Hirdetés
Rokkantak - Saját ajánlása alól bújik ki az állam PDF Nyomtatás
2012. március 13. kedd, 09:30

rokkBort iszik és vizet prédikál a kormány, amikor a rokkantsági rendszer átalakítása apropóján a fogyatékosok foglalkoztatásának fontosságát hangsúlyozza. A Miniszterelnökségen és a minisztériumokban ugyanis jelenleg mindössze tizenegy megváltozott munkaképességű ember dolgozik – írja a Világgazdaság.

 

A Miniszterelnökségen és a minisztériumokban dolgozók összlétszámának egy százalékát sem éri el ma Magyarországon a megváltozott munkaképességűek aránya. A több mint 5800 alkalmazott közül a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint öszszesen 11 él fogyatékkal. Ez az arány még akkor is megdöbbentő, ha a Miniszterelnökségen siettek hozzátenni:

A kormány minden lehetséges eszközzel támogatja, hogy növekedjen a minisztériumokban foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma. Az a cél, hogy a minisztériumi állomány természetes fluktuációja során egyre nagyobb számban kerüljenek be a minisztériumokba, minden tárcánál elérjék a minimum ötszázalékos arányt, és a tárcáknak a jövőben ne kelljen rehabilitációs hozzájárulást fizetni.” Az öt százalék az 5800 dolgozóra vetítve 290 fogyatékkal élő alkalmazását jelentené a jelenlegi 11-hez képest.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és civilszervezetek által meghirdetett fogyatékosságbarát munkahely cím idei nyertesei is több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak, mint maga a kormány. A Provident Pénzügyi Zrt.-nél csaknem kétszáz, de még a nem éppen az irodai állásairól ismert McDonald’snál is 16 fogyatékkal élő dolgozik. A kilenc érintett cég ráadásul csak úgy nyerhetett a pályázaton, hogy elkötelezte magát a fogyatékossággal élő munkavállalók számának folyamatos bővítése mellett.

Az, hogy a kormányzati szervek példát mutatnak-e a fogyatékkal élők foglalkoztatásában, azért nem mellékes, mert a kormány kifejezett célja, hogy körülbelül 200-220 ezer rokkant embert visszatereljen a munkaerőpiacra. Ennek érdekében változtatta meg ez év elejétől a rokkantsági juttatások rendszerét, és ezért kezdődött meg a közelmúltban mintegy 110 ezer leszázalékolt ember komplex egészségügyi felülvizsgálata is.

A fogyatékkal élők újrafoglalkoztatása azonban korántsem egyszerű. Nem csupán azért, mert a nyugdíjfolyósító statisztikái szerint a leszázalékoltak 68 százaléka 8 általánost vagy régi szakmunkásiskolát végzett, és 60 százalékuk elmúlt 50 éves. De azért is, mert számtalan olyan munkakör van, amelyre a legjobb szándékkal sem vehetnek fel a munkáltatók megváltozott munkaképességű embert – mondja Dávid Ferenc , a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára. Szerinte meg kellene határozni, mely ágazatoktól, illetve munkakörökben várható el a fogyatékosfoglalkoztatás. A kormányzati szerveknél egyébként a tizenegy ember helyettes államtitkári, főosztályvezetői, ügyintézői, referensi, asszisztensi állásokat tölt be.

Tavaly már 66 milliárd büntetést fizettek

Tizenöt év alatt több mint százszorosára emelkedett az az összeg, amelyet rehabilitációs hozzájárulásként fizettek be a cégek a költségvetésbe. A NAV-tól kapott tájékoztatás szerint, míg 1996-ban még csak 473 millió forint volt, 2011-ben már a 66 milliárdot is meghaladta a rehabilitációs hozzájárulásból befolyó pénz. Ezt minden olyan cégnek meg kell fizetnie, amely legalább 25 főt foglalkoztat, ha fogyatékos munkavállalói aránya nem éri el a teljes létszám öt százalékát. 

A rehabilitációs hozzájárulás 964500 Ft/fő/év, s ezt annyiszor kell megfizetni, ahány fogyatékos hiányzik a foglalkoztatotti létszámból. Tavaly 13 ezer munkáltató fizetett hozzájárulást.

A munkaadók szerint kifejezetten a fogyatékosok foglalkoztatása ellen hat, hogy a cégeket eddig nemhogy ösztönözték volna erre, de büntették őket, ha nem vettek fel kellő számú leszázalékoltat. Ez évtől azonban motivál is a kormány: azok a rokkantak, akiket a kötelező felülvizsgálaton munkaképesnek minősítenek, rehabilitációs kártyát kapnak. A munkáltatók pedig, mint azt a Nemzetgazdasági Minisztériumnál lapunknak elmondták, legfeljebb a minimálbér kétszerese alapján számított adó mértékéig mentesülnek a rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállaló után fizetendő szociális hozzájárulási adó alól.

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...