Hirdetés
Hogy teljesít a közigazgatás? PDF Nyomtatás
2013. augusztus 28. szerda, 07:00

biromarcell01A közigazgatási tárca államtitkára szerint tudni kellene mérni, mennyire hasznos a társadalom számára a közigazgatás munkája. Meg kell alkotni a közigazgatás teljesítményéről valós módon számot adó mérőmutatót, hogy meg tudjuk mondani, ez a szféra a társadalom szempontjából nézve milyen mértékben végez hasznos munkát.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Biró Marcell beszélt erről a Magyar Atlanti Tanács keddi budapesti rendezvényén, a Versenyképesek-e a rangsorok avagy mit mutat a jó állam index? című konferencián. Az államtitkár kiemelte: nem elegendő, ha ismerjük a gazdaság teljesítményének mutatatóit vagy Magyarország helyezését a korrupciós ranglistán, mert emellett komplex módon szükséges foglalkozni az állam teljesítményével, hogy annak működéséről tiszta képet kapjunk.

A „jó állam index” mérőszámok összessége kell, hogy legyen, a tudomány azonban mindeddig adós maradt egy általánosan elfogadott, az állam teljesítményének egészét mérni képes mutatóval, a közigazgatás belenyugodott abba, hogy a mutatók aktuális alakulása mindig alkalmat ad az eredmények többféle értelmezésére, s ebben partnerre talált a politikusokban is – folytatta gondolatmenetét Biró Marcell. Mint mondta, egy külső szemlélő aligha ismerheti és értheti meg azokat a belső problémákat, amelyekkel nap mint nap szembe kell nézni a közigazgatásban.

Az állam számos új ismerettel lett gazdagabb a közigazgatás átszervezése révén, s ezzel a társadalmi, gazdasági folyamatok egyik alakítójává vált, az angolszász és a skandináv államok pedig élen járnak a jó kormányzással foglalkozó mérőszámok megalkotásában, ezen a téren tehát több forrásra is lehetne támaszkodni.

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, a Magyar Atlanti Tanács elnöke arról beszélt, hogy a tudásiparnak hihetetlen szerepe van abban, hogy a világ fejlődjön. A XX. század egyik jellemzője a szellemi tőke megerősödése, s az emberi gondolkodás eredménye, hogy képesek vagyunk olyan termékeket előállítani, amelyek felgyorsítják a fejlődést. Ez azonban etikai kérdéseket vet fel, ugyanis a technika exponenciálisan fejlődött, a morál viszont legfeljebb lineárisan. Vizi E. Szilveszter annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy egy ország állapotát a nemzeti össztermék mellett az úgynevezett nemzeti összközérzet mutatója is jellemzi.

A mai kor legnagyobb kihívásának nevezte, hogy milyen szintű szellemi tőkével rendelkezik egy-egy állam. Szerinte az innováció és a felsőoktatás terén Magyarország nemzetközi összehasonlításban aránylag jól áll.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...