Hirdetés
Velence sem akar bezárni vasárnap PDF Nyomtatás
2015. április 29. szerda, 07:30

zarvaA Balaton-parti települések mellett Velence önkormányzata is felmentést kér a vasárnapi boltzár alól. A városvezetők szerint az intézkedés súlyos gondokat okoz az üdülőhelyek forgalmában. A törvény alapján a kormány adhat egyedi felmentést, de hiányoznak a részletszabályok – írja a Népszabadság.

A kormányhoz fordult Velence önkormányzata, hogy mentességet kapjon a vasárnapi zárva tartás alól. A település két hivatalos levélben is megkereste a kabinetet, emellett informálisan is megpróbálta elérni, hogy kormányrendelettel engedélyezzék Velencén a vasárnapi nyitva tartást, engedményt azonban nem kapott az önkormányzat – válaszolták lapunk megkeresésére.

Az önkormányzatnál leszögezték: egyetértenek a vasárnapi pihenőnapról szóló kormányzati céllal, hogy a hét utolsó napja a családok számára pihenőnap legyen. Ugyanakkor szerintük ezzel nem ellentétes az üdülőhelyeken, kiemelt turisztikai körzetekben engedélyezni a vasárnapi nyitva tartást, mert a családok sokszor éppen ezeket a területeket, például a Velencei-tavat választják a pihenés helyszínéül.

Korábban a kabinet sem zárkózott el ettől az ötlettől, legalábbis a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez készült rendelet lapunkban bemutatott tervezete szerint a kormány úgy készült, hogy a nyári főszezonban a Balaton mellett felmentést ad a Velencei- és a Tisza-tó menti települések boltosainak is. Ám végül elvetette ezt az elképzelést, és nemhogy nem lazított a vasárnapi zárva tartás feltételein, hanem további szigorításról döntött az elfogadott rendeletben.

Mint ismert, vasárnap csak az olyan, kétszáz négyzetméternél kisebb eladóterületű boltok tarthatnak nyitva, amelyekben a tulajdonos vagy valamely családtagja áll be dolgozni. A kört szűkíti, hogy a pultban, pénztárnál csak szakirányú végzettséggel lehet dolgozni. Így pedig a nyaralóhelyeken is csak igen kevés bolt tud nyitva tartani vasárnap: úgy hírlik, hogy például Keszthelyen mindössze három-négy üzlet felel meg a feltételeknek, ami főszezonban szinte lehetetlen helyzetet teremt a több tízezer lakosnak és a Balatonnál nyaraló sok ezer turistának.

Emiatt fordult nemrég a Balaton-parti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, azt kérve, hogy a kormány éljen a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény adta felhatalmazással, és legalább május és szeptember között engedélyezze a nyitva tartást az üdülőhelyeken. Egyelőre nem tudni, hogy a kabinet mit lép a szövetség kezdeményezésére. Kerestük a tárcát, de egyelőre nem kaptunk választ.

A szövetség elnöke, Balassa Balázs szigligeti polgármester szerint a vasárnapi bezárás súlyos gondokat okoz a balatoni üdülőhelyek forgalmában. A vasárnapi boltzár miatt a part menti turizmus szolgáltatási színvonala igen nagy mértékben csökken. Balassa szerint az is megoldás lehetne, ha csak átmenetileg kapnák meg a felmentést, addig, amíg a helyi vállalkozók kialakíthatnák a vasárnapi nyitva tartáshoz alkalmas kisbolthálózatot. Megkerestük a Balatonon kívüli, ám turisztikailag kiemelt települések önkormányzatait, hogy a törvény megszavazása óta eltelt hónapokban kérték-e a kormányt, külön rendeletben engedélyezze a helyi kereskedőknek a nyitva tartást.

Elsősorban olyan városokat kérdeztünk meg, amelyek rajta vannak a turisztikai toplistán, ugyanakkor a viszonylag kisebb méretük miatt esetükben problémásabb lehet megoldani a turisták vasárnapi ellátását. (Így például nem kerestük meg a fő turisztikai célpontnak számító Budapest önkormányzatait – ráadásul a fővárosi látnivalók jelentős része a belső kerületek világörökségi területein található, ahol egyelőre nincs megtiltva a vasárnapi nyitva tartás.)

A lapunk által megkérdezett tucatnyi önkormányzatból azonban csak kettő, az említett Velence mellett Eger válaszolt. Eger helyhatóságánál – mint írták – megvárják, amíg megszületik az a kormányrendelet, amely azt szabályozza, hogy az önkormányzatok pontosan mi alapján kérhetnek felmentést a vasárnapi zárva tartás alól. A tavaly elfogadott törvény ugyanis csak nagy vonalakban szól arról, hogy a település idegenforgalmi adottságai alapján kaphat kivételt. Időközben ugyan a kormány kiadott egy rendeletet a vasárnapi zárva tartás részletszabályairól, de abban csak a kivétel megadásával kapcsolatos hatósági eljárás tisztázza – mutattak rá az önkormányzatnál. Ezért egyelőre kivárnak a lobbizással.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...