Hirdetés
Magyarország legmodernebb új megabankja PDF Nyomtatás
2021. április 01. csütörtök, 08:30

bankholdingTavaly május 15-én írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. egy közös pénzügyi holding cég létrehozásáról. Az új cég, a Magyar Bankholding Zrt. feladatául azt jelölték ki, hogy készítse elő egy új, jelentős piaci súllyal rendelkező, hazai tulajdonú bankcsoport létrehozását. Az együttműködéshez 2020. május 26-án csatlakozott a Budapest Bank Zrt. is.

Október 30-án a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank meghatározó tulajdonosai szerződést is aláírtak a korábbi szándéknyilatkozat megerősítésére, valamint döntöttek arról, hogy a három kereskedelmi bank közvetlen tulajdonosa a Magyar Bankholding Zrt. lesz. December 15-én pedig már a tényleges működését is megkezdte a holding cég, amelyben a Magyar Állam 30,35 százalék, az MKB addigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB addigi közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.

A három bank különböző erősségei: a Budapest Bank a városi lakosság, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások, az MKB Bank a nagyvállalatok, a Takarékbank pedig a vidéki és agrárügyfelek kiszolgálásában meghatározó. "Az egyesüléssel nemcsak egy minden területen élenjáró kereskedelmi bank jöhet létre, hanem a hatékonyság is tovább nőhet" – nyilatkozta dr. Barna Zsolt, a Magyar Bankholding Zrt. igazgatósági elnöke.

Magyarország legmodernebb bankját hozzák létre

Most újabb fontos mérföldkőhöz ért a Magyar Bankholding Zrt., meghirdették ugyanis a három bank egyesítésére vonatkozó, a következő öt évre szóló stratégiát. Eszerint a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank fúziója 2023-ban zárulhat le. Akkorra jöhet létre a piacvezető szerepre törekvő, tisztán magyar tulajdonú bank, amely elkötelezett abban, hogy Magyarország legmodernebb, leginkább digitalizált pénzügyi szolgáltatójává váljon.

Az új nagybank univerzális bankként tervez működni, miközben jelentős hangsúlyt kap a lakossági, mikro-, kis- és középvállalati, valamint agrár ügyfeleinek nyújtandó új, modern termék- és szolgáltatási paletta kidolgozása. Piacvezető vállalati, agrár- és lízing pozícióit a csoport meg kívánja őrizni.

A stratégia több olyan lehetőséget is azonosít, például a működés, az irányítás és az informatikai rendszerek területein, amelyek kiaknázásával az új nagybank még hatékonyabban működhet a jövőben, mint tették azt korábban a tagbankok külön-külön. „A cél a bankcsoport pénzügyi eredményeinek dinamikus, ugyanakkor stabil növelése” – mondta dr. Barna Zsolt.

Dinamikus átállás

Az ügyfelek az átalakulás során nem fognak tapasztalni semmilyen fennakadást, a tagbankok az egyesülési folyamat alatt is a korábban megszokott magas minőségben szolgálják ki ügyfeleiket.

A Magyar Bankholding a friss üzleti stratégia értelmében a következő öt év során a megtermelt profitot teljes egészében visszaforgatja a bankcsoport fejlesztésébe és működésébe. Az új nagybank az átalakulást követően is a legnagyobb magyarországi fiókhálózatot fogja működtetni, elkötelezett marad a kistelepüléseken élők kiszolgálása mellett, mindeközben a digitális ügyfélkiszolgálásban is élenjáróvá válik.

Nagy hangsúlyt kap az ügyféligények felismerésére és kiszolgálására épülő, rugalmas, folyamatos megújulásra képes szervezet és vállalati kultúra létrehozása – tette hozzá dr. Barna Zsolt.

A világméretű koronavírus-járvány a gazdaságot, így a bankrendszert is átalakítja. Felértékelődhetnek az önellátásban kritikus szektorok, amelyekre az új bank kifejezetten erősen tervez fókuszálni. A megváltozott környezetben a pénzügyi szolgáltatóktól is elvárás a rugalmasság, a teljes körű digitális ügyfélkiszolgálás, vagyis a gyors és költséghatékony reagálás, amelynek az egyik kulcseleme az új informatikai rendszer lesz.

Számos területen már most is piacvezetők

A három tagbank összesen már jelenleg is 1,4 millió aktív lakossági és 208 ezer aktív vállalati ügyfelet szolgál ki. A holding számos területen piacvezető pozícióval rendelkezik. Együttes mérlegfőösszege 8424, hitelállománya 3787, betétállománya pedig 5414 milliárd forint.

A Magyar Bankholding Zrt. 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyének birtokában a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták. Ezzel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a Magyar Állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddig közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek. Az új bankcsoport 1,4 millió aktív lakossági és 208 ezer aktív vállalati ügyfelet szolgál ki. A holding számos területen piacvezető pozícióval rendelkezik. Országosan 925 fiókot működtet, együttes mérlegfőösszege 8 424, hitelállománya 3787, betétállománya pedig 5414 milliárd forint.

(OrientPress)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

23ev

               CÉGBEMUTATÓ


 

online

Szabályozási Tudsátár

Hírek hozzászólásai

 • ...jó és most mi van? Jah", 2021!! (el sem olvasom, rég túl vagyunk az... Tovább...
 • Jelentősen nőttek az önkormányzatok adóbevételei - mely adóbevételeket... Tovább...
 • A II,kerületben 140 embernek van 40 négyzetméteres területe kárpótlás ... Tovább...
 • Budapesten, néhány nagyvároson és a közvetlen környékükön kívül ez az ... Tovább...
 • Dejó"! Olyan jó ezeket a statisztikákat olvasni! Tovább...
 • Nagyon régóta vártunk erre már ! Az ügyvédeket valahogy mellőzni kelle... Tovább...
 • Állami pénzből - adófizetői pénzből - felépítve, állami pénzből fennta... Tovább...
 • Fel kellene végre ismerni" kedves ÁSZ és kormány, hogy már nem kiválts... Tovább...
 • Ember, ez komoly? Falusi hivatalokban garantált bérminimumért dolgozó ... Tovább...
 • Adjatok még pluszba 2 embert minden közös önkormányzati hivatalnak, és... Tovább...
 • Egy átlagos magyar falu az alábbi gondokkal küzd - nincs munkahely a t... Tovább...
 • Néha elgondolkodom, hogy 2006 óta történt e lényegi elmozdulás a magya... Tovább...
 • Valahogy az önkormányzatok támogatása nem nőtt sz ötszörösére, sőt az ... Tovább...
 • Soha nem is lesz...:( Tovább...
 • Ott a bűvös szó: "STATISZTIKAILA G" Tovább...