Hirdetés
Kibékíthetetlen fideszes belvita a szuperkórház miatt PDF Nyomtatás
2015. május 14. csütörtök, 09:00

korhazakAz utóbbi időszak legélesebb vitája alakult ki a Fidesz budapesti vezetői, polgármesterei között az új, állami szuperkórház miatt – tudta meg a Napi Gazdaság. Egyelőre még abban sincs egyetértés, hogy Budán vagy Pesten kapjon helyet a létesítmény. A fővárosi Fidesz elnökségi ülésén ez a téma lesz napirenden, ám a lap információi szerint az álláspontok annyira távol állnak egymástól, hogy megállapodásra semmi esély.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere szerint természetesen Újpest lenne a megfelelő hely. Úgy véli, a budai oldalon lévő Lipótmező fejlesztési ötlete zsákutca, csak kétszer egysávos út vezet oda, hihetetlen kockázatokat hordozva. A kerület vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta: a kiváló közlekedési kapcsolatok és a rendelkezésre álló telek szól az újpesti zöldmezős beruházás mellett.

– A Külső Szilágyi úton a Megyeri út betorkollásánál, a 14-es villamos végállomásánál, a vasút mellett van elég fejlesztési terület. A telek intézményi övezetbe van sorolva, a kerület és a főváros közös tulajdona. Az M0-s autóút és a Megyeri híd révén 5-600 ezer főt érhetne el az új egészségügyi központ közvetlenül, és Észak-Buda lakói is gyorsan meg tudnák közelíteni − sorolta az érveit Winterman-tel Zsolt.

Láng Zsolt II. kerületi (Fidesz−KDNP) polgármester máshogy látja a helyzetet. Számos fórumon elmondta, hogy a hegyoldalba épített Szent János Kórház − tereptani adottságai és romló műszaki állapota miatt − a dolgozók erőfeszítései ellenére sem tudja maradéktalanul teljesíteni a feladatát. Ez a probléma szakellátástól függően négyszázezer-egymillió embert érint. A kerület vezetője szerint a helyzetet csak rontotta 2007-ben az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása és az önálló Budai Gyermekkórház megszüntetése. Emlékeztetet rá: az OPNI negyvenhektáros, ősfás telkét az önkormányzat szabályozási eszközökkel védte meg, előírva, hogy a területet csak egészségügyi célra lehet hasznosítani.

Láng korábban örömét fejezte ki, hogy a kormányzat az új budapesti kórház tervezésénél a bezárt OPNI-t, továbbá a Szent János Kórházat is vizsgálja. A polgármester jelezte, minden rendelkezésükre álló eszközzel segíteni fogják a projekt előkészítését és mielőbbi megvalósítását, mert az új kórházat nemcsak a II. kerület, hanem Buda és a budai agglomeráció jelentős részének szempontjából is fontosnak tartják. 

A szuperkórház elhelyezése kapcsán Tarlós István főpolgármester is egy budai kórház mellett foglalt állást, és az egykori OPNI területét nevezte erre a legalkalmasabbnak. Hasonló álláspontot képviselt két hete az Építéstudományi Egyesület (ÉTE) egészségügyi szakosztálya által szervezett rendezvényen Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Az egészségpolitikus akkor azt mondta: tizenhárom helyszínt vizsgálnak, de egyelőre csak az látszik biztosnak, hogy a kórház Budán épül fel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma asztalán is több terv hever, helyszínként már felmerült a Déli pályaudvar, a Nagyvárad tér, a Megyeri híd környéke, a Kelenföldi pályaudvar melletti üres telek, a Kútvölgyi bővítése és a Sportkórház felújítása.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője február elején jelentette be, hogy javasolják egy új, nagy fővárosi kórház felépítését. Budapesti kórházvezetők és egészségügyi szakemberek a bejelentés után egyöntetűen azt mondták: nagy szükség van egy új, a szakterületek döntő többségével ellátott kórházra Budapesten.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...