Hirdetés
A rezsicsökkentés létszámleépítést von maga után PDF Nyomtatás
2014. április 22. kedd, 08:00

kirugjBajban lehet a lakosság a további rezsicsökkentés miatt. Bár a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) egyetért a közüzemi közszolgáltatási díjak csökkentésével, és azzal is, hogy a közszolgáltatások meghatározó része önkormányzati tulajdonba kerüljön, felhívja a figyelmet a további rezsicsökkentés veszélyeire – írja a vilaggazdasag.hu.

„Az egyes közszolgáltató szervezetek a további általános, a tényleges helyzet elemzése nélkülrezsicsökkentést már nem lesznek képesek kigazdálkodni” – fogalmaz a szövetség a közleményükben.

Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató cégek megfelelő müködtetésében, döntő szerepet játszanak a nagyvárosok. Ennek a szerepvállalásnak a gazdasági alapjait a második körös adósságkonszolidáció teremtette meg, ez azt jelenti: az érintett nagyvárosoknak nagyobb szerepet kell majd vállalniuk a jövőben. Így átmenetileg elkerülhető lesz, hogy a távhő-, víz-, szennyvíz- és hulladékszolgáltatások esetében a hatósági és a piaci ár közötti különbség ne a lakosságot, illetve az önkormányzati cégeket sújtsa.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a jövőben is kizárólag uniós pénzekből lehet majd az energetikai beruházásokat és a különböző eszközpótlásokat fedezni – emelte ki a TÖOSZ. Arról van szó, hogy a közszolgálati vállalatok államosításával, a hatósági árszabályozással, illetve a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz fejlesztésre.

A villamosenegia és a gázszolgáltatók állami megvásárlásának, a központi árszabályozásnak, valamint a többszöri rezsicsökkentésnek az eredményeképpen folyamatósan nyílik az olló a hatósági és a piaci ár között, és ennek a különbségét valaki(k)nek fizetni kell. A próbléma kezelésére a TÖOSZ két megoldást javasol: az önkormányzati cégek átszervezését, és költséghatékonyabbá tételét, illetve az érintett intézmények folyamatos kompenzálását és visszamérését.

Elkerülhetetlenek lesznek ezek a lépések, azaz a létszámleépítés és a költségracionalizálás – nyilatkozta a Világgazdaságnak Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke. „Arra számítok, hogy az érintett mintegy 300 önkormányzat a helyhatósági választások után megteszi a szükséges lépéseket, és átalakítja cégek működést” – fogalmazott az elnök, majd hozzátette: több intézmény is nagyszámú menedzsmentet tart fenn, ezeket meg kell szüntetni.

Schmidt Jenő szerint az uniós forrásokból 400-500 milliárd forint, az állami kompenzálásból pedig körülbelül 1000 milliárd forint várható.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...