Hirdetés
A polgárőrök készülnek az új törvényre PDF Nyomtatás
2011. december 16. péntek, 08:00

 

orszagos_polgaror_szovetsegFebruár elsején hatályba lép az új polgárőrtörvény, ezzel köztestületté alakul az Országos Polgárőr Szövetség. A szövetség elnökségének évzáró, bővített ülésén Pintér Sándor belügyminiszter kijelentette, hogy a szervezet a kormány stratégiai partnere. Kiemelte, hogy a legfőbb célkitűzés továbbra is az idősek és a kistelepüléseken élők védelme.

A rendőrséggel együttműködő polgárőrség pártpolitikai szempontból csak semleges lehet, egységes polgárőrszövetséget szeretnének – hangsúlyozta a belügyminiszter. „A különféle jelszavakkal megjelenő polgárőröket nem tudjuk, nem is akarjuk befogadni” – mondta. A jogszabály pedig a rendőrségre bízza azt, hogy kivel és milyen feltételrendszerrel akar együtt dolgozni.

Az elmúlt tíz év egyik legfontosabb eredményének nevezte Pintér Sándor azt, hogy a polgárőrszövetség részt vett az életminőség javításában. Kiemelte továbbá a rendőrséggel, illetve a katasztrófavédelemmel folytatott együttműködésének fontosságát. Ennek kapcsán elmondta: az önkormányzati törvénybe egy önkormányzati rendészeti tevékenységet is beemeltek, s ennek az a célja, hogy az önkormányzat által foglalkoztatott, őrző feladatokat ellátók több lehetőséghez jussanak. Példaként említette a halőrt, a vadőrt és az erdőőrt, akiknek jelenleg van ugyan feladatuk, de a jogi háttér nem megfelelő annak végrehajtásához. A belügyminiszter rámutatott arra, hogy szabálysértés esetén ezek az emberek nem állíthatják meg az elkövetőt, gyakorlatilag nem tehetnek semmit azon kívül, hogy rendőrt hívnak. „Ha valakinek feladatot adunk, akkor megfelelő eszközt kell adni a kezébe” - fogalmazott Pintér Sándor. Az eszközöket és az azokkal kapcsolatos szabályokat rendeletben fektetik majd le - írta az MTI.

Az új polgárőrtörvény kapcsán arról beszélt Pintér Sándor, hogy a polgárőrség köztestület lesz, kizárólagosan végezhető alapfeladatokat kell majd ellátnia, s politikai tevékenységet nem végezhet. Mint mondta, szeretnék, ha a polgárőrök igazolvánnyal és országosan elfogadott egyenruhával tevékenykednének, és bevezetik a velük szembeni panaszjog intézményét. Jövőre 700 millió forintból gazdálkodhat a polgárőrség, 50-100 autót is kap majd. A 2012-es elvárások közül igen fontos, hogy a polgárőrség még jobban működjön együtt az Országos Roma Önkormányzattal.

Hatala József országos rendőrfőkapitány szerint 2011 sikeres éve volt a rendőrségnek és a polgárőrségnek. Megköszönte a Gyöngyöspatán és Hajdúhadházon szolgáló polgárőröknek, hogy „higgadtan, türelmesen és törvényesen viselkedtek”, így nem lett konfliktusosabb a helyzet. Azt is kiemelte, hogy a polgárőrség nagy segítséget nyújt a magyar-szerb határon az illegális migrációval kapcsolatos feladatok végrehajtásában.

Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató szintén megköszönte a polgárőrök munkáját, és az együttműködés folytatásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kijelentette: 2011-ben javult a lakosság biztonságérzete, a polgárőrség eredményes és sikeres volt, teljesítették a célkitűzéseket. Magyarországon 83 760 polgárőr van, ebben az évben nyolcmillió szolgálati órát teljesítettek, közreműködtek több mint 200 ezer jogsértés megoldásában. A február elsején hatályba lépő új polgárőrtörvény erősíteni fogja a polgárőrséget – mondta Túrós András.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Szabályozási Tudsátár

online

Hirdetés

Hírek hozzászólásai

 • Ezen az intézkedésen látszik igazán, hogy milyen szegénység van Magyar... Tovább...
 • Az önkormányzatokn ál dolgozó és az önkormányzatoka t működtető 30.000... Tovább...
 • A fiam középiskolájába n 8:15-kor kezdődnek az órák. Sokan a környező ... Tovább...
 • A magyar államháztartás hiánya 2020. júliusában elérte az egész évi te... Tovább...
 • Minden téren hátrányban.???? Tovább...
 • Tegnapi hír a MÁV-tól, hogy a Budapest-Cegléd -Szolnok vonalon 60-100 ... Tovább...
 • Homolya úrhoz képest Andersen, a nagy mesemondó a fasorban sincs. Tovább...
 • Akkor a kistelepülésen még működő postáknak is vége. Ja és ehhez csak ... Tovább...
 • Bravó, ez aztán az ügyfélbarát közigazgatás! Úgy látszik az ügyfél csa... Tovább...
 • Itt. Levegőnek sem néz bennünket a kormányunk. Van viszont remek ASP-n... Tovább...
 • ...szégyen, hogy kormányunk és munkáltatónk" mindenkit minimálbéren ta... Tovább...
 • A szétterülést ez ne állítja meg,hiszen a barnaövezetek is a külső rés... Tovább...
 • A térségnek az M0 nyugat bezárása fontos, ami elviszi a mai terhelő fo... Tovább...
 • ideje... Tovább...
 • Csak jelzem az Államtitkár Úrnak, hogy a kis falvakban csak az alábbi ... Tovább...