Hirdetés
Több az állás, de az álláskereső is PDF Nyomtatás
2013. március 26. kedd, 08:00

sorA bejelentett új állások, de az álláskeresők száma is nőtt februárban januárhoz képest - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.

A 2013. februári zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 676 500 álláskereső szerepelt, januárhoz képest 4,3, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4,6 százalékkal nőtt a létszámuk.

A legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van: e két megye a teljes állomány csaknem negyedét adta.

Februárban több mint 325 000 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, egynegyedük álláskeresési, a többség pedig szociális támogatásban részesült.

Az év második hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 15,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív munkanélküliségi szint pedig 10,2 százalékos értéket mutatott. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2012 novembere és 2013 januárja közötti időszakban 486 400 főt tett ki, amely 11,2 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett.

2013. februárban a nyilvántartásban 77 500 pályakezdő szerepelt, számuk januárhoz képest 5, 2012 februárjához képest pedig csaknem 27 százalékkal emelkedett. A legtöbb fiatalt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben tartották nyilván, de e két megye mellett még jelentős a Hajdú-Biharban regisztrált pályakezdő álláskeresők száma is. A legalacsonyabb a pályakezdő álláskeresők aránya a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Zala megyékben.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma a zárónapon több mint 183 ezer volt, az összes állás nélkülihez viszonyított hányaduk egy hónap alatt 0,4 százalékponttal 27,1 százalékra csökkent, éves összevetésben ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett.

A legkisebb arányú "tartós munkanélküliséget" Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében regisztrált az NMH.

Február folyamán a foglalkoztatók összesen 22 700 üres álláshelyet jelentettek be első alkalommal, amely az előző hónaphoz képest 10,4 százalékos növekedést jelentett, több mint 76 százalékos visszaesés ugyanakkor 2012 februárjához képest.

A legtöbb új munkaerőigény Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád megyéből érkezett, az e három megyében megjelenő új álláslehetőségek a teljes kínálat 37,3 százalékát tették ki.

Így összesen 2013. februárban 43 900 munkaerőigény kiközvetítése valósulhatott meg, amelyből a zárónapon mintegy 26 000 állás maradt betöltetlen. A legtöbb munkaerőigény a feldolgozóipar, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágból érkezett februárban.

Februárban 15 cég jelezte létszámcsökkentési döntését, mely 1146 munkavállaló munkahelyének megszűnését jelentette. Az előző hónaphoz képest 22,6 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 56,7 százalékkal mérséklődött a csoportos létszámleépítésben elbocsátandók létszáma.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...
 • A hatóság a döntését éven belül visszavonhatja, és hozhat helyette új... Tovább...
 • Bocsi, de tavasz óta szinte minden kőzműv.int.stb. zárva van, vagy kor... Tovább...
 • A mélyszegénység Magyarországon nem szűnt meg - javasolnám a KSH stati... Tovább...
 • A kutya se jön már ide dolgozni! Innen csak elmennek/felmon danak az e... Tovább...
 • Az én fizetésem közelében sincs! Tovább...
 • ...lassan minden önkormányzatban IS lesznek és vannak pozitív tesztese... Tovább...
 • Hogyis??? Mikor nem működhetnek a testületek, mert a polgármester gyak... Tovább...
 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...