Hirdetés
26%-kal csökkent Csongrád megyében a nyilvántartott álláskeresők száma PDF Nyomtatás
2014. szeptember 08. hétfő, 09:00

csongCsongrád megyében a legutóbbi adatok szerint a nyilvántartott álláskeresők száma 14 317 fő volt, mely mintegy ötezer fővel, 26 %-kal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. A nyilvántartásban lévők számának aránya a gazdaságilag aktív népességen belül (ráta) az előző évi 10,6%-ról 7,7%-ra csökkent. Az elért eredményhez jelentősen hozzájárult a NGM munkahelyteremtő támogatása - közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

A megyében nyilvántartott álláskeresők 43%-a, 6 179 fő a szegedi kirendeltség nyilvántartásában szerepel, létszámuk egy év alatt közel kétezer fővel, 23%-kal csökkent. A Szegeden nyilvántartásban lévők iskolázottabbak az átlagnál. Kevesebb, mint egynegyedük (23%) legfeljebb általános iskolát fejezett be, egynegyedük szakmunkás. Közel 40%-uk (2 366 fő) érettségizett, megyei szinten ez egyharmados részarányt jelent. Szegeden a diplomával rendelkezők száma 818 fő, ez 13%-os hányadot jelent a járásban. A megyében nyilvántartásban lévő felsőfokú végzettségűek kétharmada szegedi.

2014 első hét hónapjában a kirendeltségekre bejelentett álláshelyek száma közel húszezer, melyből több mint 14 ezer álláshely támogatott foglalkoztatásra irányuló igény volt. A mintegy 5400 db általános munkaerő-igény több mint 60%-a (3300) Szegedi álláshelyre vonatkozik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium januárban pályázatot hirdetett mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása céljából, 13 milliárd forintos keretösszeggel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium két körben döntött a Csongrád megyei támogatásáról.

Az NFA-2014-KKV „mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatása” című pályázat keretében összesen 120 Csongrád megyei kis- és középvállalkozás nyert el támogatást beruházásaik megvalósításához, 1,019 milliárd Ft összegben, akik a fejlesztéseikhez kapcsolódva 518 fő számára biztosítanak új munkahelyet. A vállalkozásoknak mind a bázis, mind a vállalt többletlétszám tekintetében 2 éves foglalkoztatási kötelezettségük van, ez összesen több mint 2 000 munkavállalót érint.

A pályázóknak a tervezett beruházásaikat legkésőbb 2014. november 30-ig meg kell valósítaniuk, ill. záró pénzügyi beszámolóikat be kell nyújtaniuk a Munkaügyi Központ felé, az új munkahelyek létesítését pedig a beruházás befejezését követő 90 napon belül végre kell hajtani.

A Szegedi Kistérségbe a megítélt megyei támogatási összeg 52%-a került, mintegy 526 millió Ft. Ez 74 vállalkozás számára jelent segítséget tervezett fejlesztéseik megvalósításához, amihez kapcsolódva összesen 312 fő számára teremtenek új munkahelyet.

2014 eddig eltelt időszakában a kirendeltségen munkahelymegőrzésre több mint 50 millió forint került kifizetésre 178 fő támogatására. A „nyári diákmunka” keretében 162 fiatal támogatott foglalkoztatása valósult meg, közel 7 millió forint összegben.

A TÁMOP programok eszközei közül különféle képzések támogatására Szegeden eddig 150 millió forint került felhasználásra 536 főt érintően. Bértámogatás révén 260 fő, bérköltség támogatással 167 fő foglalkoztatása valósult meg a járásban 160 millió forint felhasználásával. Vállalkozóvá válási támogatásban 11fő részesült. Lakhatási támogatás odaítélése 52 fő részére történt, melynek pénzügyi vonzata meghaladta a 8 millió forintot.

Közfoglalkoztatás keretében, ez évben a járásban közel háromezer fő került foglalkoztatásra, több mint 300 millió forint támogatás kifizetésével.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...
 • Bocsi, de kiegészítem: péntek este névjegyzek zárás, ami most is kb. l... Tovább...