Hirdetés
Ötszázötvenezer látogató járt tavaly a Nyíregyházi Állatparkban PDF Nyomtatás
2023. január 03. kedd, 07:00

nyiregyhazi-allatparkSzinte teljesen visszaállt a megszokott érdeklődés a Nyíregyházi Állatpark iránt a koronavírus-járvány előtti szintre, hiszen tavaly mintegy 550 ezren látogattak el oda, közülük csaknem 200 ezer külföldi volt.

Évértékelő interjút adott az MTI-nek Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója. Elmondta, hogy főként szlovák és román vendégek látogattak el a parkba, de Nyugat-Európából is voltak érdeklődők, emellett idén az ukrán gyermekeket és menekülteket ingyen fogadták.

Az állatpark ebben az évben ünnepelte alapításának huszonötödik évfordulóját. A jubileumi évben kétszázötven állat született, ezzel hozzájárulva olyan különleges fajok fennmaradásához, mint a sörényes hangyász, a törpevíziló, az ezüstös szarvascsőrű madár, a sarki farkasok vagy a pumák.

Gajdos László büszkén megemlítette, hogy immár negyedszer született afrikai elefánt a parkban, és másodszor jött világra utód az egyik leginkább veszélyeztetett faj, az indiai páncélos orrszarvú nyíregyházi tenyészcsaládjánál. Sok új állat érkezett a vadasparkba, többek között gepárd, kínai leopárd, kea és zebracápa.

Nyíregyházán ebben az évben négy új vizesblokkot adtak át, elkészült a varacskosdisznó-kifutó és bővült a nagymacska-bemutató. Folytatódott a fogyatékkal élők megsegítését célzó akciójuk, rendeztek nyugdíjas napot és a köztisztviselők számára is szerveztek egy délutánt.

Az európai állatkerti szakma elismeréseként az állatpark zoológiai igazgatóhelyettesét, Papp Endrét választották az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) elnökévé, emellett harmadik alkalommal választották meg a Nyíregyházi Állatparkot Európa Legjobb Állatkertjének a félmillió látogatószám alatti kategóriában. A park dolgozói remélik, hogy tartósan túl tudják szárnyalni ezt a látogatottságot, és hamarosan megmérettethetik magukat az egymillió látogatót fogadó állatkertek között is; ennek jó alapja lehet az a csaknem 14 milliárd forintos beruházás, melynek végeztével a Föld jeges világát megidéző interaktív állatbemutató jön létre.

Az állatkertben tavaly több mint háromezer gyermek vett részt valamilyen oktatási programban, illetve számos hazai állatfajt gondoztak a mentőközpontban. Az ukrajnai háború miatt két menekült állat véglegesen otthonra talált a Nyíregyházi Állatparkban, sőt Mázli, a nőstényoroszlán és Katja, a nőstény selyemmajom azóta már családot is alapított.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

25

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Minden kistelepülésen hozzáértő vízügyes szakember (is) dolgozik. A je... Tovább...
 • Szóval már a saját telken lévő vizet is megadóztatja a kormány, a leve... Tovább...
 • Minden "kellemetlen " ügyet ott hagynak a jegyző nyakán. Ezt miért nem... Tovább...
 • Ezekkel a kínai akku gyárakkal van egy kicsi probléma - a működésükhöz... Tovább...
 • Az EU ajánlata - nem küldjük a pénzt. Tovább...
 • Ha 10 évente kb. félmillióval csökken az ország lakossága - mellette m... Tovább...
 • Megőrülök ezektől a vármegye" megnevezésektől . Az, hogy ennyire kevés... Tovább...
 • Egyre több vármegyében" tombol a járvány...hm. Nem tán túltermelés van... Tovább...
 • Semjén Zsolt vezetésével, a Fidesz és a Jobbik képviselőinek támogatás... Tovább...
 • Az egyházaknak semmi nem elég, lassan már az egész ország kell - épüle... Tovább...
 • Igencsak téves azon orvosok betegellátással kapcsolatos vélekedése, mi... Tovább...
 • Érdekes, hogy ha valami nem a legjobb, akkor mindig külső okok és ármá... Tovább...
 • Ezek csak részben igaz állítások. Az egész folyamatot a háború és az a... Tovább...
 • Mondja már el valaki, hogy ez mire lett jó, mert hülyén fogok meghalni... Tovább...
 • Jók ezek a statisztikai adatok. Számfényvesztés "!! Tovább...