Hirdetés
Több az állás, de az álláskereső is PDF Nyomtatás
2013. március 26. kedd, 09:00

sorA bejelentett új állások, de az álláskeresők száma is nőtt februárban januárhoz képest - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A 2013. februári zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 676 500 álláskereső szerepelt, januárhoz képest 4,3, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4,6 százalékkal nőtt a létszámuk.

A legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van: e két megye a teljes állomány csaknem negyedét adta.

Februárban több mint 325 000 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, egynegyedük álláskeresési, a többség pedig szociális támogatásban részesült.

Az év második hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 15,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív munkanélküliségi szint pedig 10,2 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2012 novembere és 2013 januárja közötti időszakban 486 400 főt tett ki, amely 11,2 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

2013. februárban a nyilvántartásban 77 500 pályakezdő szerepelt, számuk januárhoz képest 5, 2012 februárjához képest pedig csaknem 27 százalékkal emelkedett. A legtöbb fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Biharban regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A legalacsonyabb a pályakezdő álláskeresők aránya a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Zala megyékben.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma a zárónapon több mint 183 ezer volt, az összes állás nélkülihez viszonyított hányaduk egy hónap alatt 0,4 százalékponttal 27,1 százalékra csökkent, éves összevetésben ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett.

A legkisebb arányú "tartós munkanélküliséget" Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében regisztrált az NMH.

Február folyamán a foglalkoztatók összesen 22 700 üres álláshelyet jelentettek be első alkalommal, amely az előző hónaphoz képest 10,4 százalékos növekedést jelentett, több mint 76 százalékos visszaesés ugyanakkor 2012 februárjához képest.

A legtöbb új munkaerőigény Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyéből érkezett, az e három megyében megjelenő új álláslehetőségek a teljes kínálat 37,3 százalékát tették ki.

Így összesen 2013. februárban 43 900 munkaerőigény kiközvetítése valósulhatott meg, amelyből a zárónapon mintegy 26 000 állás maradt betöltetlen. A legtöbb munkaerőigény a feldolgozóipar, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágból érkezett februárban.

Februárban 15 cég jelezte létszámcsökkentési döntését, mely 1146 munkavállaló munkahelyének megszűnését jelentette. Az előző hónaphoz képest 22,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 56,7 százalékkal mérséklődött a csoportos létszámleépítésben elbocsátandók létszáma.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...