Hirdetés
Közalkalmazottak munkaközi szünete nem része a munkaidőnek PDF Nyomtatás
2012. október 27. szombat, 09:00

saldoA július 1-jétől hatályos új Munka Törvénykönyve 86. §-a szerint kötelezően előírt minimális munkaközi szünet - a készenléti jellegű munkakört kivéve – már nem része a munkaidőnek, így például a napi 8 óra esetén előírt minimum 20 perces, jellemzően ebédszünet sem. Az Mt. 135. §-a a vállalkozások esetén - kollektív szerződésben foglalt megállapodás alapján - ettől eltérhetnek a felek (a munkavállaló javára), és maradhat a korábban megszokott szabályozás.

 

Viszont a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 59. §-a a közalkalmazottak esetén nem teszi lehetővé ezt az eltérést. Így a Kjt. hatálya alá tartozó alkalmazottaknál a munkaközi szünet idejét a munkaidő szempontjából mindenképpen figyelmen kívül kell hagyni.  

A munkaközi szünet a pihenőidők legrövidebb típusa, melynek szabályait az Mt. 103. §-a tartalmazza. Célja, hogy a munkaidőt megszakítva lehetőséget biztosítson a munkavállalónak az étkezésre, rövid pihenésre.

A munkaközi szünet minden munkanapon megilleti a munkavállalót, ha aznap a munkaidő mértéke meghaladja a hat órát.

A munkaközi szünet időtartama a 6 órát meghaladó napi munkaidő esetén legalább 20 perc, de ha a munkaidő mértéke a napi 9 órát is meghaladja, a munkavállalónak további 25 perc szünet jár. A jogszabály a munkaközi szünet mértékét 60 percben maximálja, melynél hosszabbat sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem határozhat meg.

A szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni, legalább három, legfeljebb hat óra munkavégzést követően, tehát nem jelölhető ki a munkaidő elejére vagy végére. Ezen túl a szünet időzítését a munkáltató határozza meg.  

Mivel a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek, így díjazás sem jár erre az időre, azonban a munkavállalót rendelkezésre állási kötelezettség sem terheli, így akár el is hagyhatja a munkahelyét.  

Fontos kérdés azonban, hogy a munkaközi szünetet hogyan kell feltüntetni a munkaidő nyilvántartásban, jelenléti íven. Tekintettel arra, hogy az Mt. 134. §-a szerint a nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített munkaidőnek, a munka kezdő és befejező időpontjának, ezért ha szabályosan akarunk eljárni, akkor a nyilvántartásban egyértelműen el kell különítenünk a munkaközi szünet időtartamát is.  

Ha e témában további információra kiváncsi, jöjjön el Dr. Cséffán József előadására.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #1 20év 2013-10-10 21:46
20éve dolgozom ugyan azon a munkahelyen. 12 órás munkarendben.a 45 perc még a nyugodtan elfogyasztott reggeli és ebédre sem elég mert nem én osztom be. 15 perc reggeli 20 perc ebéd 10 perc este mikor már nincs idő semmire mert olyankor már sok a munka.nem tudom mit biztosít de hogy elmenjek a munkahelyről azt nem. minden mozdulatot beírnak illetve csak a munkára kijelölt helyen tudom kivenni a pihenőidőt.6-45 --19-30.dolgozo m.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...
 • Normáááális???! !! Nem a bolttulajdonoso knak kellene adni a pénzt, ha... Tovább...
 • Az állam mikor emeli a saját alkalmazottai fizetését? A 2020. évi költ... Tovább...
 • Na, ez a cikk sem mond semmit, megoldásról egy szó sem, pedig ez lenne... Tovább...
 • A sertéspestis rohamosan terjed az országban, már a fél ország fertőzö... Tovább...
 • Az önkormányzati nyomorgás képlékeny, hiszen jut a köztisztviselők nek... Tovább...
 • Ha ennyire sz@r a választási "pénz", akkor nem értem, nálunk pl. miért... Tovább...
 • HÁT? Tovább...