Hirdetés
Feladják-e a rezsicsökkentést? Megszólalt a kormány PDF Nyomtatás
2015. június 17. szerda, 09:00

gaz01A kormány nem enged a rezsicsökkentésből - közölte a kormányszóvivő és a rezsibiztos. Arról azonban nem mondtak semmit, hogy miről egyeztetnek az EU-val – írja a Világgazdaság.

Valótlanságokat állítanak a friss hírek a rezsicsökkentéssel kapcsolatban - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő. Szerinte a híreket "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna" alapon kell kezelni. A sajtótájékoztatón épp csak azt nem árulták el, hogy miért. Később finomítottak is a szavakon, már csak fél-, illetve részinformációkról beszéltek.

Az sem derült ki a sajtótájékoztatón, hogy mi lesz a rezsicsökkentés végleges sorsa. Németh Szilárd rezsibiztos arról beszélt: a Fidesz eltökélt az alacsony energiaárak megtartása mellett - ebben hivatkozott a rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtésre és a békemenetekre is.

A kilátásba helyezett lépések nyomán aligha kerülhető el a gáz és az áram drágulása. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy Orbánék sutba dobják azt az intézkedésüket, amelynek főszerepe volt abban, hogy 2014-es választásokon újra behúzták a győzelmet - írta a hvg.hu.

A magyar kormány intenzíven egyeztet az EU-val - mondta a kormányszóvivő. "Mi sem fogunk ezzel kapcsolatban önöknek tájékoztatást adni", amíg nincs lezárva a vita - közölte az újságírókkal. Abban azonban eltökéltek, hogy nem engednek a rezsicsökkentésből - mondta.

Egyelőre háttérben egyezkedik a kabinet az Európai Unióval energiaügyekben. A hvg.hu által megismert, ezekbe az egyeztetésekbe bepillantást nyújtó levél azonban arról tanúskodik, Orbánék a visszájára fordítanák az emblematikus választási intézkedésüket, a rezsicsökkentést az áram és a gáz esetében.

A kormányszóvivő és a rezsibiztos tagadták, hogy igaz volna, amiről a cikkben írnak, azt azonban egy ponton ők is elismerték, hogy létezik egy levél. Németh arról beszélt: az a baj, hogy a levél kiszivárgott, "az nagyon gáz", ha magyar forrásból.

A kormány a hvg.hu szerint a Brüsszelnek küldött dokumentumban három fő lépést helyezi kilátásba.

A lap arról írt: átalakítják a rendszerhasználati díjak ármegállapítási rendszerét, háromlépcsőssé teszik azt. Most az energiahivatal állapítja meg rendeletben a díjakat, bírósági jogorvoslat nincs. A levél kilátásba helyezi, hogy a kormány megszünteti azt a mostani helyzetet, hogy van figyelembe nem vehető költség. Brüsszelnek az az egyik fő kifogása, hogy most nem költségalapú az elszámolás a cégekre erőltetett állami árképzésében.  A levél szól arról is a hvg.hu szerint, hogy az egyetemes szolgáltatásnál most a rendszerhasználati díjak olyan nyomottak a rezsicsökkentés miatt, hogy nemcsak profitot nem tudnak termelni a szolgáltatók, de a díjak legfeljebb 0 százalékos tőkemegtérülést biztosítanak csupán. Ezért módosítják a rendszerhasználati díjak megállapítási rendszerét a fenti módon, és a le nem vonható költségtételeket kiiktatják. Ezeknek az eredője lehet az, hogy megemelkedik a tőkemegtérülés. Ha pedig ez nő, akkor a gáz- és áramárnak is emelkednie kell.

Nagy a népszerűsége a legújabb nemzeti konzultációnak - mondta a kormányszóvivő. A népszerűség itt azt jelenti, hogy már 610 ezer kérdőívet visszaküldtek a mintegy nyolcmillióból. Nem igazán tolonganak az online válaszolók: az ottani kérdőívet eddig 25 ezren töltötték ki.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...