli rendszer miatt portfoliót kell írnia, és adminisztrálnia kell lényegesen több dolgot, mint korábban - részletezte az egyesület elnöke.

„Sajnos azt látjuk - és ezt egy felmérés igazolja is -, hogy súlyos óvónőhiány van kibontakozóban. Ebből az következik, hogy tovább romlanak a lehetőségek" - vetítette előre Fábián Katalin. 

„Természetesen mindenkinek törekednie kell arra, hogy a legjobbat nyújtsa a gyerekek között, de ettől függetlenül a problémák sokasodnak. Biztos vagyok benne, hogy ez a szülőkre is visszahat, hiszen a szülői is joggal várja el azt, hogy a gyerekével teljes intenzitással foglalkozzon a kolléga. Csakhogy erre sokszor nincs már ereje, és ennek következtében sajnos rossz kezd lenni a hangulat, ami pedig árt a gyerekek nevelésének." - fogalmazott a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #6 Belföldi 2016-02-03 11:52
De jó látni, hogy ezen a honlapon igy neki lehet esni a pedagógusoknak. Köztiszt vagyok, de szégyelem a fennti hozzászlásokat. Miért is van nyári szünet: ki kell adni az éves szabit, amit máskor nem igen lehet megtenni. " Külföldi" te egy szánalomra méltó ember lehetnél, ha nem sütne belőled a gyülölet, a pedagógusok írányában. Még nem késő, képezd át magad. Mint írtam köztisztviselő vagyok, dolgozom amennyit kell, próbálok igazodni a megváltozott környezethez. De egyet nem próbálok, saját nyomorúságomért , más emberek ellen fordulni akik szintén állami alkalmazottak. Nálunk van a családban pedagógus, valahogy nem tudom irigyelni. S örülök van egy réteg aki nem hallgat, nem sunyít mint az állami alkalmazottak döntő része.
Idézet
 
 
+3 #5 külföldi 2016-01-28 16:40
A köztisztviselők nek napról napra változik a jogszabályi környezet, 2008 óta, 8!!! éve drága elégedetlen felsőfokú, gyermekeket nagyon szerető és évről-évre rendszeresen megpihenő pedagógusok nem változott az alapilletményük ! És nem ismétlik azt, amit megtanultak a főiskolákon, egyetemeken, mert a jog nem a Grimm mesék világa, amit 1800-as évektől változatlan tartalommal olvasunk fel (igen, mert még fejből sem tudják) a felnövekvő generációknak!
Magyarul: legyetek már végre csendben, mert elegünk van az elégedetlensége tekből!
Idézet
 
 
+2 #4 külföldi 2016-01-28 16:40
Ohh, az önértékelés! A köztisztviselők nek már 3. éve értékelniük kell magukat a TÉR-ben, de ettől nem volt hangos akkoriban a TV-híradó…Jaj, ellenőrzés! Ne már, csak nem esik rosszul, hogy nem csak a gyerekek a főnökök, hát igen, normális felnőtt munkahelyen ellenőrzés ellenőrzést követ, sőt utóellenőrzés is van
A munkaidőbe foglalt torna, kulturált étkezési szünetek, ebéd után csendes pihenő, jó időben friss levegőn tartózkodás, bábszínházak, délutánonként a szülők zsebére szervezett ovibalett, ovinémet, oviangol, ovifoci, ovikarate, ovifurulya ….ilyenkor ki is vigyáz a gyerekekre? Csak nem az, aki a foglalkozásokat tartja? Hányan is maradnak abban az egyébként sem magas létszámú csoportban?
S a reggelik, tízóraik, uzsonnák? Más dolgozó ember a saját adózott jövedelméből szerzi mindezt be. Nem egy óvodában bizony a diplomás óvónő és a dadáknak nincs abból lelkiismereti problémájuk, ha közpénzből esznek egész évben. Elképzelhető, hogy az óvodába nem úgy kell rohanni, hogy előtte beszaladok a pékségbe, s a 180 Ft-os kakaós csigát, a joghurtot, az almát aznapra megveszem?!
Idézet
 
 
+2 #3 külföldi 2016-01-28 16:36
Ugyan már 20-25 fős gyermekcsoport! A kontraszelekció s óvodapedagógus saját magát hazudtolja meg! Hiszen ő maga írja le, hogy nem a magas gyereklétszám miatt túlterheltek! Egyébként pedig mi a probléma? Minimum 13 fővel indítható egy óvodai csoport és 25 lehet a maximum, de a fenntartó még ezt is megemelheti. Mi ellen is lázadunk? Mit szeretnénk? 8 főt és 4x-eres béremelést?
A kormány már vért izzad az ötletelésben, hogy hogyan növelje a születendő gyermekek számát. CSOK, napi 3x ingyen étkezés, szünidőben is étkeztetés (ezeket korábban mi saját magunk teremtettük elő!)
Hivatalvezetőként bátorkodtam készíteni egy statisztikát a tavalyi évről: átlagban 73 %-os az óvoda kihasználtsága! Tucatjával vannak olyan napok, ahol egy 18 fős csoportra való gyereksereg hiányzik! Ezzel fordított arányban nőtt a munkaerő! Rövid a memória? 2012-től pedagógiai asszisztens is dolgozik náluk!
S a 32 órás munkahét? Ja, hogy a munkahelyen kell a munkára felkészülni? Ez is baj? És mi még? Januárban már arról dönt a testület, hogy július-augusztu sban 1 hónap 3 napra áll le az óvoda. Melyik törvényben van előírva a leállás? Én nem ismerem. Csodálom, hogy a versenyszférás szülők ezt lázadás nélkül megállják. Ők kapnak 1-2 hetet a munkáltatótól, s nesze, oldd meg 2-3 gyerek felügyeletét, mialatt az óvónéni vigyáz a sajátjára, s strandra jár (helyetted is)?
Idézet
 
 
-2 #2 MOSOLY 2016-01-26 15:39
Kedves előttem szóló MAMI!
Nagyon szomorú, hogy ez a véleménye.
Csak egy nap próbálná ki 20-25 fős gyermekcsoport mellett napló vezetés, tervezet írás, önértékelés, tanfelügyelet, minősítés...
Idézet
 
 
-1 #1 MAMI 2016-01-25 15:41
Ez így igaz nem sokat foglalkoznak a gyermekekkel, csak a bérjegyzékkel.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Arra az egyszerű tényre is kellene gondolnia a tisztelt háziorvosnak, ... Tovább...
 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...