Hirdetés
Október elsején kezdődik a népszámlálás PDF Nyomtatás
2022. szeptember 27. kedd, 08:30

feleljunkA kérdőívet október 16-áig az interneten lehet kitölteni, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. Az idei népszámlálás jelmondata: Feleljünk, egymásért!

A népszámlálás olyan pillanatfelvételt ad rólunk, amire csak tízévenként van lehetőség. A társadalom minden szegmensét látjuk: hányan vagyunk, milyen demográfiai jellemzőkkel rendelkezünk, milyen családi háztartási viszonyok között élünk, hány gyereket nevelünk a családokban, hány idős emberrel élünk együtt. A generációk együttéléséről, a lakásviszonyainkról, a társadalom tudásvagyonáról, a munkaerő-piaci helyzetről nagyon részletes és informatív adatbázist szolgáltat – mondta az InfoRádiónak Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Mint mondta: a népszámlálást az állami, vállalkozói, önkormányzati vagy civil döntéshozók használják. Szintén felhasználják az adatokat a fogyatékosokat támogató civil szervezetek, és a nemzetiségi szervezetek is érintettek.

„A jövőnket alapozzuk meg ezekkel az adatokkal, hiszen a jövőnket érintő döntések születnek az adatok alapján"– jelentette ki.

A népszámláláson október 1. és 16. között internetes kitöltésre van lehetőség. A háztartások előtte megkapják majd azt a belépési kódot, amivel az interneten kitölthetik a kérdőívet. Aki október 16-ig ezt nem tette meg, a kiküldött számlálóbiztosok segítségével a KSH által biztosított biztonságos tableteken válaszolhatnak a kérdésekre. Azonnal a központi adatbázisba kerülnek a válaszok, így a feldolgozásuk is gyors és biztonságos lesz. A népszámlálásban való részvétel kötelezettség.

Aki valamilyen okból kimaradt, november utolsó hetében tud elmenni a polgármesteri hivatalhoz, ahol még felveszik az adatait. „Ezzel teljesítheti az adatszolgáltatási kötelezettségét, és hozzájárulhat ahhoz, hogy teljes, részletes és pontos képet kapjunk az országról, a társadalomról" – tette hozzá.

Vukovich Gabriella kitért arra is, hogy az idei lesz az utolsó "hagyományos" népszámlálás, amelyen még a lakosság aktív együttműködésére van szükség, a következőhöz már állami adatbázisokat használnak fel.

Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese elmondta, hogy a népszámlálás két kérdőívből áll: egy lakáskérdőívet, valamint a lakásban élőkről fejenként személyi kérdőívet kell kitölteni.

Interneten a nepszamlalas2022.hu honlapon lehet kitölteni a kérdőívet, és az online résztvevők nyereményjátékban is részt vehetnek.

A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de vannak témák, amelyekre a válaszadás önkéntes: ilyen az egészségi állapot, a fogyatékosság, a nemzetiségi hovatartozás, az anyanyelv, a családi-baráti körben használt nyelv és a vallás. Habár önkéntes, de nagyon fontos, hogy ezekre is válaszoljanak az emberek, mert az így kapott adatok alapján határoznak meg például esélyegyenlőségi programokat, írják ki a nemzetiségi választásokat vagy szervezik az egyházak a szociális-oktatási tevékenységeiket – emelte ki Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

Az elektronikus kérdőív „személyre szabott", tehát életkortól függően változik, mire kell válaszolni. A kérdőív, amelyben többnyire egyszerű feleletválasztós kérdések szerepelnek, elérhető magyar és angol nyelven, de a honlapon még 19 nyelven olvasható.

Az első eredmények tavasszal várhatóak, jövő ősztől pedig a KSH részletes, tematikus adatközléssel szolgál, amely mindenki számára elérhető lesz – tette hozzá Kovács Marcell.

(Infostart.hu)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

alapnet2

24

               CÉGBEMUTATÓ


 

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Hírek hozzászólásai

 • Az elmúlt években sem nagyon működött az ügyeleti rendszer. Leginkább ... Tovább...
 • Na ezt a 366 postát sem ideiglenes zárják be, hanem véglegesen. Magyar... Tovább...
 • Sajnos a megállapítás IGAZ! Hatalmas pénzeket nyúltak le, nagyon sokan... Tovább...
 • Örülünk, de mi lesz a Tésai bekötőúttal, illetve a 1201-es út (Szob - ... Tovább...
 • Aha - az egyházak kedvezményesen kapják a gázt, az intézmények tucatja... Tovább...
 • menstruacios gorcs: https://kdnp.hu/ Az érdekszövetségb ől és a vissza... Tovább...
 • Na-persze! A fizetések rendezéséről azóta nincs szó! Ennyi!!!! Menjünk... Tovább...
 • Ez igen! Gratulálok a tankernek is és a kormányának is! Így kell ezt! ... Tovább...
 • Most soroltam 3.000.-Ft-tal, 35 évnyi munka után. Hát köszönöm szépen!... Tovább...
 • Oké, legyen 18 fok. DE: nagyon sok kistelepülés hivatalában 1-2 ember ... Tovább...
 • Egy dolog az, hogy mondjuk 18 fokban dolgozik a köztisztviselő (ülőmun... Tovább...
 • Mese! A környezetemben élők közül senkinek nem nőtt ennyivel a kereset... Tovább...
 • Ja! Persze 20 %. Kivéve a közigazgatás, az önkormányzatok! Évek óta se... Tovább...
 • Kevés. Ja és egyébként mi lesz jövőre - mert tendencia szerint még nag... Tovább...
 • Majd csak ezután fog igazán csökkenni, szeptembertől jönnek a megemelt... Tovább...