Hirdetés
A geotermikus energia hasznosítása PDF Nyomtatás
2013. február 05. kedd, 09:45

ho1Magyarország földhőtermelési potenciálja – nem számítva az aktív vulkáni területeket – a világ legjobbjai közé tartozik. Egyes becslések szerint Magyarország területének 70%-n található hasznosítható termálvíz, tehát bőséggel áll rendelkezésre geotermikus energia, mégsem használjuk ki kellőképpen az ebben rejlő lehetőségeket.

A fürdők létesítésén túl, sajnos elég alacsony azon beruházások száma, mely a termálvíz energiatermelő képességet használja ki.

Néhány pozitív példát azért lehet találni arra, hogyan lehet hasznosítani a geotermikus energiát. Több évtizedes gyakorlata van a geotermikus energia felhasználásának, elsősorban az Alföld déli felében. Ismeretes, hogy több, mint 300 termálfürdő van hazánkban, egyre nagyobb részük már fűtésre is használja a kitermelt forró vizet. Több száz kút termel hévizet energetikai célra. Jelentős számú kertészet fűti üvegházait földhővel és jó néhány településen a kommunális fűtést is – lecserélve az egyre költségesebb földgázt - így oldják meg. Ugyanakkor, a szakértők számításai szerint a felhasználható hazai geotermikus energia kapacitásnak jóval kevesebb, mint 10%-át használjuk ki.  

Figyelembe véve hazánk közismerten magas geotermikus potenciálját,a földhőtermelés több évtizedes gyakorlatát, hagyományait és az import energia magas arányát, a Nemzeti Megújuló Energia Cselekvési Terv ambiciózus, de műszakilag biztosan teljesíthető célokat tűzött ki 2020-ig. Eszerint a földhő alapú hőhasznosítás csaknem négyszeresére növekedhet. Így 50 – 100 közé eshet azon települések aránya, amelyekben a közintézmények kommunális fűtését korszerű és környezetkímélő vízvisszasajtolásos geotermikus energiatermelő rendszerrel oldják meg. A következő években ehhez igazítják az Európai Uniós támogatásokat.

Azok a települések válthatják ki földgáz függőségüket, saját termelésű geotermikus energiára, akik pályáznak energetikai Európai Unió által finanszírozott programokra, ez esetben bizonyos önrészt biztosítaniuk kell. A másik lehetőség magántőke bevonása.  

Ez utóbbira biztosít megoldást az SWR Bauconsulting Kft. A tavalyi évben kialakult a cég műszaki és finanszírozási koncepciója és megkötötte az első megállapodásokat, szerződéseket hazai önkormányzatokkal energiaparkok létesítésére. Ahol megfelelő a geotermikus potenciál, elkezdődtek az első geotermikus projektek előkészítési munkái.  

ho2Milyen felhasználási lehetőséget rejt magába a geotermikus energia hasznosítása? Az a nagyszerű dolog ebben, hogy számos hasznos „mellékterméke” is van az energiatermelésen kívül.

Az elektromos energia termeléssel, mely az erőmű nagyságrendjétől függően a település teljes áramigényét is kielégítheti, sőt ezen túlmenően a központi hálózatba való betáplálás révén közvetlenül bevételi forrást is képezhet. Adott esetben a kinyerhető geotermikus energiával  az önkormányzat által fenntartott összes ingatlan fűtési energiáját biztosítani lehet. A megmaradt energia többi része szabadon a piaci körülményeknek megfelelő módon hasznosítható magánszemélyek és vállalkozások számára.

ho4A termálfürdő céljára történő hasznosítás során a felszínre kerülő  metán kísérőgáz pedig elektromos energia elállítására alkalmazható.

A már fűtésre felhasznált, de még legalább 30 fokos hőmérsékletű vízzel megoldhatók sportlétesítmények pld. focipálya vagy utcaburkolatok fűtése, melynek révén elérhető a jegesedés megszüntetése és szükségtelenné válhat a hóeltakarítás is.

A felsorolást napestig lehetne folytatni, fantáziánknak semmi nem szabhat gátat, cselekedjünk hát. Mindenképpen   szükség van egy megbízható szakmai partnerre, kivel elképzelésünket valóra válthatjuk. Rendelkezésre áll valamennyi önkormányzat számára az SWR Bauconsulting Kft. a www.swrconsulting.hu honlapon lévő elérhetőségeivel.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+7 #2 Önerő Benő 2013-02-07 10:09
Kérdés ami a véleményemet is megváltoztathat ja: a reklám célja a beruházást kivitelező, s megvalósíthatós ági tanulmányban is az őt ajánló Gangl úr - EU vissza nem térítendő pályázatához szükséges önerőt hozóan (kapcsoltan?) - extra profitot hozó pályázati pénzes üzletének megszerzése?
Analóg az általam ismert biogáz üzemek hasonló kreatív pénzügyi megoldású születésükkel?
azzal, hogy közismerten a biogáz üzemek energetikai célú működése veszteséges!
Az egyedi technológiának nevezett beruházásoknál a közbeszerzés, a gép/eszköz érték felső határa a csillagos ég.
Na, ez az üzlet!
Idézet
 
 
+20 #1 EU támogatás 2013-02-05 14:38
EU támogatásból megoldható a beruházás kvázi önkormányzati pénz nélkül, tehát ingyen! A beruházást követő önkormányzati üzemeltetésnél jönnek a problémák, ugyanis a hőenergiánál hatszor drágább villamos energiával (elektromos motor hajtású szivattyúval) történik a visszasajtolás. Ez csak a beruházás kivitelezőjének jelent extra profitot, a használónak viszont csak gondot. Munkahelyet sem teremt! Bárki átszámolhatja, nem kell hozzá más, mint papír és ceruza. Várjuk a további nagy ötleteit Gang úrnak. Esetleg még lehetne ajánlgatni a szilva magból az atommagot eljárást is.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...