Hirdetés
Azori-szigetek: ha botrány van, jótékonykodnak! PDF Nyomtatás
2011. december 07. szerda, 10:30
szallA botrány miatt jótékonykodnak az Azori-szigetekre utazók, de továbbra is szakmailag indokoltnak tartják az utazást. A jegyeket fizető önkormányzatok viszont nem kapják vissza a pénzt írja a Népszabadság.

Saját zsebből, gyermekvédelmi célra jótékonykodnak azok a megyei közgyűlési elnökök, akik elutaztak az Azori-szigetekre – közölte az egyik utazó. Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés fideszes vezetője elmondta: fejenként mintegy kétszázezer forintba került a repülőjegy az atlanti szigetre, s az érintettek ilyen összegben fizetnek adományt a megyéjükben működő gyermekvédelmi intézményeknek.

A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt mondta: szakmailag indokoltnak tartják a november végi utazásokat az Azori-szigetekre, az Európai Régiók Gyűlésére (AER), de érzékelve az úttal kapcsolatban megfogalmazódott ellenérzéseket, a Lázár János Fidesz-frakcióvezetővel folytatott megbeszélés után döntöttek így.

Pontosította ugyanakkor a korábbi lapinformációkat, melyek szerint a költségeket a megyei önkormányzatok állták. A politikus elmondta: az ott-tartózkodás költségét az Európai Régiók Gyűlése állta, és a repülőjegyeket kellett a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének fizetnie – részletezte Gelencsér Attila, hozzátéve, hogy az esetlegesen járó napidíjat több megyei közgyűlési elnök fel sem vette, aki pedig felvette, már visszafizette.

A gyűlés helyszínét az európai szervezet vezetése jelölte ki, „a magunk részéről mi is el tudtuk volna képzelni, hogy közelebb legyen", ahogyan tavalyelőtt például Strasbourgban volt a tanácskozás – mondta az utazó politikus.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a közpénzekből gazdálkodó megyei önkormányzatok nem kapják vissza a repülőjegyekre kifizetett pénzt.

A sajtótájékoztatón Mengyi Roland, a Borsod megyei közgyűlés elnöke kifejtette: az Európai Régiók Gyűlése 270 európai régiót – köztük a magyar megyéket – tömörítő szervezet. A november végi tanácskozáson egyrészt elfogadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megye által előterjesztett összeurópai romastratégiát, másrészt konzultációt szerveztek az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával a magyar megyék területfejlesztési munkájának hatékonyabbá válása érdekében – mondta.

A közgyűlési elnökök és a frakcióvezető egyeztetéséről Krakkó Ákos, a képviselőcsoport sajtófőnöke azt mondta: Lázár János elismerte a megyei közgyűlési elnökök szakmai útjának fontosságát, azonban tájékoztatta őket arról, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben az amúgy szakmailag indokolt út sokakban ellenérzést válthat ki. Ahogyan Lázár János a délutáni egyeztetés előtt tartott sajtótájékoztatóján is elmondta, megismételte: nem jogi, hanem etikai kérdésnek tekinti az ügyet, így annak további kezelését a közgyűlési elnökökre bízta.

A Fidesz-frakció sajtóosztálya később tudatta azt is, hogy a megyei közgyűlési elnökök a saját pénzükből fizetik azt a fejenként körülbelül 200 ezer forintot, amelyet gyermekvédelmi célokra ajánlottak fel.

A Blikk néhány napja arról számolt be, hogy a fideszes politikusok annak ellenére utaztak el a Portugália autonóm körzetének számító, ám onnan 1500 kilométerre, az Atlanti-óceán közepén fekvő nyaralóhelyre, hogy „a költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait néhány hete vállalta át az állam".

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Igen, meg 32.000. önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselő! A... Tovább...
 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...