Hirdetés
Több száz vasúti járat szűnik meg április közepétől PDF Nyomtatás
2012. március 12. hétfő, 10:00
vasutTöbb mint 400 vasúti járatot szüntet meg a kormány április közepétől, a cél a busz és vonat járatok párhuzamosságának megszüntetése. Az infrastruktúráért felelős államtitkár szerint ezzel éves szinten 12 milliárdos megtakarítást lehet elérni. A vasutasok a munkájukat féltik.

 

2010 nyarán még a vonalbezárások újranyitásával foglalkozott a kormány, de 33-ból csak 11-vonalon indították újra a vasúti közlekedést. Most viszont lesz olyan újranyitott vonal, ahol csökkentik a járatok számát. A ritkítás a nagyvárosok közötti vonalakat is érinti. Például Szombathely és Székesfehérvár között április közepétől naponta 18 vonattal indul kevesebb. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár azt mondta, hogy naponta 8-10 százalékkal csökkentik a járatok számát. Csütörtökön pedig már Orbán Viktor is elismerte, hogy beletört a kormány bicskája a MÁV átalakításba, most a párhuzamosságok megszűntetésével akarnak spórolni.  

Völner Pál szerint az egész ágazatra (a buszos és a vasutas részre) vetítve, 2012-re mintegy 8 milliárdos megtakarítást, éves szinten pedig mintegy 12 milliárdot lehet elérni. A mozdonyvezetők azonban az állásukat féltik. „Budapestet és agglomerációját ez a kérdés nem érinti, viszont vannak olyan vidéki települések, ahol amúgy is nagyon rossz a tömegközlekedés, ez ott fog lecsapódni és ott lesznek problémák a mozdonyvezetők foglalkoztatásával” – vélekedett Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének az elnöke.

A kormány azt ígéri, vonalakat nem fognak bezárni, és a szakszervezetekkel is egyeztetnek az átalakításokról.

(atv.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+3 #2 papa 2012-03-24 23:44
..hentesek, sebészek, mindkettő húst darabol ami önmagában nem baj, de ha a munkaterületek felcserélődnek, hát a bion nagy baj. 1968-tól nem képes (vagy nem is akarja) felfogni egyetlen kormányzat sem a közlekedés (még egyszer mondom hogy Völner hentes is megértse a közlekedés) nemzetgazdasági , stratégiai jelentőségét.
Ha képes lenne, ha tudná megértené, azt csak egy egységes és oszthatatlan struktúrába lehet eredményesen kezelni. Egy ilyen kis országban egyszerűen nonszensz minden közlekedési alágazaton belül százféle társaságot működtetni, sem rugalmasság, sem költséghatékony ság nem érhető el vele. Akik az ellenkezőjét mondják-teszik azokat az állami pénzek elsíbolásán kívül semmilyen más érdekeltség nem vezérel.
Idézet
 
 
+2 #1 Moi 2012-03-13 20:04
Hasonló bejelentést már többször hallottunk egy Kóka nevű úrtól és sleppjétől. A "...vonalakat nem fognak bezárni.."-hoz: no, persze! Közvetlenül nem, csak közvetetten! Pl. "hatékony", "gazdaságos" és ilyen "takarékos" módszerekkel! Uraim, felmérték tettük következményeit a rövidtávú - állítólagos - megtakarításon túl?! Nem kell okvetlenül Baross Gábor-i magasságokba emelkedni ahhoz,hogy javítsanak, amíg nem késő. Két dolog azonban vitathatatlanul szükségeltetik: intelligencia (a hibánk beismeréséhez és tudásunk szerinti kijavításához), továbbá az összefüggésekbe n való gondolkodás képessége. Csak remélni tudom, hogy ezekben nincs hiány. Tisztelettel a(kötelező)jeli ge.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...
 • Milyen évközi béremelés?Legfe ljebb a minisztereknek. A köztisztviselő... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • 38.650,Ft illetményalap 2023-ban is a költségvetési törvény szerint. ... Tovább...
 • Ehhez nincs mit hozzátenni! Tű pontos helyzetelemzés. Nem a szívem csü... Tovább...
 • Eszméletlen!!! A kormány tud erről? Jahnem. Tovább...
 • Ez így elég lesújtó. Csak ennyire képes a NER elit a válság közepén? H... Tovább...
 • Brüsszel kéri a kormányt, hogy emelje meg a tanárok fizetését, a kormá... Tovább...