Hirdetés
26%-kal csökkent Csongrád megyében a nyilvántartott álláskeresők száma PDF Nyomtatás
2014. szeptember 08. hétfő, 08:00

csongCsongrád megyében a legutóbbi adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 14 317 fő volt, mely mintegy ötezer fővel, 26 %-kal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A nyilvántartásban lévők számának aránya a gazdaságilag aktív népességen belül (ráta) az előző évi 10,6%-ról 7,7%-ra csökkent. Az elért eredményhez jelentősen hozzájárult a NGM munkahelyteremtő támogatása - közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

A megyében nyilvántartott álláskeresők 43%-a, 6 179 fő a szegedi kirendeltség nyilvántartásában szerepel, létszámuk egy év alatt közel kétezer fővel, 23%-kal csökkent. A Szegeden nyilvántartásban lévők iskolázottabbak az átlagnál. Kevesebb, mint egynegyedük (23%) legfeljebb általános iskolát fejezett be, egynegyedük szakmunkás. Közel 40%-uk (2 366 fő) érettségizett, megyei szinten ez egyharmados részarányt jelent. Szegeden a diplomával rendelkezők száma 818 fő, ez 13%-os hányadot jelent a járásban. A megyében nyilvántartásban lévő felsőfokú végzettségűek kétharmada szegedi.

2014 első hét hónapjában a kirendeltségekre bejelentett álláshelyek száma közel húszezer, melyből több mint 14 ezer álláshely támogatott foglalkoztatásra irányuló igény volt. A mintegy 5400 db általános munkaerő-igény több mint 60%-a (3300) Szegedi álláshelyre vonatkozik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium januárban pályázatot hirdetett mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása céljából, 13 milliárd forintos keretösszeggel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium két körben döntött a Csongrád megyei támogatásáról.

Az NFA-2014-KKV „mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása” című pályázat keretében összesen 120 Csongrád megyei kis- és középvállalkozás nyert el támogatást beruházásaik megvalósításához, 1,019 milliárd Ft összegben, akik a fejlesztéseikhez kapcsolódva 518 fő számára biztosítanak új munkahelyet. A vállalkozásoknak mind a bázis, mind a vállalt többletlétszám tekintetében 2 éves foglalkoztatási kötelezettségük van, ez összesen több mint 2 000 munkavállalót érint.

A pályázóknak a tervezett beruházásaikat legkésőbb 2014. november 30-ig meg kell valósítaniuk, ill. záró pénzügyi beszámolóikat be kell nyújtaniuk a Munkaügyi Központ felé, az új munkahelyek létesítését pedig a beruházás befejezését követő 90 napon belül végre kell hajtani.

A Szegedi Kistérségbe a megítélt megyei támogatási összeg 52%-a került, mintegy 526 millió Ft. Ez 74 vállalkozás számára jelent segítséget tervezett fejlesztéseik megvalósításához, amihez kapcsolódva összesen 312 fő számára teremtenek új munkahelyet.

2014 eddig eltelt időszakában a kirendeltségen munkahelymegőrzésre több mint 50 millió forint került kifizetésre 178 fő támogatására. A „nyári diákmunka” keretében 162 fiatal támogatott foglalkoztatása valósult meg, közel 7 millió forint összegben.

A TÁMOP programok eszközei közül különféle képzések támogatására Szegeden eddig 150 millió forint került felhasználásra 536 főt érintően. Bértámogatás révén 260 fő, bérköltség támogatással 167 fő foglalkoztatása valósult meg a járásban 160 millió forint felhasználásával. Vállalkozóvá válási támogatásban 11fő részesült. Lakhatási támogatás odaítélése 52 fő részére történt, melynek pénzügyi vonzata meghaladta a 8 millió forintot.

Közfoglalkoztatás keretében, ez évben a járásban közel háromezer fő került foglalkoztatásra, több mint 300 millió forint támogatás kifizetésével.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...