Hirdetés
Hamarabb jön a fizetés, villámgyorsan utalunk júliustól PDF Nyomtatás
2012. május 15. kedd, 08:00
utalA Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése valósul meg idén júliustól, hiszen egy munkanappal rövidebb lesz a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. A változás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hazai bankok képesek lesznek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A Pénzcentrum.hu bemutatta az új rendszer működésének legfontosabb elemeit.

 

Mi változik júliustól?

Jelenleg ha pénzt utalunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás jelenleg csak a következő munkanapon érkezik meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül (általában 16 óráig) kezdeményezik az átutalást. 

2012. július 1-jét követően az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a megszokotthoz képest egy munkanappal rövidül a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Július 1-jét követően  az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához. A 4 óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, az átlagos átutalási idő (alapesetben) várhatóan ennél kevesebb lesz.

Az aznapi végső benyújtási határidő után (jellemzően kb. 15.30-16 óra után, de ez pénzforgalmi szolgáltatónként különböző időpont lehet) beadott megbízások másnap reggel teljesülnek.

Miért lesz ez jó?

Az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közös tájékoztatása szerint a lakossági ügyfelek számára a legfontosabb előny az, hogy felgyorsul a bankok között elektronikus úton kezdeményezett belföldi forint átutalások teljesítése. Ennek köszönhetően elegendő lesz az ilyen elektronikus átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló egy nappal tovább használhatja a pénzét. A 4 órás szabály ezért megszünteti az egy munkanapnyi kamatveszteséget. A kedvezményezett (azaz az, akinek utaltunk) számára pedig azért pozitív a változás, mert a korábbinál sokkal gyorsabban juthat a pénzéhez. 

2012. július 1-jét követően a pénzforgalmi szolgáltatók a végső benyújtási határidő után (például este vagy hétvégén) benyújtott tételeket csak a következő munkanap reggelén fogják leterhelni, így azok addig is az ügyfél számára fognak kamatozni.

A 4 órás szabályt minden olyan, az átutaló által elektronikusan indított és forintban történő belföldi forint átutalásra kiterjed, amelyeknél mind az átutaló, mind a címzett pénzforgalmi szolgáltatója Magyarországon működik. A lehetséges átutalási típusok: egyszeri átutalási megbízás, csoportos átutalási megbízás, rendszeres (állandó) átutalási megbízás. Ezen túlmenően mindenbank maga dönti el, hogy egyes, nem elektronikusan benyújtott átutalási megbízásokra is kiterjeszti-e a napközbeni átutalás lehetőségét. Elektronikus benyújtásnak minősül az interneten, az elektronikus banki rendszeren benyújtott megbízás vagy telefonon megadott rendelkezés.

Fontos tudni, hogy a 4 órás szabály egyelőre nem terjed ki egyetlen beszedési fajtára sem, ezért a csoportos beszedések, a felhatalmazó levélen alapuló beszedések, a váltóbeszedések, a csekkbeszedések, a határidős beszedések és az okmányos beszedések esetében a teljesítési határidők nem változnak. A beszedések és a mostani körből kimaradó átutalások napközbeni elszámolására várhatóan 2015-től lesz lehetőség. 

Mennyibe kerül nekünk mindez?

A bankok egyedileg fogják határozták meg a napközbeni átutalásokra felszámított díjat, azt április végén nyilvánosságra hozták - érdemes tehát bankunk ügyfélszolgálatán érdeklődni arról, mennyibe is kerül mindez. A lapunk által megkérdezett bankok szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, nem számítanak fel külön díjat a júliustól esedékes változások miatt, így ha például eddig díjmentesen utaltunk netbankunkon keresztül, ez valószínűleg továbbra is így marad.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...