Hirdetés
Fiatalok külföldi közigazgatási tapasztalatszerzése PDF Nyomtatás
2012. október 04. csütörtök, 06:00

 

kozig_osztondijprogramMegkezdte külföldi szakmai gyakorlatát az a százötven fiatal, aki idén elnyerte a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat, és már túl van a hazai féléves gyakorlaton. A közszolgálati életpálya iránt érdeklődő pályakezdő fiatalok így kipróbálhatják magukat más államok közigazgatásában is.

Az ösztöndíjasok idén 28 országot céloztak meg, a legtöbben Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában és Franciaországban töltik szakmai gyakorlatukat - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A tavaly elindított közigazgatási ösztöndíjprogram célja a megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a közszolgálati pálya iránt elkötelezett szakemberek utánpótlása.

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram a 2010-ben megkezdett közigazgatási reform része, a kormány tudatos - a fiatalok felé nyitó és a közszolgálati tisztviselők továbbképzését ösztönző - személyzetpolitikájának fontos eleme – hangsúlyozta a minisztérium. Két év alatt eddig összesen 450 fiatal tudott élni ezzel a lehetőséggel.

Idén négyszeres túljelentkezés volt, végül 151 fiatalt választottak ki, akik márciusban kezdték meg a féléves hazai szakmai tapasztalatszerzést. Ezt követően most számos uniós ország minisztériumaiban, kormányhivatalaiban, magyar külképviseleteken, illetve nemzetközi szervezeteknél teljesítenek két hónapos gyakorlatot. Munkájukat a kinti helyszíneken egy-egy külföldi mentor is segíti.

A legtöbben, 31-en Németországba utaztak, Belgiumba 18-an, Ausztriába 16-an látogattak külföldi közigazgatási tanulmányaik célországaként, de vannak, akik Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiban, Írországban, Máltán, Svédországban, Szlovéniában, Törökországban töltik gyakorlati idejüket. Az ott szerzett tapasztalatokról az ösztöndíjasok rendszeres időközönként és a program végén is beszámolnak.

A szakmai program utolsó két hónapját ismét Magyarországon töltik és számos közigazgatással és EU-s szakismeretekkel kapcsolatos képzésen, készségfejlesztő tréningen vehetnek részt. A végén írásbeli vizsgát tesznek, amelynek teljesítése egyúttal megfelel a közigazgatási alapvizsgának.

A közigazgatás fiatalítását célzó Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Programot először 2010 szeptemberében hirdette meg a kormány az első ReGeneráció - Kormányzati Karrier Expón. A program első generációjában 300 pályakezdő végzett, akik közül sokan azóta már teljes értékű munkatársak a hazai közigazgatásban. A 2011-es programot teljesítők közül a legtöbben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot választották.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...