Hirdetés
Közmeghallgatás a paksi bővítésről: nesze semmi PDF Nyomtatás
2014. május 07. szerda, 09:00

atomA sajtó és a civil zöldek kiemelt érdeklődése mellett, de tényleges információk átadása nélkül került sor hétfőn Pakson a tervezett bővítés engedélyezési eljárásához kapcsolódó közmeghallgatásra a városháza tanácstermében.

A procedúrára azért van szükség, mert új blokkok létesítése esetében új telephely-engedélyezési eljárást kell lefolytatni, azt azonban semmilyen jogszabály nem írja elő, hogy a közmeghallgatáson feltett kérdésekre tényeket tartalmazó válaszokat kell adni.

Az Országos Atomenergia Hivatal és a Paks II. projektcég rövid prezentációja után a voltaképpeni közmeghallgatás a jelenlévők kérdései és a szakértők válaszai alapján zajlott.

Jávor Benedek, az Együtt-PM képviselőjének felvetése szerint a vizsgálatot megalapozó 11 tanulmány (amelyek létezéséről csak az eseményen lehetett értesülni) nem megismerhető. A beruházó álláspontja szerint ezeket egyelőre nem szeretnék a közvélemény elé tárni.

Hasonlóan „informatívra” sikeredett a meghallgatás folytatása is: gyakorlatilag egyetlen olyan új információ sem került elő, amely oszlatta volna a sok ezer milliárdos beruházást körülvevő homályt. Elhangzott például, hogy a hűtővízellátással kapcsolatban kizárólag annak geológiai és vízrajzi vonatkozásait elemezték eddig.

Tóth Csilla, a Paks II. Zrt. műszaki igazgatója szerint a hűtővíz kérdése a környezetvédelmi engedélyezéshez kapcsolódik, így jelenleg nincs napirenden (vagyis nem árulták el, hogy milyen módon kívánják megoldani az új blokkok hűtését).

A telephelykoncentrációval kapcsolatban (lesz olyan időszak, amikor hat blokk működik egy telephelyen) szintén nem adtak érdemi választ az erőmű és a nukleáris hatóság illetékesei. Szerintük a vizsgálati program kidolgozásánál nem kell mérlegelni, hogy legyen-e ilyen mértékű koncentrációja a nukleáris kapacitásnak, így azt a program nem is vizsgálja.

A Greenpeace képviselője szintén a hűtővízre, és ezzel kapcsolatban a Dunán tervezett beavatkozásokra (esetleges vízlépcső-építésekre) kérdezett rá. Ez a felvetés is konkrét válasz nélkül maradt. Kiderült viszont, hogy a klímaváltozás hatásait sem modellezik a telephelyválasztással kapcsolatban.

Az erőmű által felkért meteorológus szerint Paks az országban a legjobban megkutatott telephely (meteorológiai szempontból), a vizsgálatokat tízévente ismétlik, többek között a változó klíma miatt. Ilyenkor azonban alapvetően a múltbeli adatokból indulnak ki.

Többen sérelmezték, hogy a telephelyválasztással kapcsolatban sem folyt társadalmi vita, és ezt a közmeghallgatás nem pótolja. Az Energiaklubtól Perger András érthetetlennek nevezte, hogy a közvélemény hivatalosan még azt sem tudja, mit és mennyiért veszünk az oroszoktól, de a folyamat már a telephely engedélyezésénél tart.

A kapcsolódó beruházások (például egy szivattyús-tározós erőmű létesítése) szükségességét és megvalósítását szintén nem vizsgálják ebben a szakaszban.

Mező János,a Greenpeace munkatársa javasolta, hogy a konkrét kérdésekre konkrét válaszokat adjanak az illetékesek - például arra, hogy terveznek-e a Dunán kapcsolódó beruházásokat. Ez az erőmű illetékesei szerint nem az új blokk építéséhez tartozik, vagyis a telephely engedélyezésekor nem kell mérlegelni, hogy milyen technológiájú lesz a hűtés, vagy lesz-e szükség a nappali és az éjszakai áramigényt kiegyenlítő szivattyús-tározós erőmű megépítésére.

A hallgatóság végezetül megtudhatta azt is, hogy az üzemanyagbeszerzés és a kiégett fűtőanyag elhelyezése szintén nem része a telephelyengedélyezésnek - annak ellenére, hogy jelenleg is az erőmű területén tárolják a kiégett fűtőelemeket, aminek nyilvánvalóan vannak biztonsági kockázatai.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Semmi nem fog addig változni, míg mindenki haláli nyugalommal dolgozz... Tovább...
 • Ezt mondjuk kizártnak tartom, hogy az ukrajnai menekültek nem tudnak/t... Tovább...
 • Semmi másra nem "használja" a kormányzat az önkormányzati köztisztvise... Tovább...
 • Ez bizony a kormány sara, ha elveszi a bevételeket az önkormányzat(ok ... Tovább...
 • Nógrád megye, azon belül is Kelet-Nógrád a sor végén kuksol, olyan kic... Tovább...
 • Ezt Mészárossal, Garancsival meg a többi oligarchával is megbeszélte a... Tovább...
 • Szeretem ezt a türelemre intő szavakat, meg az "áldozat" hibáztatást. ... Tovább...
 • Az Orbán kormánynak az elmúlt 12 évben sikerült teljesen szétverni a 2... Tovább...
 • Talán a mai kormány tagjai elfelejtették, hogy Magyarországon is szeku... Tovább...
 • Legfőképpen az ÁSZ elnök életminőségét - 2022. január 1-től a havi jöv... Tovább...
 • 2019-ben megválasztottuk a választási bizottságok tagjait, póttagjait!... Tovább...
 • Remélem többen is követni fogják őket... Tovább...
 • 2008 óta nem változott az illetményalap, ilyen szakszervezette l nem i... Tovább...
 • Az önkormányzati dolgozókra vonatkozó illetmény szó szerint gyalázatos... Tovább...
 • Szeretném tudatni országunk vezetésével, hogy ezt a rendkívül bonyolul... Tovább...