Hirdetés
Év végi adóoptimalizálás: 150 ezer forint is visszajárhat PDF Nyomtatás
2011. december 21. szerda, 10:30
ado66Az év végén hagyományosan beindul az adómegtakarítási hajrá: akinek félretett pénze van, rohamtempóban elkezdi optimalizálni befektetéseit úgy, hogy a haszon minél nagyobb részét tarthassa magánál a futamidő végén. Az önkéntes pénztárak tárt karokkal és adóvisszatérítéssel várják az ügyfeleket – írja a Privátbankár.

 

Az önkéntes pénztárak által biztosított adójóváírási lehetőség idén is elérhető: a tagdíjbefizetések után 20 százalékos mértékű, maximum 100 ezer forintos (a 2020. előtt a nyugdíjkorhatárt elérők esetében 130 ezer forintos) adójóváírás gyakorlatilag fix 20 százalékos hozamként is értékelhető a legfeljebb évi 500 ezer (illetve 650 ezer) forintos éves befizetés esetén. 

Külön jogcímen vehetnek igénybe 2010. évre vonatkozóan adóvisszatérítést azok a pénztártagok, akik a magánnyugdíjpénztárból átléptek az állami nyugdíjrendszerbe, valamint reálhozamukat, tagdíjkiegészítésüket önkéntes nyugdíjpénztárba kérték átutalni. Ők az átutalt összeg 20%-a – legfeljebb 300 000 forint – után adóvisszatérítést kaphatnak. 

Az esetben, ha valaki több pénztári csoportba tartozó pénztárban is tag (például önkéntes nyugdíjpénztár mellett önkéntes egészségpénztárban), további 100 ezer forint befizetésével újabb 20 ezer forint adókedvezményről történő rendelkezésre jogosult. Az adókedvezmény maximális mértéke így összesen 600 ezer forint befizetésével 120 ezer forint. Aki 2020. január 1. előtt tölti be az öregségi nyugdíj-korhatárt, a teljes 750 ezer forint befizetése esetén a kedvezményt 150 ezer forint összegben érvényesítheti. 

Ezen értékhatárokig az önkéntes egészségpénztár tagja az egyéni számláján legalább két évre lekötött összegek, illetve az egyéni számlájáról kifizetett prevenciós szolgáltatás 10 százaléka után is kérheti az átutalást. 

Az adóvisszatérítés természetesen csak olyan mértékben vehető igénybe, amely mértékre a 2011. évben keletkezett jövedelem után fizetendő személyi jövedelemadó fedezetet nyújt. Fontos azt is tudni, hogy az adóvisszatérítést a NAV nem közvetlenül, például bankszámlára utalja át: az összeg az szja-bevalláshoz csatolt nyilatkozat szerinti önkéntes pénztári számlára érkezik. Ha azonban a magánszemélynek adótartozása van, az adóhatóság az átutalást csak az adótartozás kiegyenlítését követő 30 napon belül teljesíti.

A 2011-es évvel kapcsolatos adóoptimalizálást ugyan közvetlenül nem érinti, ám a kép teljessé tételéhez fontos figyelembe venni azokat a változásokat, amelyek a pénztárakkal kapcsolatban január 1-jétől életbe lépnek.

A szuperbruttót is figyelembe véve eddig 19,04 százalékos adó mellett adhatták a cégek a pénztári befizetést mint béren kívüli juttatást. Ezt jövőre további, összesen 11,9 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli. A cégek tehát 30,94 százalékos adó mellett adhatják a béren kívüli juttatást.

Változik az egészségpénztáron keresztül finanszírozható szolgáltatások köre is - ráadásul népszerű szolgáltatások kerülnek le a listáról: a gyógyfürdő, a gyógyüdülés, egészségügyi üdülés, rekreációs üdülés, a sporttevékenységhez kapcsolódó kiadások, valamint az életmódváltozását elősegítő szolgáltatások.

A Patikapénztár éppen ezért azt javasolja: akinek módja van, töltse fel számláját és még az idén december 31-ig vásárolja meg például a következő évi sport bérleteket, mert jövőre ez jogtalan szolgáltatásnak minősül és a 16%-os szja mellett a 27% eho-t is meg kell fizetni utána.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...