Hirdetés
Kényszernyugdíj: Orbán kezében a döntés PDF Nyomtatás
2013. január 02. szerda, 08:00

nyugdijMegjelent a Magyar Közlönyben a közalkalmazottak kényszernyugdíjazásáról szóló kormányhatározat, mely máris hatályos. E szöveg szerint nincs kivétel egyetlen ágazatnak, így az egészségügynek sem – írja a Népszabadság.

 

Megjelent a Magyar Közlönyben és ma már életbe is lépett az a kormányhatározat, amely a közalkalmazottak kényszernyugdíjazásának pontosabb részleteit tartalmazza. A szabály általánosságban nem mentesít olyan válságágazatokat sem, mint az egészségügy. S egyelőre nem szól a kabinetnek arról a már ismertté vált tervéről sem, hogy a közszférában a nyugdíjon túl dolgozók ne kaphassanak egyszerre bért és nyugdíjat – adta hírül a Medicalonline.

A portál elemzése szerint a kormányhatározat három eszközt is használ a nyugdíjkorhatárt elért (és teljes nyugdíjjogosultságot szerzett) emberek kiszorítására a közalkalmazásból. Felszólítja a minisztereit, hogy területükön (1) a jövőben ne alkalmazzák őket, (2) a fennálló közalkalmazotti jogviszonyokat szüntessék meg velük, illetve (3) se vállalkozási, se megbízási szerződést ne kössenek ilyenekkel. (Ez utóbbit nem lesz egyszerű alkalmazni, hiszen a betéti társaságoknak, illetve az egyéb céges formáknak nincs nyugdíjkorhatáruk – a szerk.)

Az összeomlással fenyegetett egészségügy számára különösen fontos lehet, hogy mindhárom esetre ad egy kibúvót a határozat: „ha azt a munkáltató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója a Kormány véleményének kikérését követően dönthet” másképp. Csakhogy e döntésében – s ezt is rögzíti a határozat  – a munkáltatót köti a kormány véleménye.

Vagyis minden egyes esetben külön kell kérelmezni a kormány engedélyét, s hogy az eljárás ne csak végtelenül praktikus, hanem igen ízléses is legyen, nem az utánpótlási gondokkal küzdő alkalmazónak kell folyamodnia ezért, hanem magának a munkavállalónak.

Ma életbe lépett az a rendelet, mely szerint január 31-ig a munkáltatóknak mindenkit ki kell rúgniuk, aki elérte a nyugdíjkorhatárt. A jogalkotó ezzel is meglehetősen kusza helyzetet teremtett, hiszen az érintetteknek elvben január 15-ig van lehetőségük arra, hogy tájékozódjanak saját sorsukról, majd benyújthassák kérvényüket, ha a munka mellett döntenének. A sorsukról való döntésre marad két hét, miközben kérvényük elbírálási határideje a határozat szerint 40 nap.

Ráadásul úgy kell dönteniük a nyugdíj vagy a munka mellett, hogy a kettős jövedelemmel kapcsolatos szabályok még el sem készültek. Azaz ezalatt nem tudni, hogy mekkora jövedelem illeti őket, ha maradhatnak a munkában.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+2 #3 pénzügyes 2013-01-06 10:18
Én nem akarok a nyugdíjas vezető könyvelőmtől megszabadulni, akinek fiatalokat megszégyenítő munkabírása van, óriási munkatapasztala ta (ami a folyamatosan változó szabályozási környezetben nem mellékes)és egyáltalán: teljesen profi. Vajh hol találhatnék ilyen készségekkel rendelkező fiatalt mai napság???
Idézet
 
 
+1 #2 Tiborc 2013-01-03 12:44
Ha a nyugdíjasok kikerülnek a rendszerből, ellátis zavar lesz az oktatásban, az egészségügyben. Mindenki tudja, És mégis.
???????,
Idézet
 
 
+2 #1 Terjéki 2013-01-03 10:22
Hát akkor jöjjenek a fiatalok! Ott, ahol a nyugdíj korúak aktivitásán múlik a szolgáltatások elláthatósága, lehet egy kis probléma, de ki térdekel, ha magasztos célok érdekében, bölcs döntések útján és láng-iránymutat ással nézhetünk a boldog jövőbe! És persze vége a nyugdíj mellett dolgozók élősködésének is. Végre!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...